Vágólapra másolva!
Nalcsikban, a női kieséses rendszerű világbajnokság első fordulójában  drámai rájátszás döntötte el a még kiadó öt továbbjutó hely sorsát. A legnagyobb meglepetés, hogy a 13. helyre rangsorolt ukrán olimpiai bajnoknő, Natalija Zsukova vereséget szenvedett az amerikai színekben játszó Katerine Rohonyantól. A német Elisabeth Paehtz a "hirtelen halál" parti megnyerésével lépett tovább. Óvás után dőlt el, hogy éltáblásunk, Hoang Thanh Trang ellenfele a lengyel Monika Socko lesz.

Verőci Zsuzsa helyszíni tudósítása Nalcsikból

Feszültség, izgalom, dráma. Röviden így jellemezhetném a vb első tie-break napját. Az öt párharc szereplői viszonylag békésen beszélgettek a csaták előtt. Az ukrán Natalija Zsukova elégedetten újságolta, hogy gondosan tanulmányozta a szabályzatot, mindent tud a rapid rájátszásról, 25-25 perc gondolkodási idő, 10 másodperc lépésenként. Arra azonban nem számított, hogy az amerikai Katerine Rohonyan pirosra állítja előtte a szemafort. Az egyik titkos favorit világossal csak remizett az első rapidpartiban, sötéttel azonban addig ügyetlenkedett egy egyenlő állásban, hogy feladásra kényszerült.

A kínai Ju Wenjun három remi után kényszerítette megadásra a magasabb Élő-pontszámú szerb Natasa Bojkovicot. A másik három mérkőzésen nem született döntés a két rapidpartiban, jöhettek a villámjátszmák. A színeket újrasorsoltuk, 5-5 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Remekül tartotta magát az osztrák Eva Moser az örmény Lilit Mkrtchian ellen, taktikai trükköket is bevetve öt parti remivel végződött, de a hatodikat, a második villámot elbukta.

Szinte hihetetlen párharcot vívott a német Elisabetz Paehtz és az azeri Ilaha Kadimova. Egy-egy nyeréssel érkeztek a továbbjátszásra. Paehtz viszonylag simán világossal begyűjtötte az első rapidjátszmát, majd sötéttel könnyen megadta magát.

Az első villámot sötéttel megnyerte a német nagymesternő, de világossal vesztett. Jöhetett az izgalmas sorsolás, amit Elisabeth megnyert és választhatott: világossal 6 percet kap a "hirtelen halál" partiban, ellenfele 5 percével szemben, de sötétnek elég a remi a továbbjutáshoz. A 2 rubelesen a fej az övé lett, a világos szín mellett döntött, igaza lett. A bonyodalmakban jobban tájékozódott, szép áldozattal szétrombolta Kadimova királyállását. Boldogan fogadta a gratulációkat.

Hasonló dráma zajlott a lengyel Monika Socko és a román Sabina Foisor játszmájában. Két viszonylag békésebb remi után kezdték meg a rájátszást, 19. születésnapját két napja ünnepelt Sabina jutott előnyhöz, sötéttel hatásosan nyert. A rutintalanság azonban kiütközött játékán, világossal kikapott. Az első villámjátszmában is diadalmaskodott, de Socko másodszor is egyenlített. A 2 rubeles itt is döntött, Foisor a sötétet választotta.

Húztak, mint a villám, ütötték-vágták az órát, potyogtak a figurák, elkeseredett küzdelem folyt. A végjátékban a két küzdő félnek csak másodperceik voltak, Foisornak volt kevesebb ideje, de a cserékkel egyre közelebb került az áhított remihez. Egy-egy huszár a táblán és a királyok, de Socko hallani sem akart a remiről, az internetes közvetítés már régen felmondta a szolgálatot, a bírók nem tudták írni a partit, amikor Foisor túllépte a gondolkodási időt.

Socko,M (2473) - Foisor,S (2337)

Forrás: [origo]

A pillanat törtrésze alatt döntöttem finn helyettesem, Mikko Mrkkulával egyetértésben, hogy remit ítélünk. Socko kezet is nyújtott, majd óriási perpatvar kezdődött. Az állásban létezik teoretikusan matt, ha ezt sötét is akarja! Világos királyával c7-re bandukol, sötét önként bezárja királyát a8-on, majd huszárját a7-re helyezve engedélyezi a Hb6 mattot. Erre mondjuk, hogy önmatt!

