Vágólapra másolva!
Összesen egy órán keresztül küzdöttek Kolonics György életéért kedden délelőtt, mire kiderült, hogy az olimpiai bajnok kenuson nem lehet segíteni.

Erről Ludasi Róbert, "Koló" edzője beszélt az MTI tudósítóinak a csepeli kajak-kenu telepen. A tréner, aki 22 esztendeje foglalkozott Koloniccsal, megtörten, magába roskadtan elevenítette fel a történteket.

"Páros edzés volt, Kolóék rendesen bemelegítettek, eveztek öt-hat kilométert. Ezután mentünk egy ezret, ami jól sikerült, majd odaálltunk ötszázhoz. Az is jó volt, de aztán Koló átszólt, hogy menjek oda, mert szédül. Mondtam neki, üljön rá a motorcsónakra, aztán azt, hogy dőljön hanyatt. Az arcszínéből látszott, nagyon rosszul van, úgy tűnt, nem kap levegőt. Biztattam Kozmann Gyurit, kezdje el pumpálni a mellkasát, aztán levegőt is fújtunk az orrába, közben kikiabáltam a partra, hogy hívjanak azonnal mentőt" - mesélte a 56 éves tréner.

"Harminchét perc alatt ért ki a mentőautó...! Van itt a közelben egy új állomás, de nem tudtak onnan küldeni kocsit, mert nem akadt olyan, amelyik fel lett volna szerelve életmentő készülékkel. Aztán amikor végre megérkezett, a mentősök folytatták az újraélesztést, Gyuri infúziót is kapott, de már semmi sem segített rajta" - mesélte Ludasi a csöndbe burkolózó telepen, a hajótároló előtt.

Kolonics Györgyre emlékeztek a csepeli kajak-kenu telepen:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pVbHeCbGKMljymY7


A mesteredző szerint Kolonics mindig is odafigyelt magára, ha volt valami baja, azonnal orvoshoz ment, a múlt héten is volt egy kivizsgáláson. "Egymás után jönnek az újságírók, stábok, néhányan felvetik, nem állhat-e dopping a tragédia mögött. Erre csak azt tudom mondani, Gyurit idén már hatszor-nyolcszor ellenőrizték."

Miközben Ludasi Róbert megpróbálta szavakba önteni, mi történt Magyarország legeredményesebb kenusával, fiatalok készülődtek edzésükhöz, mások pedig, akik már végeztek, a parton ácsorogtak - lehajtott fejjel, a füvet, a vizet nézve. Hangos szó nem hangzott el.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke a tragédiáról:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=G0iuLK0ot9U297Nl

Az Országos Mentőszolgálat képviseletében Zerkowitz Kristóf szolgálatvezető főorvost sikerült elérni, aki elmondta, hogy az ő nyilvántartásuk szerint 17-18 perc alatt ért ki a mentő, a csepeli esetkocsi, amelyik rendelkezett életmentő készülekkel, ugyanis az István kórházban adott le beteget. Így a Markó utcából indult el a csepeli sporttelepre egy rohamkocsi, amely ugyan a tűréshatárnak számító negyedórán túl ért a helyszínre, de az orvosok szakszerűen folytatták az addig eszköz nélkül zajló újraélesztést. Sajnos Kolonics György életét már ez sem mentette meg.

A nagy nemzetközi internetes portálok egyaránt vezető hírként emlékeznek meg Kolonics György haláláról. A legnagyobb sportlapok - mint például a Sports Illustrated - egyaránt "kenulegendának" titulálja a 36 évesen elhunyt klasszist, de nemcsak a szaklapok, hanem az olyan napilapok és tévétársaságok internetes oldalai is vezetőhírként közlik a tragédiát, mint a USA Today, a Houston Chronicle, a West Australian vagy az ABC News, az NBC és a Fox. Ausztrálián és Észak-Amerikán kívül Európában is nagy visszhangot váltott ki Kolonics halála: több lap - köztük a tekintélyes olasz Gazzetta dello Sport, illetve a német Bild - megszólaltatja Baráth Etele szövetségi elnököt vagy Ganczer Gábort, a szövetség sajtófőnökét. Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Ausztriában és Spanyolországban különösen nagy terjedelemben foglalkoznak a történtekkel, nem ritka, hogy nemzeti hősnek titulálják Kolonicsot, s az egész sportvilágot megrázó esetként számolnak be a tragédiáról.