Vágólapra másolva!
Három fiatal magyar lány csodát tett a budapesti MVM öttusa-világbajnokságon: a Gyenesei Leila, Tóth Adrienn, Kovács Sarolta összetételű trió megnyerte a váltók versenyét. Gyenesei a maga 22 évével a csapat "legöregebbje", Tóth 18, Kovács 17 esztendős, s kétség sem férhet hozzá, hogy ez az együttes még nagyon sok örömet szerez számunkra.

A Syma Sport és Rendezvénycsarnokban Tóth Adrienn reggel akkorákat ásított a székén ülve, hogy félő volt, azon nyomban elalszik, de amikorra a váltó harmadik tagjaként ő következett a lövészetben, szerencsére már kipattant a szeme.

A 87 körös, mindenképpen jónak minősíthető eredménye Kovács Sarolta 86, illetve Gyenesei Leila egészen kiváló, 90 körével együtt azt jelentette, hogy együttesünk a hetedik helyen zárta a nyitó számot. S ez nem is tükrözi eléggé azt, hogy milyen jól lőttek a lányok, mennyire értékes az összehozott 263 körük. A britek 270-nel voltak a legjobbak, az olaszok 269-ig, a fehéroroszok 266-ig jutottak, miközben a lengyelek csak 254-ig, az oroszok pedig a maguk 247 körével gyakorlatilag már a nap elején kiiratkoztak az aranyéremre még reálisan pályázók közül.

Csapatunk vívásban az első meccsét, szűken, 5-4-re elbukta a kínaiak ellen, utána azonban 9-0-ra elgázolta az amerikaiakat, majd 5-4-re az oroszokat, 6-3-ra pedig a mexikóiakat is legyűrte. Ezután két vereség következett, az olaszok és a németek ellen is 3-6 került az eredményjelzőre. A "második félidőben" aztán ugyancsak három-három győzelmet és vereséget jegyezhettünk fel: a cseheket 6-3-ra, az ukránokat 8-1-re, a briteket 5-4-re sikerült legyőzni, a fehéroroszoktól és a litvánoktól egyaránt 5-4-re, a számot szenzációs mérleggel (76 győzelem, 32 vereség) megnyerő lengyelektől 5-3-ra kaptunk ki.

Örömünnep és a boldogság szavai (videoriport):

http://www.videa.hu/flvplayer.swf?v=LMeSzHUqXOIitm8N


A magyar trió vívásban negyedik lett; s 60 győzelem és a 48 vereség úgy állt össze nála, hogy Gyenesei Leila, Tóth Adrienn és Kovács Sarolta neve mellett is 20 győzelem és 16 vereség került. Csapatunk 1868 pontjával felkúszott a dobogó harmadik fokára, az élre állt lengyelek (1952), valamint a britek (1928) mögé. Az üldözőbolyt ekkor a fehéroroszok (1844), az olaszok (1820) és a németek (1820) képezték.

Forrás: [origo]

A szurkolók körében nagy értéke van Kovács Sarolta autogramjának
(még több fotó)

"Remélem, hogy az úszást megnyerjük, ezzel megerősítjük helyünket a dobogón, mert ebben a számban is érmet szeretnék nyerni" - jelentette ki ekkor Tóth Adrienn, aki a most pihenő Vörös Zsuzsannával és Máthé Viviennel együtt a hagyományos csapatversenyben már begyűjtött egy vb-bronzot. Szombaton az egyéniben legjobban szerepelt indulónk, a hatodik helyen zárt, s olimpiai kvótát szerzett Gyenesei viszont akkor nem volt a csapat tagja, így ő az első budapesti vb-érmére hajtott. "Én is nagyon szeretnék felállni a dobogóra, eddig jó is alakultak számunkra a dolgok, nagyon együtt van a csapatunk, de várjuk meg a lovaglást, utána már okosabbak leszünk" - jegyezte meg az esélyeket illetően.

Előtte persze még jött az úszás. Hétfő reggelre szerencsére nem folyt el a víz a szomszédos szoborparkban felállított mobil medencéből... Az utolsó futamban, ahol a legjobbak úsztak, 25 méternél már Tóth Adrienn fordult elsőként, Kovács Sarolta tovább növelte váltónk előnyét, Gyenesei Leila pedig hatalmas, közel hét másodperc előnnyel csapott be a célba. Csapatunk az összetettben 3236 ponttal átvette a vezetést, megelőzve a briteket (3212) és a lengyeleket (3152).

A magyar trió úszásban elért 2:59,51 perces időeredményénél női váltó még soha nem teljesített jobbat, és ez csak azért nem tekinthető világcsúcsnak, mert öttusában a változó körülmények miatt ilyet nem tartanak nyilván. "Az volt a célunk, hogy három percen belül végezzünk, és mindannyian mindent kiadtunk magunkból. Az biztos, hogy én életem legjobbját úsztam, de lehet, hogy a többiek is" - nyilatkozta Kovács Sarolta, aki bő egy hónapja nyerte meg a junior Eb-t, a budapesti vb-n pedig hétfőn kapott először lehetőséget Kulcsár Antal szövetségi kapitánytól.

