Vágólapra másolva!
A Magyar Vívó Szövetség fellebviteli bizottsága a pekingi olimpián fegyelmi vétséget elkövetett Ujlaky Virginie ügyében jóváhagyta az elsőfokú ítéletet, így az Európa-bajnok tőröző egyéves, de egy évre felfüggesztett eltiltást kapott, vagyis elméletileg máris visszakerülhet a válogatottba.

A Franciaországból honosított Ujlaky Virginie 2007-ben már a magyar csapattal lett Európa-bajnok és vb-4., tavaly Eb-ezüstérmes, a pekingi olimpián pedig negyedik helyezett, ám az ötkarikás játékokon több fegyelmi vétséget is elkövetett.

Ezért a hazaérkezés után Füleky András, a Magyar Vívó Szövetség ügyvezető igazgatója fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene. Füleky akkor elmondta, hogy Ujlakynak nem volt megfelelő a hozzáállása a felkészülés, az edzések, illetve a verseny során sem. Bernát Zoltán, a tőrözők akkori szövetségi kapitánya úgy fogalmazott: Ujlaky nem fogadta el, hogy egyéniben nem szerepelhet az olimpián, ez pedig feszültséget keltett a csapaton belül.

Mindez abban csúcsosodott ki, hogy a vívónő Pekingben többek szerint egy alkalommal hátba vágta a szakvezetőt, a nemzeti színű melegítőre pedig rátaposott. A tőrözőnő tagadta a vádakat.

Forrás: [origo]

Ujlaky ügye nagy vihart kavart az olimpia után, aztán szokás szerint gyorsan lecsendesedtek az indulatok

A fegyelmi bizottság Ujlakyt még tavaly egy évre eltiltotta a versenyzéstől, ám az ítéletet egy évre felfüggesztette. Füleky András súlyosbításért fellebbezett, azonban a fellebviteli bizottság az elmúlt hét végén jóváhagyta az elsőfokú döntést, így a 25. születésnapját pénteken ünneplő tőrözőnő elméletileg máris visszatérhet a válogatottba. Ez elől információnk szerint az új szövetségi kapitány, Szekeres Pál sem zárkózik el, de még egyeztetéseket tart szükségesnek. Döntés a hét folyamán várható.

A szakvezető nincs könnyű helyzetben azután, hogy a válogatott két erőssége, Mohamed Aida és Knapek Edina is gyermeket vár. Versenyzőink közül a salzburgi és a belgrádi Világkupán is csak Varga Gabriella - aki hírmondónak megmaradt az Európa-bajnok együttesből - jutott be a legjobb tizenhat közé, s bár ő mindkétszer bronzérmes lett, kérdéses, hogy kik kerülnek be mellé a csapatba.

Érdekesség, hogy Bernát Zoltán is visszatért a sportágba, pedig amikor november végén a kapitányválasztáson alulmaradt Szekeressel szemben, a kivonulását hangoztatta. Jelenleg újra tart edzéseket, utódjával rendeződni látszik a viszonya, s felvetődött, hogy a gdanski Világkupára hivatalos minőségben ő utazzon el a válogatottal.

"Felkértek és szívesen mentem is volna a lányokkal, de ugyanerre a hét végére már elvállaltam egy hazai kardverseny rendezést, és ezt nem mondhattam vissza" - fogalmazott érdeklődésünkre Bernát Zoltán, aki a február 20-i tisztújító közgyűlésen megpályázza a szakmai alelnöki posztot.