Vágólapra másolva!
A Miskolcon zajló nyolcjátszmás rapid párosmérkőzés első félideje után a norvég csodagyerek, a 17 éves Magnus Carlsen 2,5-1,5-re vezet Lékó Péter ellen. Péntek délután a két nagymester közönségtalálkozón vett részt, ahol pályafutásukról, terveikről beszéltek. Pétert válogatottunk drezdai esélyeiről is faggatták, Norvégiában népszerű lett a sakk Magnus sikereinek hatására. Egy-egy játszmájukat is elemezték a  sakkrajongók számára. Gyimesi Zoltán, olimpiai ezüstérmes nagymesterünk 31 táblás szimultánt tartott, két döntetlen mellett a Kazincbarcikai VSC ifjú sakkozója, Handó Vilmos győzött. Magnus édesapja, Henrik Carlsen délelőtt Tarcalra, a Degenfeld szőlőbirtokra látogatott el. Hétvégén Lékó és Carlsen még újabb négy partiban mérik össze erejét.

A szabadnap ellenére gazdag volt a Lékó & sakkfesztivál pénteki napja. Magnus Carlsen és Lékó Péter délelőtt szállodájukban pihentek és készültek a befejező négy partira. A norvég titán édesapja, Henrik Carlsen a német www.chessbase.com főszerkesztőjével, Frederic Friedellel e sorok írójának kíséretében a Degenfeld Kastélyszálló igazgatójának, Döme Aladárnak a meghívására Tarcalra látogatott. Carlsen úr blogjában nagy elismeréssel ír a pincészetben lett látogatásáról, a megismert pincepenészről, a borcsinálás művészetéről.

A híres borok mellett elfogyasztott pompás ebédről, amelynek fénypontja volt a roston sült libamáj tócsnival, a 2000-es évjáratú 5 puttonyos Aszúval, amely gyümölcsös, elegáns és harmonikus a botrytis-sel. Lékó Péter tavaly itt készült a mexikói világbajnokságra, az akkor felavatott kerti sakkon még egy villámjátszmát is vívtunk.

Délután a hagyományos helyszínen, a Nemzetközi Kereskedelmi Központban Lékó és Carlsen közönségtalálkozón vett részt. Magnust láthatóan felszabadulttá tette, hogy pályafutása során először a párharc negyedik partjában legyőzte elsőszámú nagymesterünket, és vezetést szerzett. Szeretne világbajnok lenni, de úgy gondolja, hogy legalább öt évre lesz szüksége a cím elhódítására. Norvégiában egyre népszerűbb a sakk sikereinek hatására. Az északi országnak már nyolc nemzetközi nagymestere van.

Lékó Péter ismételten megerősítette, hogy játszik a drezdai sakkolimpián, és az első hat hely valamelyikének megszerzése lehet a reális cél. Szerencsésebb párosítással érmet is szerezhet a legerősebb összeállításában szereplő válogatottunk, de a 2002-es bledi ezüstérmes olimpia óta még kiegyenlítettebb lett a mezőny. Péter dicsérte Magnus sokoldalú játékát, otthonos a taktikai bonyodalmakban, de pozíciós csúcsteljesítményre is képes.

Magnus kezdte az elemzést és gyorsan bizonyította, hogy a sakktábla mellett még felszabadultabb. Reykjavikban, 2004-ben a dán Peter Heine Nielsen elleni játszmáját mutatta be. A kritikus állásokban a sakkrajongókat is kérdezte, hogy mit húznának, hogy értékelik a pozíciót. Büszke volt a g6-tal kezdődő kombinációra, amely végül megpecsételte neves ellenfelének sorsát.

Péter Nizzában, az Amber-versenyen az indiai világbajnok Viswanathan Ananddal szemben elért győzelmét elemezte. A híres Perényi-változatban világos két tisztet is áldoz, hogy sötét királyát középen tartsa. Mesélt parti közbeni érzéseiről, a nagy megkönnyebbülésről, amikor biztosnak érezte már győzelmét. A nagymesterek állták az autogramkérők rohamát is.

Este a párharc egyik kommentátora, Gyimesi Zoltán olimpiai ezüstérmesük 31 táblán szimultánt adott. Egyetlen vereségét a Kazincbarcikai VSC sakkozójától, Handó Vilmostól szenvedte el, klubtársa, Baló Tamás és a Kisbocsok Miskolc játékosa, Szalay Balázs döntetlent csiholt ki.

Ma délután 16 óra 30 perckor folytatódik a párosmérkőzés, az ötödik partiban Lékó Péter vezeti majd a világos bábukat, majd 18 órakor Carlsené a kezdés joga. A szerencsések a sakkozás új szentélyében, a Nemzeti Színházban kísérhetik figyelemmel a két szupernagymester harcát, a viadal honlapján óriási érdeklődés kíséri az internetes közvetítést. A www.chessbase.com Gyimesi elemzéseivel közli a partikat, Frederic Friedel a tőle megszokott remek képriportokkal jelentkezik Miskolcról.