Vágólapra másolva!

Ütős Skorpió és Bárdosi-pofonok az Arénában

Aki nem ismeri, és nem vette észre az esemény plakátját sem, a Papp László Budapest Sportarénában szombaton sorra kerülő K-1-es gála csütörtöki sajtótájékoztatója előtt ránézésre nem mondta volna meg a világos színű, rombuszmintás pulóverben álldogáló Alekszej Ignasovról, hogy a földkerekség egyik legkeményebb harcosa. A fehérorosz az egyetlen, akinek már sikerült kiütnie a regnáló világbajnok holland Semmy Schiltet, s most a fő meccset a bosnyák Dzevad Poturakkal vívja. Közvetlenül előtte pedig Bárdosi Sándor lép a ringbe.

A K-1-es gálára érkezők számára szombaton 18 órakor nyitják a kapukat a Papp László Budapest Sportarénában, ahol 18.50-kor két felvezető mérkőzéssel indul a program, a fél nyolcas megnyitó után pedig tizennégy összecsapás következik. A K-1 európai selejtezőjében a nyolc résztvevő között három hazai versenyző akad: Török Dániel, Veres Ádám és Zentai Máté képviseli a magyar színeket. A torna döntője a nap utolsó mérkőzés lesz, és a győztes a Japán GP-re kvalifikálja magát.

A 14. és a 15. párban a két "presztízsmérkőzés" szereplői lépnek a ringbe. Előbb a birkózásban olimpiai ezüstérmes és vb-3., szumóban világ- és kétszeres Európa-bajnok Bárdosi Sándor a horvát Miroslav Scibarnnal küzd meg. Bárdosi legutóbb tavaly év végén mérette meg magát az Arénában, de akkor a lovas Világkupa egyik betétprogramjában fogathajtóként, s most bizonyosan nehezebb feladat vár rá...

Bárdosi másfél éve kóstolt bele a ketrecharcba, a szombati lesz az ötödik mérkőzése - eddig négyből hármat nyert -, s ez minden eddiginél fontosabb. A díszvendégek között a háromszoros világbajnok Remy Bonjasky mellett ugyanis jelen lesz a K-1-et alapító japán Kazuyoshi Ishii, s ha Bárdosi jó benyomást tesz rá, akkor várhatóan a szigetországban is bemutatkozhat.

"Ezzel egyelőre nem foglalkozom, csakis az előttem álló mérkőzéssel. Úgy érzem, jó formában vagyok, de az, hogy ez valóban így van-e, majd csak szombaton dől el. Annyit mondhatok, hogy remekül érzem magam ebben a közegben, mert itt tényleg a jobb győz, ami a birkózásra nem feltétlenül áll. Eleinte furcsa volt, hogy most éppen azokkal a fogásokkal kell éni, amelyek a birkózásban tiltottak, és az ökölharchoz is hozzá kellett edződnöm. A legutóbbi mérkőzésemen bele is szaladtam két nagy pofonba, de átvészeltem a nehéz pillanatokat, és végül sikerült nyernem. Ám tudom, még taktikusabban, kifinomultabban kell bunyóznom, mert a hideg fej nagyon fontos" - fogalmazott Bárdosi Sándor, a sajtótájékoztatón a K-1 egyik legszínesebb egyéniségének számító Alekszej Ignasov mellett helyet foglalva.

Forrás: [origo]

A szombati gála két főszereplője: Alekszej Ignasov és Bárdosi Sándor

A Vörös Skorpió "művésznevű" fehérorosz versenyző kétségkívül a K-1 egyik ikonja. Belekóstolt a bokszba, karatéba, kick-bokszba, thai-bokszba, még a biatlont is kipróbálta (!), mielőtt K-1-es karrierre adta a fejét. Iskolázottságának köszönhetően kézzel-lábbal életveszélyes, találkozóit látványos KO-sikerek jellemzik. 2001-ben tette le névjegyét a K-1-ben: győzött Japánban, a nagoyai GP-n, ezzel megváltotta belépőjét a világbajnoki nyolcas döntőre. Itt térddel eltörte a dán Nicholas Pettas orrát, ám az elődöntőben alulmaradt a brazil Francisco Filhóval szemben. 2004-ben egy gálán az első menetben kiütötte az azóta három vb-címet begyűjtő Semmy Schiltet - ez másnak még nem sikerült -, de két további háromszoros vb-győztes hollandnak is meg kellett hajolnia előtte: Peter Aerst és Remy Bonjasky skalpját is begyűjtötte.

Persze nem csak sikerek szegélyezték a 196 centiméteres, 117 kilogrammos minszki születésű harcos útját, nem várt vereségek is akadnak az eredménylistáján. A szóbeszéd szerint pedig korábban nem éppen sportemberhez méltó életet élt, rendszeres szereplője volt a minszki éjszakáknak. Atyai jó barátja, a K-1 európai licenctulajdonosa, Igor Jusko aztán egy idő után megelégelte kilengéseit, és Új-Zélandra küldte edzeni.

Ignasovnak 2008-ban három meccse volt - kétszer győzött, egyszer kikapott -, s ebben az évben Budapestről indulva a nem lebecsülendő bosnyák Dzevad Poturak testén keresztül készül megrohamozni a K-1 trónját, ami véleménye szerint őt illeti. A csütörtöki sajtótájékoztatón ugyanis arra a kérdésre, hogy ma kit tart a legjobbnak, mosolyogva önmagát említette. Ám gyaníthatóan nem viccelt, ezt nagyon is komolyan gondolja.