Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny kilencedik fordulójában Lékó Péter világossal szenvedett vereséget az ukrán Vaszilij Ivancsuktól. A Caro-Kann védelmű játszmában nagymesterünk nem talált jó tervet, egyszerűsítő manőverei után Ivancsuk gyalogot áldozott, és tisztjeivel döntő erővel tört be a világos hadállásba. Döntetlennel végződött a játéknap rangadója, az örmény Levon Aronjan és az indiai Viswanathan Anand csatája. Maratoni küzdelemben a 17 éves Magnus Carlsen megszerezte negyedik győzelmét, érdekes végjátékban nyert a háromszor is időzavarba kerülő spanyol Alekszej Shirov ellen. A norvég titán fél pontra csökkentette hátrányát az indiai világbajnokkal szemben, és a tizedik játéknapon egymás ellen mérkőznek meg, Anand játszik világossal. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov nem tudta előnyösebb pozícióját győzelemig fokozni,  az azeri Tejmur Radzsabov jól védekezett. Lékó következő partiját sötéttel Shirovval játssza.

Negyedszer szenvedett vereséget Lékó Péter, nagyon fájót, hiszen világossal kapott ki az ukrán Vaszilij Ivancsuktól.

A Caro-Kann védelem egyik főváltozatában csatáztak, és Ivancsuk a 17...a5-tel meglepte Pétert. A kikényszerített cserék sötét malmára hajtották a vizet. Ivancsuk jó érzékkel áldozott gyalogot, ellenértékként vezérével és bástyájával betört a világos állásba. A világos haderő teljes passzivitása mellett Ivancsuk fokozta előnyét, visszanyerte a gyalogot, és döntő fölényre tett szert.

A vezérindiai védelem divatos változatában küzdött meg az örmény Levon Aronjan és Viswanathan Anand. Az indiai világbajnok tért el az előző fordulóban látott Radzsabov-Lékó játszmától, majd minőségáldozattal lepte meg egypontos hátrányban levő riválisát. Aronjan visszavonulót fújt, a döntetlennel mindketten elégedettek lehetnek.

Meglepően békés tervvel jelentkezett Veszelin Topalov a spanyol megnyitás Jaenisch-változatában. Elemzésükben úgy érezték, hogy elképzelésük világosnak kicsi, de tartós előnyt biztosít. Tejmur Radzsabov helyzetét időzavar is nehezítette, de remekül védekezett. A bástyavégjátékban a bolgár exvilágbajnok nem tudta kihasználni esélyét, az érdekes parti pontosztozkodással zárult.

A nap hőse ismét Magnus Carlsen volt, aki idegtépő küzdelemben legyőzte a spanyol Alekszej Shirovot. A spanyol megnyitás Möller-támadásában a 17 éves norvég sakkozó Lékó Péter receptjét játszotta meg, a 18. lépésig megismételték a tavalyi Tal-emlékversenyen látott Lékó-Shirov partit. Magnus más tervet választott, kezdeményezéshez jutott, szépen támadott. A közeli siker kapujában azonban hibázott, nem merte leütni Shirov futóját, és új csata kezdődött. Korát meghazudtoló szívóssággal "gyötörte" rutinos ellenfelét, aki a második időkontrollnál is időzavarba került. Minimális anyag a táblán, Magnusnak bástyája, huszárja és a 7. sorig előretört gyalogja volt, míg Alekszej bástyával és futóval próbálta védeni az átváltozási mezőt. A harmadik kapkodás végül végzetesnek bizonyult, Shirov rossz helyre lépett királyával, de alighanem már veszve volt állása. A tavalyi tornához hasonlóan Carlsen lett Anand legnagyobb riválisa, és a tizedik játéknapon egymás ellen csatáznak majd, a világbajnok és a trónkövetelő!

A 9. forduló eredményei:
Aronjan (örmény, 2739) - Anand (indiai, 2799) döntetlen (Vezérindiai védelem, 27)
Topalov (bolgár, 2780) - Radzsabov (azeri, 2735) döntetlen (Spanyol megnyitás, 54)
Lékó (magyar, 2753) - Ivancsuk (ukrán, 2751) 0 - 1 (Caro-Kann védelem, 48)
Carlsen (norvég, 2733) - Shirov (spanyol, 2755) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 80)

A verseny állása:
1.Viswanathan Anand 6 pont
2. Magnus Carlsen 5,5
3. Levon Aronjan 5
4. Veszelin Topalov 4,5
5-7. Tejmur Radzsabov, Alekszej Shirov és Vaszilij Ivancsuk 4
8. Lékó Péter 3

A verseny táblázata

A 10. forduló párosítása:
Anand - Carlsen
Shirov - Lékó
Ivancsuk - Topalov
Radzsabov - Aronjan