Socko végül óvott, és mindkét fél hosszú perceken keresztül tanulmányozta a szabályzatot. A zsűri görög elnöke, a FIDE elnök-helyettese, Georgios Makropoulos felhívta a holland Geurt Gijssent, a Szabálybizottság elnökét is. Egyetértésünk tökéletes volt, az érvényben lévő szabályok elnagyolják a kérdést, kiskaput biztosítanak. Egy sorsdöntő parti más, mint két sor a szabálykönyvben, a sportszerűség nem számít, csak a győzelem a fontos!

Nevetségessé lehet tenni a FIDE két igen fontos versenyét, a kieséses rendszerű vb-t és a Világkupát. Természetesen ehhez hasonló képtelen eset korábban hasonló versenyen nem fordult elő. Joggal tettem fel a kérdést, hogy világbajnok lehet valaki, ha csak két huszár a táblán, és még egy másodperce marad, ellenfele pedig túllépte a gondolkodási időt? Mattolni, ha csak különböző színű futók a táblán, és sorolhatnám az elméleti döntetleneket.

A zsűri végül hosszas tanácskozás után nagyon diplomatikus magyarázattal Sockonak ítélte a pontot. Némi öröm az ürömben, hogy a probléma az első fordulóban jelentkezett, de ez aligha vigasztalja Foisort. Elvi megállapodás született, hogy a következő rájátszásig közös javaslattal állunk elő, hogy a vb-n a "hirtelen halál" partiban hasonló eset ne fordulhasson elő. A FIDE Kongresszuson pedig pontosítják a szabályt. Az óvás elfogadása annyit jelentett, hogy Hoang Thanh Trang a lengyel nagymesternővel vívja következő meccsét.

A tie-break eredményei:
Zsukova (ukrán, 2489) - Rohonyan (amerikai, 2321) 1,5 - 2,5 (0 - 1, 1 - 0, döntetlen, 0 -1)
Kadimova (azeri, 2324) - Paehtz (német, 2481) 3 - 4 ( 1- 0, 0 - 1, 0 - 1, 1 - 0, 0 - 1, 1 - 0, 0 -1)
Foisor,S (román, 2337) - Socko (lengyel, 2473) 3 - 4 (döntetlen, döntetlen, 1 -0, 0 -1, 1 -0, 0 -1, 0 - 1)
Moser (osztrák, 2383) - Mkrtchian (örmény, 2436) 2,5 - 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen,döntetlen, 0 -1)
Ju Wenjun (kínai, 2389) - Bojkovic (szerb, 2423) 2,5 - 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0)

A második forduló párosítása:
Matvejeva (orosz, 2412) - Xu Yuhua (kínai, 2483)
Koneru (indiai, 2622) játék nélkül jutott a nyolcaddöntőbe
Mongontuul (mongol, 2406) - Hou Yifan (kínai, 2557)
Sztefanova (bolgár, 2550) - Ju Wenjun (kínai, 2389)
Tan Zongyi (kínai, 2387) - Cramling (svéd, 2544)
Anna Gasik (lengyel, 2211) - Mkrtchian (örmény, 2436)
Shen Yang (kínai, 2445) - Zhao Xue (kínai, 2522)
Koszinceva,T (orosz, 2511) - Zatonskih (amerikai, 2446)
Kosztenjuk (orosz, 2510) játék nélkül jutott a nyolcaddöntőbe
Cmilyte (litván, 2508) - Kosztenjuk,N (orosz, 2460)
Harika (indiai, 2461) - Muzicsuk (szlovén, 2504)
Ruan Lufei (kínai, 2499) - Amura (argentin, 2345)
Gaponenko (ukrán, 2468) -Rohonyan (amerikai, 2321)
Nguyen (vietnami, 2323) - Sedina (olasz, 2344)
Socko (lengyel, 2473) - Hoang Thanh Trang (magyar, 2487)
Paehtz (német, 2481) - Usenyina (ukrán, 2476)