Vágólapra másolva!
Tavaly augusztusban fogadási csalással vádolták Nyikolaj Davigyenkót, ami egy ideig csaknem ellehetetlenítette az orosz teniszező helyzetét. A napokban két, számára korábban legyőzhetetlen világklasszist kiejtve megnyerte a miami Masters-tornát, ám ez csak akkor lendíthet igazán karrierjén, ha a férfi teniszezőket tömörítő szervezet (ATP) is tisztázza a vádak alól májusra tervezett kommünikéjében.

Rettenetesen nehéz hónapokon van túl Davigyenko. Tavaly augusztusban illegális fogadási botrányba keveredett Martin Vassallo Arguello elleni meccse után, s azóta gyakorlatilag minden egyes alkalommal a gyanúsítottak terhével lépett pályára.

Az ominónus meccs után a brit Betfair fogadási iroda jelezte az ATP-nek: az első szett után, melyet az argentin simán, 6-2-re elvesztett, hétmillió dollárt tettek fel Vasallo Arguello sikerére. Davigyenko akkor lábfájásra hivatkozott, mondván, nem akart egy komolyabb sérülést kockáztatni, egyébként pedig igazolása volt az ATP orvosától, hogy játékra alkalmatlan a lába.

Októberben Szentpéterváron még játék közben is azzal vádolta a bíró, hogy szándékosan nem akar győzni, ráadásul Rafael Nadal nyilatkozatából kiderül, ez nem egyedi eset volt: "Párizsban például azt tette szóvá a mérkőzésvezető, hogy szándékosan szervál rosszul. Nekem viszont a sírással küszködve mondta: hát nem látják, hogy nem megy? Én is átéltem már hasonló helyzeteket egy-egy meccsemen. Nehéz ezt kívülről megítélni."

Mindezek után nem csoda, hogy az orosz év végére depresszióba esett. A bundavádat minden alkalommal határozottan tagadta, a szentpétervári incidensért kapott kétezer dolláros büntetését fellebbvitel után törölték, de még mindig ellenséges volt körülötte a légkör. Ilyen állapotban pedig lehetetlen a legmagasabb szinten teljesíteni.

Miamiban aztán nagyon elkapta a fonalat, Andy Roddickot és Nadalt legyőzve nyerte az egyik legrangosabb ATP-tornát, ami után ügyvédje, Frank Immenga is megszólalt: "Azonnal tisztázniuk kellene Nyikolajt. Komédia az egész vizsgálat. Tavaly augusztus óta figyelik a telefonokat és semmit sem találtak. Nyilvánvalóan vaktában próbálkoznak. Nagyon szomorú történet, mert Nyikolaj borzasztóan szenved ettől az egésztől."

Az ATP Davigyenko ügye után bizottságot állított fel, mely azóta több alacsonyabban rangsorolt játékost megbüntetett illegális fogadás miatt. A szervezet a Roland Garroson (május 25-június 8.) jelenteti majd meg a csalásokkal kapcsolatos észrevételeit tartalmazó tanulmányt, mindenesetre ha Davigyenko valóban ártatlan, most lenne ideje tisztázni.