Vágólapra másolva!
Szombaton a BVSC-Ganz birkózócsarnokában rendezik meg a kötöttfogásúak évnyitó versenyét, a Dega-kupát, amelyen sérülés miatt az Európa-bajnok Lőrincz Tamás és az Eb-bronzérmes Módos Péter sem indulhat.

Immár vége a lutrinak a birkózásban, a korogfeldobás és a golyóhúzás is megszűnik, új szabályok lépnek életbe; és szerdáig úgy tűnt, hogy ezeket Magyarországon, a szombati évnyitó Dega-kupán alkalmazzák először. Ám mint kiderült, a Nemzetközi Birkózószövetség írásban közzétett változatában még akadnak tisztázandó részletek. A premier tehát nem szombaton lesz, hanem a február 28. és március 1. között Szombathelyen sorra kerülő Grand Prix-versenyen, amelyre előzetesen 21 ország jelentkezett. A Grand Prix-t a FILA az új szabályok hivatalos, nemzetközi próbaversenyének jelölte ki.

A sportág sokat vitatott szabályrendszerében a korábbi korongfeldobást a pekingi olimpián golyóhúzás helyettesítette, de a lényegen ez sem változtatott: ha kötöttfogásban a mérkőzés menetének első perce akció nélkül ért véget, akkor a szerencse döntötte el, hogy melyik versenyző lett a kedvezményezett. (A szabadfogásra más szabályok érvényesek.)

A nemzetközi szövetség által megalkotott új szabályok szerint a kétperces menetidőből a korábbi egy helyett mostantól másfél percig birkózik állásból a két versenyző. Ha 0:0 az eredmény, akkor az első menetben az alacsonyabb sorsolási számú, tehát a piros mezt viselő birkózó a kedvezményezett az egyszer fél percig tartó térdelő helyzetben. A második menetben a kedvezmény az ellenfélre száll át. Ha harmadik menetre is sor kerül, abban az a birkózó, amelyik több akciópontot szerzett, megválaszthatja a folytatást: térdelőbe is küldetheti az ellenfelét, de dönthet az álló helyzet mellett is.

Egyöntetű vélemények szerint a szabályváltoztatás visszahozhatja a látványos kötöttfogást. A tapasztalatok szerint ugyanis a folyamatos küzdelem ötvenedik másodperce tájékán már oxigénadósság lép fel, és ez a szituáció a felkészültebb, állóképesebb versenyzőnek kedvez. Ezen a véleményen van Struhács György, a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya is:

"Az előző szabály által álló helyzetű birkózásra adott egy percet még a közepes képességű versenyzők is ki tudták bekkelni, a plusz fél perc azonban új helyzetet teremt. Törvényszerűen utat nyit a dobásoknak, az akcióknak" - véli a szakvezető.

A hazai évnyitó verseny, a Dega-kupa szombaton 10 órakor kezdődik a BVSC-Ganz birkózócsarnokban - Zuglóban, a Tatai út 85. szám alatt - Struhács György elmondta, a válogatottak közül sérülése után az Európa-bajnok Lőrincz Tamás (66 kg), valamint az Eb-bronzérmes Módos Péter (55 kg) még nem léphet szőnyegre, és az is biztos, hogy mindketten kénytelenek lesznek kihagyni a március 31-én Vilniusban kezdődő Európa-bajnokságot is.

Módos, aki nem utazhatott el az olimpiára sem, a jövő héttől futóedzéseket már végezhet, és a hónap végén derül ki, hogy mikor kezdhet birkózni. Lőrincz - súlyos sérülés és műtét után - három hét múlva térhet vissza a szőnyegre. Az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltán (84 kg) térdízületi gyulladás, majd influenza miatt kényszerült hosszabb pihenőre, de a szombati versenyen várhatóan már rajthoz áll.