Vágólapra másolva!
Az eredeti tervekkel ellentétben mégsem a Nemzeti Sportcsarnok uszodájában rendezik meg az úszást a budapesti MVM öttusa-világbajnokságon. A rajt előtt ötven nappal tartott keddi sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a lövészetnek és a vívásnak helyt adó Syma Sport- és Rendezvényközpont előtt mobil uszodát építenek. Így az öt versenyszám színhelye alig száz méterre lesz egymástól, s ilyenre még nem volt példa a sportág egyetlen világversenyén sem.

A május 29. és június 3. közötti világbajnokságon a lövészetre és a vívásra a Syma Sport- és Rendezvényközpont két csarnokában kerül sor, a lovaglást és a futást a szomszédságában levő Puskás Ferenc-stadion Szoborparkjában bonyolítják le, s az eredeti tervek szerint az úszás sem lett volna innen nagyon messze, ezt a Nemzeti Sportcsarnok uszodájában tervezték megrendezni.

A létesítményt azonban a vb miatt kétszer is át kellene építeni (bontás, helyreállítás), hogy megfelelő színhelye legyen a vb-nek, így már korábban is felvetődött egy huszonöt méteres, nyitott mobil uszoda felépítésének a lehetősége.

"Amikor az olaszok 2004-ben Montecatiniben rendezték a vb-t, ugyancsak mobil uszodát építettek, ezért felvettük velük a kapcsolatot. Ám kiderült, hogy az ő medencéjük nekünk elvinné a teljes költségvetés felét. Az osztrákok ajánlata sem volt kedvezőbb, viszont egy magyar céggel, a Vízvarázs Kft-vel sikerült megállapodnunk; a Szoborpark előtt megépíti a mobil medencét, amit a vb után egyből le is bontanak majd.

Ez a megoldás nem kerül többe, mint ha a Nemzeti Sportcsarnok uszodáját kellene átalakítanunk, ugyanakkor így az öt versenyszám száz méterre lesz egymástól, az úszás, a lovaglás és a futás pedig gyakorlatilag egy helyen.

A nézők három számot is megnézhetnek úgy, hogy fel sem kell állniuk a helyükről a tribünről. Ilyenre még nem volt példa a sportág egyetlen világversenyén sem" - fogalmazott Pécsi Gábor, a szervezőbizottság elnöke, hozzátéve, hogy a versenyzők szálláshelye, a Hotel Stadion is csak egy rövid sétára van a helyszínektől.

A szervezőbizottsággal kedden főszponzori szerződést kötött az úszómedence és a lovaspálya kivitelezési munkálataiban közreműködő Hérosz Építőipari Zrt., amelynek háziasszonyaként a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó Nagy Tímea is jelen lesz a világbajnokságon.

A sajtótájékoztatón Császári Attila, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke bejelentette, hogy a világbajnokság fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök lesz. Madaras Ádám sajtófönök pedig arról tájékoztatatott, hogy a vb-re - amelynek kedden elindult a hivatalos honlapja (www.ottusavb.hu) - eddig 34 ország 180 reprezentánsa nevezett, de még további nyolc-tíz nemzet jelentkezésére számítanak.