Vágólapra másolva!
Roger Federer a salakszezon nyitónapján, az estorili torna kezdetén mutatta be új edzőjét, José Higuerast. A svájci klasszis szerint a fő cél, hogy játékosként fejlődjön és nem a Roland Garros megnyerése. Igaz, ami igaz, Rafael Nadal úgy tűnik, salakon továbbra is jobb a svájcinál, a 2,27 millió euró összdíjazású monte-carlói torna döntőjében legalábbis 7:5, 7:5-re verte a világelsőt. 

Federer tavaly májusban szakított Roche-csal, azóta remekül megvolt edző nélkül is. Épp egy évvel később, az Indian Wells-i és a miami torna idején találkozott a Kaliforniában élő Higuerasszal. Az 55 éves spanyol játékosként 15 ATP-viadalt nyert, később pedig edzette Pete Samprast, Jim Courier-t és Michael Changot, utóbbit mikor 17 évesen megnyerte a Roland Garrost.

Higueras kevesebb lesz egy főállású trénernél, de több egy szabadúszónál, akárcsak Federer korábbi edzője, Tony Roach.

"Még nem tudom, mennyi ideig dolgozunk együtt. Egyelőre teljesen nyitott minden, de nem lesz velem 30-40 hetet az évben, az nem az ő világa. Hasonlóan intézzük majd, mint Tonyval" - mondta első portugáliai profi szereplése nyitónapján a svájci.

"Régóta gondolkodom a megfelelő edzőn. Mikor eszembe jutott José, felhívtam és nagyon rugalmas volt, egyből elvállalta" - emlékezett Federer.

A páros célja nyilvánvalónak tűnik: Federer szeretné megnyerni az egyetlen Grand Slamet, amit még nem tudott - a Roland Garrost. Ugyanakkor a svájci szerint ennél többről van szó: "Próbálsz egyre jobb játékossá válni. Szükséged van emberekre, akik segítenek erősebbé válnod, akik keményen dolgoznak, hogy jobb legyél. Ha összejön a Roland Garos, az nagyszerű. De rossz megközelítés lenne kizárólag Párizsra koncentrálni."

Federer bő három hónapon át nem nyert trófeát, de ezen időszak alatt sem esett kétségbe, sőt tulajdonképpen meglepődött, hogy a mononucleosisból felépülve eljutott az év első GS-tornájának elődöntőjébe.

José Higueras
Az 55 éves spanyol tréner több világklasszissal dolgozott már együtt (Pete Sampras, Jim Courier), bár az utóbbi időkben csak félállásban tevékenykedett. Higueras vevő az új ötletekre, azon edzők közé tartozik, akik ismerik és használják az edzők és játékosok számára készített részletes statisztikákat. A spanyol remekül térképezi fel az ellenfeleket és készíti fel saját játékosait, és az egyik legjobb "tanár" salakra és kemény borításra. Courier így látja az Higueras-Federer kapcsolatot: "José ért a győztesek nyelvén, tapintatosan ad nekik tanácsokat és tudja, hogyan készítse fel őket. Csak találgatni lehet, kijönnek-e majd egymással, mindenesetre logikus választásnak tűnik Roger számára."

További érv lehet a két klasszis együttműködése mellett, hogy egyikük sem igényli a szorosabb kapcsolatot, Federer gyorsan tanul és egyedül is képes megfelelni a kihívásoknak, míg a spanyol kiváló a felkészítésben és a motiválásban, de nem szeretne folyamatosan úton lenni.


"Nem értek egyet azokkal, akik szerint rosszul játszom. Nem játszom rosszul, közel vagyok a legjobb formámhoz, azt szeretném elérni. Most a szezon új részéhez érkeztünk, mindenki nulláról indul" - fejtegette az estorili tornát afféle salakszezon eleji tesztnek felfogó Federer.

Portugáliában végül győzött, megszerezve idei első tornagyőzelmét, és Monte-Carlóban is bejutott a döntőbe, ott azonban nem tudta legyőzni a salakkirály Rafael Nadalt. A bázeli klasszis ugyan a második szettben már 4:0-ra vezetett, ám a spanyol kiegyenlített, majd az első meccslabdáját kihasználva, sorozatban negyedszer nyerte meg a minihercegségben rendezett viadalt.Federer és Nadal 15-ször találkozott egymással, a párharcban a mallorcai már 9-6-ra vezet. A monacói salakpályás viadal a Mestersorozat harmadik állomása volt.

Eredmény, döntő:
Nadal (spanyol, 2.) - Federer (svájci, 1.) 7:5, 7:5