Vágólapra másolva!
Dortmundban június 28. és július 6. között rendezik meg a hagyományos Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyt. A 18-as kategóriájú, 2695-ös Élő-átlagú, 8 résztvevős viadalon címvédőként az orosz exvilágbajnok, Vlagyimir Kramnyik játszik. A nyolcszoros tornagyőztes tizenötödször szerepel, a versenyt fontos felkészülési állomásnak tekinti az októberi, az indiai világbajnok Viswanathan Anand elleni világbajnoki döntőjére. Lékó Péter kétszer diadalmaskodott már kedvenc városában,  tizennegyedszer ül a sakkasztalhoz. Az ukránok legjobbja, Vaszilij Ivancsuk tíz év után lesz ott ismét a dortmundi arénában, ötödször kapott meghívást, az azeri Sahrijar Mamedgyarov másodszor. Ennek a nagy négyesnek a párharcát ígéri a verseny.

A 36. Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyt a tavalyi lebonyolításhoz hasonlóan 8 résztvevővel, körmérkőzéses formában rendezik meg. Dortmund Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter kedvenc városa. Páratlan az orosz exvilágbajnok sikersorozata, vitrinjében nyolc dortmundi elsőségért járó trófea díszeleg. Lékó számos kiváló dobogós helyezés mellett kétszer ünnepelhetett győzelmet, 1999-ben 8 résztvevős tornán remekelt. 2002-ben, a világbajnok-jelölti tornán kiharcolta a kihívó jogát, 2004-ben, Brissagóban világbajnoki döntőt játszhatott Kramnyikkal.

Az idei viadal doyenje, a 39 éves ukrán Vaszilij Ivancsuk 1992-ben holtversenyben Garri Kaszparovval végzett az élen. Kramnyik 1995-ben az első helyért Anatolij Karpovval vívott külön versenyt, végül a 20 éves Vlagyimir 7 pontot gyűjtve fél ponttal megelőzte "veterán" honfitársát. Lékó Ivancsukkal holtversenyben a harmadik helyen végzett. Egy évvel később Kramnyik a tornagyőzelemért Ananddal csatázott, végül holtverseny után az orosz nagymestert hirdették ki győztesként. 1997-ben egy ponttal előzte meg Anandot, 1998-ban hárman osztoztak a dicsőségen, Kramnyik, Adams és Szvidler triójából ismét Vlagyimir emelhette magasba a győztesnek járó trófeát.

A következő verseny már 19-es kategóriájú volt, a nyolc résztvevő küzdelmében Lékó Péter diadalmaskodott, pályafutása egyik legnagyobb sikerét érte el. Fél ponttal előzte meg Kramnyikot, egy ponttal teljesített többet, mint Karpov, Anand és Adams, három győzelem díszelgett a neve mellett. 2000-ben kilenc nagymester (2752-es átlaggal) és a Deep Junior program versengett, utóbbi Lékó Péter balszerencséjére. Nagymesterünk nyerőesélyes állást rontott vesztésre, a két holtversenyes győztes, a 6 pontot szerző Kramnyik és Anand mögött holtversenyben harmadik lett. Ismét az orosz sakkozóé az első hely, bár veretlenségét nem tudta megőrizni, az angol Adams legyőzte, de Anandot fantasztikus partiban kényszerítette kapitulációra.

Hét éve rendezték meg először hat résztvevővel, két fordulóval a szuperversenyt, s a sakkrajongók igazi csúcstalálkozót kísérhettek fokozott figyelemmel. A 21-es kategóriájú, 2755-ös átlagú viadal a szuperversenyek rangsorában mindössze egyetlen ponttal szorul a második helyre, az 1996-os Las Palmas-i torna megelőzi. Kramnyik ezúttal a bolgár Veszelin Topalovval versengett, veretlen maradt, egyszer riválisát is legyőzte, 6,5 pontot gyűjtött, s hatodik dortmundi tornagyőzelmét ünnepelhette. Topalov aligha kesergett, hiszen holtversenyes első helye nagy feltűnést keltett. Lékó Péter megőrizte veretlenségét, de csak egyszer tudott nyerni, harmadik lett. A torna nagy szenzációjaként Anand nyeretlenül végzett az utolsó helyen, négy játszmát is vesztett.

2002-ben a Dortmunder Sparkassen az Einstein-csoport világbajnok-jelölti versenyét szponzorálta, amely Lékó Péter fényes diadalát hozta. A csoportmérkőzések során kezdetben még döcögött Péter játéka, csoportjából másodikként jutott tovább. Szárnyalásában többé már nem lehetett megállítani, az elődöntőben Shirov ellen remekelt, majd a döntőben Topalov elleni diadalával végső győztesként, Vlagyimir Kramnyik kihívójaként ünnepelhettük. 2003-ban a torna óriási szenzációjaként az Aeroflot nyílt verseny megnyerésével a dortmundi részvételt kiharcoló Viorel Bologan, a szupernagymesterek között újoncnak számító moldáviai sakkozó győzött, egy ponttal előzte meg a veretlenségét megőrző Kramnyikot, és a kétszer is kapitulációra kényszerülő Anandot. A világbajnoki döntő körüli huzavona rányomta bélyegét Lékó játékára, több esélyes állást is időzavarban elrontva nyeretlen maradt.

