Vágólapra másolva!
Egyéni versenyben valószínűleg már nem indult többet, de csapatban még a jövő évi Universiadét is megcélozza az elmúlt évek legeredményesebb hazai ritmikus gimnasztikázója. A 26 éves Kiss Katalin emellett egy nagy kalandba is belevágott: Pekingben elvégzett egy artistaképző intézetet, és októbertől légtornászként lép fel a Fővárosi Nagycirkuszban. Addig is pedig visszamegy Pekingbe, ahol az olimpia ideje alatt showműsorokban szerepel majd.

- Hogy került ki Pekingbe? - kérdeztük Kiss Katalint, aki az elmúlt éveken a hazai versenyeken szakajtószámra gyűjtötte az érmeket, többnyire aranyakat, és kétszer volt az év ritmikus gimnasztikázója.
- Egy évvel ezelőtt kikerültem a Karib-tengerre, ahol egy luxushajón léptem fel ritmikus gimnasztika gyakorlatokkal, szalaggal, buzogánnyal, és volt egy nindzsás számom is. Nagyon jól éreztem magam, bejártuk a fél világot, áthajóztunk a Panama-csatornán is, és egészen Alaszkáig jutottunk. S ezen a hajón artisták is dolgoztak, ők vetetették fel, hogy kipróbálhatnám az ő életüket is. Kedvet kaptam hozzá, s mivel a legjobb artistaképzők Kínában vannak, tavaly szeptemberben felvételiztem a pekingibe. Felvettek, és el is végeztem az iskolát.

- Nem is voltak nehézségei?
- Dehogynem! Az artistaképzőben az edzésmódszer teljesen más, mint az, amit a ritmikus gimnasztikában megszoktam. Sokkal unalmasabb, és még több a technikai rész, mint az rg-ben. A hula-hoop karikázást úgy tanították, hogy a karikát szinte megszakítás nélkül három órán keresztül kellett pörgetnem a derekamon. Először természetesen eggyel kezdtem, de a végén már százzal csináltam.

- S hogy került fel a levegőbe?
- A karikával azért kezdtem, mert ez ismerős szer az rg-ből, viszont javasolták, hogy kipróbálhatnám a légtornászkodást is, mert kellőképpen hajlékony vagyok. S különben is, az artistáknak úgyis több számot kell tudniuk. Tulajdonképpen nem is töprengtem, szeretek új dolgokat tanulni. Azt azért nem tagadom, a félsz bennem volt, és időnként most is bennem van, mert mégiscsak nyolc méter magasban, védőháló nélkül tornászok a levegőben. A kis kínai gyerekeknek persze könnyebb, mert már kiskorukban hozzászoknak ahhoz, hogy hajigálják őket a levegőben. Én viszont már huszonhat éves vagyok.

Forrás: [origo]

Itt még a Karib-tenger partján

- A ritmikus gimnasztikában vannak még hasonló korúak?
- A spanyol Cid Tostado már huszonnyolc éves, és a negyedik olimpiájára készül, szóval, azért akadnak még. S egyelőre én sem szándékozom abbahagyni az rg-t. Egyéni versenyben valószínűleg már nem veszek részt, de csapatban igen. Az országos bajnokságon idén is nyertem egy ezüstöt a Csepel kéziszercsapatával, és jövőre is indulunk. Sőt, van egy nagy tervünk, Polákovits Ritával, Királyvári Nikolettával, Demeter Alexandrával, valamint Buda Julcsival a fejünkbe vettünk, hogy kijutunk a belgrádi Universiadéra! Szóval, továbbra is edzésben vagyok, és akadnak az rg-hez kapcsolódó fellépéseim is. Legutóbb egy divatbemutatón a Kill Bill filmbeli Uma Thurmant személyesítettem meg, a híres sárga ruhában, szamurájkarddal.

- S hogyan alakul az artista karrierje?
- Már eldőlt, hogy októbertől a Fővárosi Nagycirkuszban lépek fel egy szólószámmal. De előtte még megyek vissza Pekingbe, már a jövő héten, ahol az olimpia ideje alatt minden nap egy showműsorban lépek fel.

Forrás: [origo]

Kiss Katalin (balra) a Kill Billben

- A versenyekből lát valamit?
- A ritmikus gimnasztikára és a kajak-kenu versenyekre már megvannak a belépőjegyeim. A kajak-kenuval szerencsém van, mert itt reggel kilenc órától rendezik a döntőket, nekem pedig este hétkor és kilenckor lesznek a fellépéseim. Az esti rg-döntők már nehezebb ügy, de megbeszéltem, hogy ezekre szabadnapot veszek ki.