Vágólapra másolva!
Három héttel azután, hogy az Európa-bajnokságon remekeltek asztaliteniszezőnőink - Szentpéterváron egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot szereztek -, a salzburgi Pro Tour-versenyre is átmentették a formájukat. Szombaton este Eb-2. csapatunk a dobogó legmagasabb fokára állhatott, egyéniben pedig Tóth Krisztina bejutott az elődöntőbe.

A Pro Tour-versenysorozat salzburgi állomásán női csapatunk Tóth Krisztina. Póta Georgina, Lovas Petra összeállításban a szlovákokat 3:0-ra, ezután a két honosított kínai játékossal felálló lengyeleket 3:2-re verte, így került be a döntőbe, ahova a másik ágon a spanyolok a horvátok 3:1-es és az oroszok 3:2-es legyőzésével verekedték be magukat. A magyar és a spanyol csapat a szentpétervári Eb-n a csoportmérkőzések során találkozott egymással, s akkor a mieink 3:0-ra nyertek.

Salzburgban más lebonyolításban játszottak, ezen a tornán két egyes mérkőzés után egy páros következett, majd elméletileg újabb két egyes, de háromszor senki sem állhatott asztalhoz. S bár a Tóth, Póta kettős az Európa-bajnok, a lengyelek ellen taktikai okokból Tóth Lovassal játszott együtt, s ez a húzás olyannyira bejött, hogy újdonsült duónk is győzött.

A spanyolok elleni döntőben a világranglistán jelenleg 42. helyezett Tóth kezdett Zhu Fang (80.) ellen, és hétszeres Európa-bajnoknőnk 3:0-ra verte a kínai születésű ellenfelét, majd Póta (46.) is 3:0-ra győzte le Ramirezt (130.). A párosra ismét Tóth és Lovas állt fel, a túloldalon Dvorak és Ramirez kapott lehetőséget, azonban az ellenfélnek most sem termett babér. A spanyolok csak szorossá tudták tenni a mérkőzést, Tóthék 3:2-re nyertek, s csapatunk így a döntőben 3:0-s győzelmet aratva masírozott fel a dobogó legfelső fokára.

Forrás: [origo]

Tóth Krisztina még egyéniben is érdekelt, a nyolcaddöntőben éppen Zhu Fangot verte, de ezen a meccsen még délelőtt sokkal jobban megizzadt, ekkor csak 4:3-ra sikerült felül kerekednie, a nyolc között pedig a negyedik kiemelt horvát Boros Tamara (32.) ellen győzött 4:2-re. Az Eb-n egyéniben bronzérmes Tóth a döntőbe jutásért vasárnap délelőtt a japán Hiurával (53.) találkozik, aki hatalmas meglepetésre 4:3-ra legyőzte a torna első számú kiemeltjét, a világranglista 8. helyén álló szingapúri Wang Yue Gut.

A legjobb négy közé nem jutott be a második és a harmadik kiemelt sem, az osztrák Liu Jia (24.) és a szingapúri Sun Bei Bei (25.) is elvérzett. A másik elődöntőben a lengyel Li Qian (36.) és a holland Li Jie (37.) találkozik. Póta még a tizenhat között Li Qiantól kapott ki 4:1-re.

"Leginkább a lengyelektől tartottunk, és mint az eredmény is mutatja, nem ok nélkül, mert velük vívtuk a legnehezebb meccsünket. A mindent eldöntő utolsó egyesben azonban Gina nagyon jól játszott, így mi kerültünk be a fináléba. Itt már könnyebb dolgunk volt a spanyolok ellen, és szerencsére ráéreztünk, hogyan állnak fel. Amikor kiderült a beírás, Krisztivel úgy számoltunk, ha nekünk sikerülne nyernünk párosban, és Zhu Fang nem hozza mindkét egyesét, akkor nagyon jó esélyünk van a végső sikerre. Egyszer már játszottunk együtt, a tavalyi csapat Világkupán, de ott kikaptunk egy párosspecialista japán duótól. Most viszont Salzburgban veretlenek maradtunk, kettőből kettő lett a mérlegünk! S az egész csapat nagyon boldog, hogy megnyertük a versenyt!" - nyilatkozta Lovas Petra MSN-en közvetlenül az eredményhirdetés előtt, és szaladt is a dobogóhoz.