Vágólapra másolva!
A Magyar Sakkszövetség újonnan megválasztott elnöksége csütörtökön megtartotta első ülését. Az elnökség többek között megtárgyalta az első forduló után félbeszakadt II. Barcza Gedeon-emlékverseny kapcsán kirobbant, és már nemzetközi botránnyá fajult esetet.

Barcza Gedeon emléke, a honi és a nemzetközi sakkéletben játszott kiemelkedő szerepe, neves nagymesterek részvétele fémjelezte volna a versenyt.

Almási Zoltán, az indiai Gaethe Gopal, a holland Ivan Szokolov, az izraeli Jevgenyij Postny és Viktor Mihalevszkij, a litván Eduardes Rozentalis neve jól cseng a nemzetközi sakkéletben.

Prohászka Péter és Papp Gábor a nemzetközi nagymester cím megszerzésének reményében ült sakkasztalhoz. Lejátszották az első fordulót, majd lefújták a versenyt.

Az esettel kapcsolatban a Magyar Sakkszövetség elnöksége ülésén a következő állásfoglalást fogalmazta meg, amelyet elküldött a Nemzetközi és az Európai Sakkszövetségnek is: "A Magyar Sakkszövetség kijelenti, hogy nem hagyta jóvá, nem támogatta, nem reklámozta az úgynevezett Barcza-emlékversenyt és nem nyújtott ilyen esemény megszervezéséhez semmiféle anyagi támogatást a szervező Páli Gábor részére. Az esemény, amelynek bejelentése és szervezése gyanús körülmények között történt, teljes egészében Páli Gábor magánakciója. A Magyar Sakkszövetség nem vállal semmiféle felelősséget az eseményért és a szervező tevékenységéért. Az MSSZ hivatalos versenynaptára nem tartalmaz semmiféle Barcza-emlékversenyt. A Barcza Gedeon sakk klub elítéli Páli akcióját és egy csaló magántevékenységének minősíti.
Különféle forrásokból tájékozódva arról, hogy Páli becsapta az eseményre jelentkezett játékosokat, valamint a helyszínt biztosítókat, a Magyar Sakkszövetség elnöksége teljes körű vizsgálatot rendelt, el és úgy döntött, hogy valamennyi megfelelő intézkedést életbe lépteti Páli Gábor ellen, beleértve az esetleges rendőrségi feljelentést is. A Magyar Sakkszövetség sajnálatát fejezi ki, hogy ilyen csalás előfordulhatott és azonnal segítséget nyújtott a hozzáfordult játékosok részére. Az MSSZ egyúttal bejelenti Páli Gábor eltiltását bármilyen sakkesemény szervezésétől a vizsgálat lezárulásáig. A vizsgálat az MSSZ részéről további intézkedésekhez vezethet, beleértve Páli Gábor teljes eltiltását mindenféle sakktevékenységtől Magyarországon".