Vágólapra másolva!
Egész biztosan nem lesz címvédés a szombaton rajtoló Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, mivel a tavaly győztes Alberto Contador az Astana csapatához igazolt, amely tavalyi doppingbotránya miatt nem kapott rajtengedélyt a szervezőktől.

A 2007-es versenyen a két szakaszon is első kazah Alekszandr Vinokurov tiltott transzfúziós eljárással akadt fenn a doppingvizsgálaton, melynek következtében az egész istálló visszalépett.

Alig egy hónappal később az Astana egy másik klasszisa, a szintén kazah Andrej Kaszecskin is pozitív eredményt produkált, s a Tour szervezői év elején úgy határoztak, az idei viadalon nem indulhat az istálló, amely időközben leigazolta az idei Giro d'Italián is diadalmaskodó Contadort. A döntést azzal indokolták, hogy az Astana súlyos erkölcsi kárt okozott a Tournak.

Ettől függetlenül nem lesz hiány sztárokban és esélyesekben. Korábbi győztesek közül a spanyol Oscar Pereiro Sio áll rajthoz, de korántsem ő a legnagyobb favorit, hanem olyan kitűnőségek, akik évek óta rendre az első tízben végeznek, de eddig nem sikerült sárga trikóban Párizsba érkezniük.

Forrás: [origo]

A szakértők leginkább a tavaly második ausztrál Cadel Evanst, a 2004-es Giro d'Italia-győztes olasz Damiano Cunegót, honfitársát, az idei Girón második Riccardo Riccót, az egy éve a Touron negyedik spanyol Carlos Sastrét, valamint a szintén spanyol Alejandro Valverdét emlegetik, mint lehetséges végső győztest.

A sprintereknél is óriási harc várható a mezőnypontversenyben, noha ebben a kategóriában is hiányozni fog a címvédő belga Tom Boonen. Távollétében a norvég Thor Hushovd, a dél-afrikai Robert Hunter, a két éve legjobbnak bizonyuló ausztrál Robbie McEwen és honfitársa, Stuart O'Grady, továbbá a háromszoros világbajnok Oscar Freire küzdhet meg a zöld trikóért. De akár meglepetést okozhat még a zöld trikót - rekordot jelentő módon - hatszor kiérdemlő német Erik Zabel is.

A 95. Tour de France 20 csapatának 180 indulójára 3554 kilométer teljesítése vár. A 21 szakaszból álló viadal programjában két egyéni időfutam és négy hegyi befutó szerepel. A versenyen két szünnap lesz.