Vágólapra másolva!
Linaresben megkezdődött az esztendő második szuperversenye. A címvédő indiai világbajnok Viswanathan Anand győzelemmel rajtolt, az azeri Tejmur Radzsabov a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában 61 lépés után kapitulált. A másik három játszma döntetlennel végződött. Megnyitáselméleti szempontból érdekes volt az örmény Levon Aronjan és a norvég Magnus Carlsen partija. A sötét bábukat vezető 18 éves nagymester minőségáldozatáért elegendő kompenzációt kapott. Érdekesen alakult a kubai Perez Leinier Dominguez és az orosz Alekszandr Griscsuk francia védelmű ütközete is. A kínai Wang Yue világossal remizett békés partiban az ukrán Vaszilij Ivancsukkal.

A bonni világbajnoki döntő megnyerése óta első partiját játszotta Viswanathan Anand. Az elmúlt két viadal győztese győzelemmel rajtolt, az azeri Tejmur Radzsabovot a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában játszotta túl. Anand világossal a változat nagy specialistája, Radzsabov sötéttel a vari elkötelezett híve. Korábban hatszor csatáztak a változatban, négy döntetlen mellett 1-1 nyerést értek el.

A hetedik játszmában Anand stratégiai csúcsteljesítménnyel diadalmaskodott. Radzsabov védekezhetett volna jobban, de a világos huszár megbénította a sötét haderőt, a vezér és a huszár szemet-lelket gyönyörködtető összjátékával a világbajnok mintajátszmát alkotott.

A 2006-os torna győztese, az örmény Levon Aronjan és a két legutóbbi verseny ezüstérmese, a norvég Magnus Carlsen katalán megnyitású partijában sötét minőségáldozattal szerelte le a visszamaradt c7 gyalog elleni világos akcióját. A francia védelem bonyodalmait a novemberi snellvb-hez hasonlóan vállalta az orosz Alekszandr Griscsuk a kubai Perez Leinier Dominguez ellen. Időzavarban azonban hibázott Griscsuk, nyerőesélyt szalasztott el. Békés döntetlennel mutatkozott be a kínai Wang Yue, az ukrán Vaszilij Ivancsukkal szemben világossal is a tuti remire törekedett.

Az első forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2791) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2761) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 61)
Levon Aronjan (örmény, 2750) - Magnus Carlsen (norvég, 2776) döntetlen (Katalán megnyitás, 27)
Perez Leinier Dominguez (kubai, 2717) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2733) döntetlen (Francia védelem, 30)
Wang Yue (kínai, 2739) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2779) döntetlen (Bogoindiai védelem, 31)

A 2. forduló párosítása:
Radzsabov - Ivancsuk
Griscsuk - Wang Yue
Carlsen - Dominguez
Anand - Aronjan