Vágólapra másolva!
A magyar válogatott három éremmel - egy arannyal és két bronzzal zárta - a budapesti MVM öttusa-világbajnokságot, a női csapat voltaképpen túlteljesítette az előzetesen megfogalmazott célt, a férfi viszont elmaradt a várakozástól, igaz, ebben sérülés is közrejátszott.

Kulcsár Antal szövetségi kapitány a vb előtt azt mondta, egyéniben egy versenyzőjétől az első hatba kerülést várja, a hagyományos csapatnak és a váltónak pedig az első négy között kell végeznie.

Ehhez képest a két 17 és egy 22 éves öttusázóból álló váltótrió - Tóth Adrienn, Kovács Sarolta és Gyenesei Leila - győzött, a Gyenesei, Vörös Zsuzsanna, Máthé Vivien összeállítású hagyományos csapat harmadik lett, Gyenesei pedig hatodikként zárt.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Vörös vártnál gyengébb szereplése - csupán 17. lett - azt az érzést kelthette, hogy nem jött össze az egyéni verseny, ami azonban csak az ő esetében, illetve kisebb mértékben Máthééban (25.) igaz, Gyenesei és a 12. helyen záró Tóth kifejezetten jól szerepelt. A felvetésre, hogy végül is meglett az 1-6. közötti helyezés, Kulcsár úgy reagált: "ja, tényleg, csak én nem ilyen leosztásra gondoltam".

A férfiaknak két érme úszott el Horváth Viktor kiújult vádlisérülésén, ami miatt a székesfehérvári címvédő feladni kényszerült versenyét. A futás rajtjánál ő és a vele, valamint Balogh Gáborral, valamint Marosi Ádámmal felálló csapat is ezüstéremre esélyesnek tűnt, végül nem állt magyar a dobogón.

Aztán a Marosi, Tibolya Péter, Kasza Róbert váltócsapat két nappal később harmadik lett, ami szép eredmény, azzal együtt is, hogy átlagos lovaglással komolyabb siker is születhetett volna. Pálvölgyi Miklós hagyományos vállalásának realizálásától - vagyis hogy a minden számban érem, közte egy arany - a mutatott produkciók alapján nem állt messze a válogatott, a tényeket tekintve viszont csupán azt lehet rögzíteni, hogy egy bronz a termés.

Amúgy a szerencse úgy általában elkerülte a világbajnokságot, a férfi verseny rajtjára például elfolyt a víz a Puskás Ferenc-stadion szoborparkjába telepített mobilmedencéből. A szervezők ugyan komoly összefogással délutánra pótolták a vizet, ami bravúr a maga nemében, ugyanakkor nyilván mindenki jobban örült volna annak, ha nem kell bizonyítaniuk a házigazdáknak probléma megoldó képességüket.

Best of öttusa-vb


Az sem javított az összképen, hogy a reméltnél lényegesen kevesebben voltak a versenyeken, a majd kilencezres lelátó egyszer sem telt meg, két-három ezernél többen még a hagyományos versenyek döntőin sem voltak.

"Nagy érdeklődést, rengeteg nézőt vonzó, látványos esemény zajlott Budapesten a mi versenyünkkel egy időben, az a program valószínűleg vont el szurkolókat. Másrészről viszont nagyon sokan követték interneten az eseményeket, akár emiatt is otthon maradtak néhányan - mondta Pécsi Gábor, a szervezőbizottság elnöke.

Pécsi Gábor az [origo]-nak is értékelt:


"Mi egyébként a költségvetésünkben nem számoltunk a jegybevétellel. Ugyanakkor az ehhez értők azt tanácsolták, ne adjuk ingyen a hagyományos versenyek délutáni programját, mert ami ingyen van, annak nincs becsülete. Mi magunk rengeteg embert meghívtunk, sokan kaptak VIP-belépőt, hogy minél többen legyünk. Valószínűleg kilenc év alatt nagyot változott a világ" - utalt az 1999-es margitszigeti vb közönségsikerére.

Pécsi Gábor még hozzátette, a létesítményekkel és a versenyszervezéssel a leginkább érintettek egyöntetűen elégedettek voltak, akik tudják, hogy miből áll egy ilyen esemény előkészítése és lebonyolítása, azok értékelték az erőfeszítéseket.