Vágólapra másolva!
Szenzációs hajrát vágtak ki asztaliteniszezőink a kantoni csapat-világbajnokságon, hiszen Eb-aranyérmes női együttesünk az ötödik helyért 3-0-ra verte a két honosított kínai játékossal felálló osztrákokat, s legjobb európai nemzetként zárt, a férfiak pedig 3-2-re legyőzték a horvátokat, és bent maradtak a Bajnoki Divízióban.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség honlapján (www.moatsz.hu) olvasható helyszíni tudósítás szerint a Magyarország-Ausztria mérkőzés helyi idő szerint embertelen időpontban, 9.30-kor kezdődött el.

Az ötödik hely nagyon fontos volt mindkét együttesnek, és az ellenfél éppen ezért bevetette két honosított kínai játékosát, Liu Jia-t és Li Qianbinget is.

Egy klasszikusan nagy csatával indult a reggel: Tóth Krisztina-Liu Jia. Tóth legjobb magyarként 30. a világranglistán, Liu Jia viszont 16, ám versenyzők egy 11:8-as és egy 11:9-es megnyert szettel 2-0-s előnyhöz jutott. Az osztrákok kínai játékosa azonban nem adta olcsón a bőrét. Ugyan a harmadik játszmában Tóthnak mérkőzéslabdája is volt, Liu Jia ezt a szettet "kiszedte", majd a negyedikben elsöpörte Tóthot. Fantasztikus labdamenetek követték egymást, s a kínai közönség természetesen az osztráknak szurkolt. Az izgalmakról csak annyit: a mindent eldöntő ötödik játszmában 9:9 volt az állás, ezt követően azonban két zseniális Tóth-megoldás következett, s a lassan gyülekező közönség is díjazta a magyar játékos parádéját. A végén Tóth Krisztina meghajolt, megköszönte a nézőknek a figyelmet.

Li Qianbing és Póta Georgina ütközete a magyar versenyző okos, taktikus játékát hozta. Az első szett 11:7, a következő kettő 12:10 Pótának. S az osztrákok sejthették, hogy ez a hajó már elment számukra, hiszen a Lovas Petra-Martina Petzner mérkőzés esélyese egyértelműen a Postás játékosa volt. Lovas pedig csak egy játszmát engedett át Petznernek, majd nem sokkal később az immáron hivatalosan is ötödik magyar csapat boldogan ölelkezett össze - megcselekedték azt, amiért Kantonba utaztak. Sőt, egy picit túl is teljesítették az előzetes elvárásokat.

"A közönség kezdetben Liu Jiának drukkolt, ami valahol érthető, hiszen kínai játékosról van szó. A végén azonban elismertek engem is, és ezért hajoltam meg nekik. Szerintem óriási dolog, hogy a két évvel ezelőtti, brémai világbajnoki hatodik helyhez képest egy helyezéssel jobbat értünk el Kantonban. A pekingi olimpián nagyon jó lenne, ha csapatban is tudnánk játszani, ehhez azonban az kell, hogy Póta Georgina és Lovas Petra is kijusson. Személy szerint nagyon drukkolok majd nekik, már csak azért is, mert jó lenne, ha nem egyedül kellene képviselnem a sportágat az olimpián" - nyilatkozta Tóth Krisztina.

Válogatottunk a vb-n a világ 24 csapatát felvonultató Bajnoki Divízióban kilenc mérkőzést játszott, ebből hetet megnyert, legyőzte Ukrajnát, Romániát, Lengyelországot, Tajvant, Horvátországot, Hollandiát és Ausztriát, csak Szingapúrtól és Japántól kapott ki, és a legjobb európai válogatottként zárt az ötödik helyen.

Téglás Péter szövetségi kapitány a következőképpen értékelt a magyar szövetség honlapján: "Szakmailag azért is óriási ez az ötödik hely, mert azzal a hátországgal, amellyel mi rendelkezünk, nem itt kellene tartanunk. Úgy gondolom, hogy az előttünk végzett együttesek közük Kína és Szingapúr külön kategória. Japán ellen jó meccset vívtunk, Hongkong pedig ma már nem annyira erős, csak hát velük nem játszottunk. Kimondhatatlanul büszke vagyok valamennyi játékosomra, akik erőn felül teljesítettek, Tóth Krisztina pedig olyan, mint egy jó bor. 34 éves, de talán soha életében nem játszott még annyira jól, mint az utóbbi három évben, melynek megkoronázása lehetne a pekingi olimpia. Ahhoz, hogy a csapat kijusson az olimpiára, jó adag szerencse is kell, hiszen a következő két selejtezőn nagyon sok honosított kínai indul majd. Még csak annyit: szakmailag nem kicsi elégtétel az, hogy a honosításba belevágó európai országok mind mögöttünk végeztek. Tudom, hogy Li Bin személyében nálunk is van egy Kínában született játékos, de egyfelől ő egészen pici kora óta él Magyarországon, másfelől ezt az ötödik helyet úgy értük el, hogy Li Bin csak egy meccset játszott Szingapúr ellen. Abban bízom, hogy a sikert követően lesznek olyan gyermekek odahaza, akik ezt a sportágat választják, hátha valahol ott üti már a labdát egy Bátorfi Csilla, vagy Tóth Krisztina szintű tehetség."

Válogatottunk ötödik helye szombaton délelőtt vezető téma volt a nemzetközi szövetség honlapján (www.ittf.com) is. A Tóth Krisztina fotójával illusztrált cikkben Téglás Péter emlékeztetett arra, hogy nem szakadt meg egy nagy sorozat: a kantoni vb-n, a tavalyi magdeburgi csapat Világkupán, a belgrádi Európa-bajnokságon, de még a 2006-os brémai csapat vb-n sem győzte le európai együttes a magyarokat! A szövetségi kapitány nyilatkozatában külön kiemeli Lovas Petra teljesítményét, aki a csapat harmadik számú játékosaként a vb-n csak ázsiai játékosoktól kapott ki.

A cikkíró pedig párhuzamot von Lovas és az 1979-es phenjani vb-n győztes csapatunkból Gergely Gábor személye között, aki Klampár Tibor és Jónyer István mögött tulajdonképpen ugyancsak harmadik számú játékosnak számított, de mindig megnyerte a kulcsfontosságú meccseit. Akkor Berczik Zoltán szövetségi kapitány emelte ki Gergely játékának fontosságát, Kantonban pedig Lovas bizonyult a szerző szerint "Miss Megbízhatóságnak".

Nők, az 5. helyért:
Magyarország - Ausztria 3-0
Tóth Krisztina - Liu Jia 3-2 (8, 9, -11, -4, 9)
Póta Georgina - Li Qianbing 3-0 (7, 10, 10)
Lovas Petra - Martina Petzner 3-1 (8, -8, 5, 5)

döntő:
Kína - Szingapúr 3-1