Vágólapra másolva!
Bakuban megkezdődött a Grand Prix hat versenyből álló sorozatának első tornája. Az első fordulóban öt döntetlen született, az amerikai Gata Kamsky és az orosz Alekszander Griscsuk sötéttel elért győzelemmel rajtolt. Az első helyre  rangsorolt 17 éves norvég Magnus Carlsen a kínai Wang Yue ellen világossal remizett. A játéknap rangadója, az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Peter Szvidler csatája örökös sakkal ért véget.

Vasárnap este látványos ünnepséggel kezdődött meg a nagy érdeklődéssel várt viadal, majd megtartották a sorsolást. A FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov szabadkártyát biztosított földijének, Erneszto Inarkijevnek, aki az egyes számot húzta, és a 2007-es Világkupa győztesével, az amerikai Gata Kamskyval csatázhatott.

A Grand Prix résztvevői a sorsolási számok sorrendjében:
1.Erneszto Inarkijev (orosz, 2684)
2. Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752)
3. Magnus Carlsen (norvég, 2765)
4. Vugar Gasimov (azeri, 2679)
5. Tejmur Radzsabov (azeri, 2751)
6. Ivan Cseparinov (bolgár, 2696)
7. Szergej Karjakin (ukrán, 2732)
8. David Navara (cseh, 2672)
9. Alekszander Griscsuk (orosz, 2716)
10. Michael Adams (angol, 2729)
11. Etienne Bacrot (francia, 2705)
12. Wang Yue (kínai, 2689)
13. Peter Szvidler (orosz, 2746)
14. Gata Kamsky (amerikai, 2726)

Öt döntetlen mellett két sötét színnel elért győzelemmel kezdődött meg a 13 fordulós verseny. Elsőként a játéknap rangadója, az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Peter Szvidler partija fejeződött be pontosztozkodással.

Kisebb meglepetésre Szvidler királyindiai védelmet játszott, de a válasz is érdekes volt, a négygyalogos változat ritka vendég a szupernagymesterek gyakorlatában. Szvidler a gyalogért ellenjátékot kapott, majd átmeneti tisztáldozattal jeleskedett. A játszma akár lépésismétléssel is remi lehetett volna, ehelyett Mamedgyarov királya "vándorútra" indult, a6-on azonban elérte őt a logikus befejezés, az örökös sakk.

Árgus szemek figyelik majd az első helyre rangsorolt, 17 éves norvég Magnus Carlsen szereplését. Először játszik úgy szuperversenyen, hogy Élő-pontjai alapján első számú esélyesnek számít. A világranglistán április 1-től ötödik titán a kínai sakkozás egyik nagy tehetségével, Wang Yue-val mérte össze erejét. Óvatos, pozíciós küzdelmet vívtak. A bástyavégjátékban Magnusnak minimális előnye volt, de nem tudta győzelemig fokozni.

Tetszetős áldozatokat láttunk az ukrán Szergej Karjakin és a cseh David Navara partjában. Először Karjakin csapott be g6-on, és nyert minőséget, de Navarának volt ellenszere, 27...Hd4! a nagyátlón hozott létre olyan fenyegetéseket, hogy világos nem tudta kikerülni az örökös sakkot.

A torna doyenje, a 36 éves angol Michael Adams gond nélkül remizett az azeri Tejmur Radzsabovval. A spanyol megnyitás csereváltozatában az 5...Vf6 került terítékre, és beváltotta sötét reményeit. Adams némi kezdeményezéshez jutott, amit Radzsabov cserék kikényszerítésével ellensúlyozott, végül lépésismétléssel remiztek.

Szerencsés győzelemmel rajtolt a Világkupa győztese, az amerikai Gata Kamsky. A spanyol megnyitás Breyer-változatában az orosz Erneszto Inarkijev jól használta ki sötét kockázatos 26...f5 tervét, és előnybe került. Időzavarban azonban nem játszott pontosan, bár négy gyalogot is kapott az áldozott tisztért, figurái egyre passzívabbak lettek. Már időkontroll után súlyos taktikai elnézést követett el, Kamsky tisztáldozattal döntő rohamot indított a világos király ellen.

A bolgár Ivan Cseparinovot dicsérik kitűnő elméleti felkészültsége miatt. Az orosz Alekszander Griscsuk remek érzékkel választotta a francia védelem egyik bonyolult változatát, és a bolgár exvilágbajnok szekundánsa a 21. lépésben hibás vezérlépést tett. Griscsuk nem tétovázott, kihasználta esélyét, értékes győzelmet aratott.

A harmadik azeri nagymester, Vugar Gasimov is remivel kezdett. Szemre tetszetősebben állt, de a rutinos francia Etienne Bacrot tartotta az egyensúlyt.

Az első forduló eredményei:
Inarkijev (orosz, 2684) - Kamsky (amerikai, 2726) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 48)
Mamedgyarov (azeri, 2752) - Szvidler (orosz, 2746) döntetlen (Királyindiai védelem, 25)
Carlsen (norvég, 2765) - Wang Yue (kínai, 2689) döntetlen (Olasz megnyitás, 59)
Gasimov (azeri, 2679) - Bacrot (francia, 2705) döntetlen (Spanyol megnyitás, 65)
Radzsabov (azeri, 2751) - Adams (angol, 2729) döntetlen (Spanyol megnyitás, 39)
Cseparinov (bolgár, 2696) - Griscsuk (orosz, 2716) 0 - 1 (Francia védelem, 42)
Karjakin (ukrán, 2732) - Navara (cseh, 2672) döntetlen (Spanyol megnyitás, 35)

A második forduló párosítása:
Kamsky - Navara
Griscsuk - Karjakin
Adams - Cseparinov
Bacrot - Radzsabov
Wang Yue - Gasimov
Szvidler - Carlsen
Inarkijev - Mamedgyarov