Forrás: [origo]

Tóth Adrienn hibátlanul teljesítette a lovas pályát
(még több fotó)

Nos, a lovaglás sem okozott problémát, olyannyira, hogy a lányok ezt is megnyerték, így tovább növelték az előnyüket. Kovács és Tóth hibátlanul teljesítette a pályát, s Gyenesei alatt Popey is csak a kőfal tetejét húzta le. "A hibázás lehetősége mindig benne van lovaglásban, de összeszedettek voltunk, és nagyon akarjuk, hogy valami szép eredményt érjük el" - mondta kellő elszántsággal Tóth Adrienn.

A magyar váltó a futás előtt 4420 ponttal áll az élen, és előnye átszámítva tizennyolc másodperc volt a címvédő britek előtt. "Három csapat között éles verseny lesz az aranyéremért. A britek közel vannak hozzánk, de a lengyelek is kiváló futók, semmiképpen sem mondanám, hogy gyengébbek a briteknél. Majd meglátjuk..." - nyilatkozta Kulcsár Antal szövetségi kapitány.

Nos, a szakvezető a lengyeleket ezúttal túlértékelte, mert a két évvel ezelőtti világbajnok gárdának a futásban gyakorlatilag egy pillanatig sem volt esélye az aranyéremre. Csapatunkból Gyenesei kezdett, aki némileg még növelte is az előnyünket, Tóthnál sem csökkent jelentősen, s Kovács pedig a britek legjobbjával, Fell-lel szemben megőrzött kilenc másodpercet a tizennyolcból. S máris kezdődhetett az össznépi karnevál.

Forrás: MTI

Az aranyérmes váltó tagjai
(még több fotó)

"Nagyon fiatal csapatunk van, és mind a hárman rettenetesen akartunk bizonyítani. Próbáltuk egymást húzni, segíteni, és versenyszámról versenyszámra, lépésről lépésre haladtunk előre. A közönség pedig a váltó negyedik tagja volt, rengeteget jelentett, hogy biztattak bennünket" - mondta éppen Gyenesei Leila, amikor erős karok ragadták el, és elkezdték feldobálni a levegőbe.

Kovács Sarolta éppen szilárd talajon volt, így hozzá fordultunk: "A lövészet nem egészen úgy sikerült, ahogy elterveztük, viszont nagyon jól vívtunk, és szerintem ez volt a sorsdöntő. Meg persze utána az úszás, a három percen belüli időnkkel! A lósorsolás előtt három csoportra is erősen koncentráltunk, de egy negyediket fogtunk ki, és a bemelegítés alatt akadtak is problémáink, illegés-billegés, verés. Ám a pályán mindegyikünk összeszedte magát, ez csúcs volt! Azért nyerhettünk, mert túl azon, hogy mindannyian akartuk ezt az aranyat, a lényeg az, hogy együtt akartuk! Még amikor kisebb voltam, én magam is kértem autogramot Vörös Zsuzsannától, ma pedig tőlem kértek aláírást olyanok, akikkel tavaly még együtt versenyeztem, és a kortársaim, ezt alig tudom felfogni! Már a tavalyi vb-n is én voltam a befutó, ám akkor nem tudtam megmutatni a hajrákészségemet, s kimondhatatlanul örülök, hogy most sikerült. Folyamatosan figyeltem a hangosbemondóra, és a pálya szélről is bekiabálták, hogy mennyi az előnyöm, így biztos voltam benne, hogy az angol lány nem fog utolérni."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A győzelem mámorában
(még több fotó)

"A világbajnokság előtt álmomban sem hittem volna, hogy egy aranyat és egy bronzot is nyerek, de ki se tudom mondani, a végén mennyire akartuk ezt az aranyat! A tizennyolc másodperces előnyünk birtokában tudtuk, hogy kemény lesz, hajtani kell, mégse gondoltuk, hogy ezt az aranyat bárki is elveheti tőlünk. Amikor úszásban három percen belüli időt értünk el, az hatalmas erőt adott. Most már bevallom, a lovaglástól nagyon féltünk, mert nem azt a lócsoportot húztuk, amelyiket szerettük volna, bosszankodtunk is, de végül ebben a számban sem lett gond" - összegzett Tóth Adrienn.

Kulcsár Antal szövetségi kapitány pedig a következőképpen vonta meg a nap legfontosabb tanúságát: "Felszínre került egy generáció, és megmutatta, hogy milyen értékek szunnyadnak a magyar öttusában".

Kulcsár Antal bővebb értékelése (videoriport):

http://www.videa.hu/flvplayer.swf?v=O9RVNKJost1enckv


Nők, váltó végeredmény:

1. Magyarország (Gyenesei Leila, Kovács Sarolta, Tóth Adrienn) 5504
2. Nagy-Britannia 5468
3. Lengyelország 5332
4. Németország 5240
5. Olaszország 5206
6. Oroszország 5168

Kedden a férfiak váltója következik, a magyar együttesben Marosi Ádám, Tibolya Péter és Kasza Róbert jut szerephez.