Forrás: [origo]

Négy éve a meghívott nyolc résztvevőt két négyes csoportra osztották, majd az első két helyezettek jutottak az elődöntőbe. Lékó a világbajnoki döntő előtt utoljára mérkőzött meg Kramnyikkal, egy csoportban játszottak, a rapid rájátszásban biztosították továbbjutásukat. Az elődöntőben Péter Anandtól szenvedett hosszabbításban vereséget, kettőt remiztek a klasszikus időkontroll szerint, kettőt rapidban, majd a két snelljátszma hozta meg Anand számára a továbbjutást. A döntőben Anand és Kramnyik először kétszer megosztozott a ponton, de a rapid meccset "villámkezű Vishy" 1,5-0,5-re megnyerte, és először emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. A bronzos mérkőzésen a két Péter csapott össze, Szvidler volt a szerencsésebb a rapid kapkodásban, 2,5-1,5-re nyert.

2005-ben a 10 résztvevős versenyen nagy meglepetés született. Az egykori rigai csodagyerek, a hokival is kacérkodó, fizikailag tökéletesen felkészült, három éve karatézó, a nehéz állásokban is jól küzdő Arkadij Naiditsch nevétől volt hangos a sakkvilág. A 19 éves német nagymester félpontos előnnyel megnyerte a 33. Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyt. Messze a legalacsonyabb Élő-pontszámmal rajtolt, de "megleckéztette" az egymásra figyelő, az argentínai világbajnokság előtt "tartaléklángon" játszó szupersztárokat.

Két éve hetedszer lett a dortmundi szuperverseny győztese Vlagyimir Kramnyik. Az orosz világbajnok a torna utolsó fordulójában a félpontos előnnyel sakkasztalhoz ülő Lékó Pétert győzte le a világos bábukat vezetve. A Nimzoindiai védelemben korai vezércserét láttunk, de Kramnyik őrizte kis előnyét. Nagymesterünk a védekezés közepette apró hibát vétett, s ezt Kramnyik a tőle megszokott precizitással használta ki. Lékó a vereséggel az angol Michael Adams és az izraeli Borisz Gelfand társaságában holtversenyben harmadikként zárta szereplését. Az orosz Peter Szvidler honfitársához hasonlóan 4,5 pontot szerzett, de rosszabb Berger-Sonneborn értékeléssel másodiknak hirdették ki.

Tavaly 20-as kategóriájú volt a viadal, Kramnyik, Anand, Lékó és az izraeli Borisz Gelfand a mexikói világbajnokságra történő felkészülés jegyében játszott. Három újonc is bemutatkozott, a 16 éves Magnus Carlsen mellett az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Jevgenyij Alekszejev. Sok remi született, Kramnyik egypontos előnnyel ért célba, Péter holtversenyben másodikként zárta szereplését.

A tavalyi tornához képest öt helyen is változott a meghívottak mezőnye. A címvédő Vlagyimir Kramnyik, Lékó Péter és az ukrán Vaszilij Ivancsuk mellett a 22 éves azeri Sahrijar Mamedgyarov tagja még a szuper elitnek. A hollandok elsőszámú sakkozója, Loek van Wely szívesen látott vendége a nagy tornáknak. Az orosz Jan Nepomjacsij mindössze 17 esztendős, a moszkvai Aeroflot-torna megnyerésével váltotta meg dortmundi repülőjegyét. A 22 éves német Arkadij Naiditsch három éve alaposan megtréfálta a "nagyokat" váratlan elsőségével. Honfitársa, Jan Gustafsson újonc a mezőnyben. A plovdivi Eb-ről továbbjutott a 2009-es Világkupára.

Lékó Péter pályafutása során először Vlagyimir Kramnyikkal az 1995-ös dortmundi tornán mérte össze erejét és azóta még 91-szer mérkőztek meg. Az orosz exvilágbajnok 14-szer győzte le Pétert, nyolcszor kapott ki tőle. A klasszikus gondolkodási idejű partikban Kramnyik 6-4-re vezet 28 döntetlen mellett. Lékó az ukrán Vaszilij Ivancsukkal 55-ször csatázott, 10-10-re állnak. Péternek Chukyval szemben is van bőven törlesztenivalója, a linaresi tornán kétszer is kikapott tőle.

Lékó Péter a már korábban megtartott sorsoláson a 6-os számot kapta, így eggyel többször lesz sötét a tornán, többek között Kramnyikkal szemben is másodhúzóként veszi fel a küzdelmet. Szereplését Sahrijar Mamedgyarov ellen kezdi meg. Az azeri sakkozóval remek a mérlege, négyszer legyőzte öt remi mellett. A holland Loek van Wely is jó kuncsaftja első számú sakkozónknak, 13 nyerés, két vesztés, 21 döntetlen. Öt dortmundi viadalon volt ellenfele a német Arkadij Naiditsch, egy-egy nyerést könyvelhettek el.

A torna résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752)
Lékó Péter (magyar, 2741)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740)
Loek van Wely (holland, 2676)
Jan Nepomnjacsij (orosz, 2734)
Arkadij Naiditsch (német, 2623)
Jan Gustafsson (német, 2603)

Az első forduló párosítása:
Gustafsson - Kramnyik
Naiditsch - Nepomnjacsij
Mamedgyarov - Lékó
Ivancsuk - Van Wely

Lékó Péter további sorsolása:
II. ford.: Lékó - Ivancsuk
III. ford.: Van Wely - Lékó
IV. ford.: Kramnyik - Lékó
V. ford.: Lékó - Nepomjacsij
VI. ford.: Gustafsson - Lékó
VII. ford.: Lékó - Naiditsch

Az első fordulót június 28-án játsszák, az utolsót pedig július 6-án. Június 30-án és július 3-án szabadnap lesz a viadalon. A nagymesterek két-két órai gondolkodás idővel gazdálkodhatnak az első negyven lépésre, majd 1-1 óra áll rendelkezésükre a következő 20 húzásra, végül 15-15 perc a parti befejezéséig és 30-30 másodperc lépésenként. A torna hivatalos honlapján és a playchess.com oldalon is lesz élő közvetítés.