Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnok magyar női asztalitenisz-válogatott 3-1-re győzött Hollandia ellen a kantoni csapat-világbajnokságon, így szombaton az ötödik helyért játszhat. Téglás Péter csapatának ellenfele a két honosított kínaival felálló Ausztria lesz. A férfiak 3-0-ra kikaptak Fehéroroszországtól a 13-20. helyért kiírt találkozón.

A hollandok Európa-bajnok és Európa Top12 győztes játékosát, Li Jiaot a harmadik helyre írta be az ellenfél edzője, minden bizonnyal azért, mert a 38 éves klasszis fáradtság miatt csak egy találkozót akart játszani. Ez a húzás jelentősen megkönnyítette a magyar válogatott dolgát, hiszen a nyitómeccset Tóth Krisztina Carla Nouwen ellen játszotta és a várakozásoknak megfelelően 3-0-ra hozta az összecsapást.

Kicsit volt csak nehezebb dolga Póta Georginának, aki 3-1-re verte a rivális legjobbját, Linda Creemerst. A 2-0-ás magyar előny után jött Lovas Petra és Li Jiao ütközete, amelyben a magyar mindent megpróbált, ám a kínai nagyobb tudása azt eredményezte, hogy csak az első szett lett a Lovasé. Li Jiao 3-1-es diadalát egy újabb 3-1 követte, de ezt már Tóth Krisztina érte el Creemers ellen, amivel a magyar válogatott 3-1-re a mérkőzést is megnyerte.

Az 5. helyért kiírt Magyarország-Ausztria összecsapás szombaton helyi idő szerint 9.30-kor kezdődik. A vb-n eddig nem kezdtek meccset 10 óra előtt, a korai rajt oka az, hogy a mérkőzést a főteremben, az 1-es asztalon bonyolítják le, s a kínai tévé élőben közvetíti. Nem lesz könnyű dolga a magyar csapatnak, mert a Liu Jia és Li Qianbing vezette osztrákok nagyon erős ellenfelek. Márpedig Téglás Péter csapatának egyik célja, hogy ne szakadjon meg az a páratlan sorozat, amely még a 2006-os brémai csapat-vb-n kezdődött. Azon a viadalon, aztán a 2007-es belgrádi Eb-n, a tavalyi magdeburgi csapat Világkupán és most Kantonban sem kapott ki a magyar válogatott európai együttestől.

A férfiválogatott 3-0-ra kikapott Fehéroroszországtól a 13-20. helyért kiírt találkozón. A folytatásban a 17-20. helyért küzdhet Harczi Zsolt együttese. Ahhoz, hogy a 2010-es moszkvai világbajnokságon is biztosan a legmagasabb osztályban szerepelhessenek a magyarok, a következő összecsapást meg kell nyerniük Horvátország ellen.

A fehéroroszok legnagyobb klasszisukkal, a világranglista 6. helyén álló Vlagyimir Szamszonovval kezdtek, aki ellen Zwickl Dániel 2-1-re is vezetett, sőt, a döntő ötödik szettben 5:4-nél még a magyar versenyzőnél volt az előny. Szamszonov azonban utolsó erőtartalékait mozgósítva 11:6-ra nyerte meg az első szettet.

Ami ennél nagyobb gondolt jelentett, hogy Jakab János (114.) nem várt vereséget szenvedett a világranglistán 228. helyen álló Vitalij Nyekviadovicstól. A 31 éves, civilben Minszkben főkönyvelőként dolgozó fehérorosz ellen Jakabnak szintén győzelmi esélye volt, de a BVSC játékosa nem tudott élni a lehetőséggel. Itt is döntő játszmára került sor, amelyet 11:8-ra nyert meg a fehérorosz asztaliteniszező, aki egy esztendő alatt a 411. helyről a 228.-ra jött fel a világranglistán.

Mivel Fehéroroszország a harmadik helyre klasszis védőjét, Jevgenyij Csetinyint írta be, Pázsy Ferencnek az ellenfél 2-0-s vezetésénél kellett volna csodát tennie. A rutinos védőjátékos azonban 3-0-ra nyert és ezzel a magyar válogatott elveszítette a mérkőzést.

A szombati folytatásban, magyar idő szerint reggel 6 órakor Horvátországgal mérkőznek meg Zwickl Dánielék. Győzelmük esetén játszhatnak a 17. helyért, ami a biztos bentmaradást jelenti. Vereség esetén azonban csak a 19. helyért küzdhetnek, amely már nem jelent első osztályú tagságot a 2010-es moszkvai csapat-vb-n.

Eredmények, nők, az 5-8. helyért:
Magyarország - Hollandia 3-1
Tóth Krisztina - Carla Nouwen 3-0 (3, 5, 4)
Póta Georgina - Linda Creemers 3-1 (-4, 7, 5, 7)
Lovas Petra - Li Jiao 1-3 (8, -4, -5, -9) Tóth-Creemers 3-1 (4, 6, -12, 5)

további eredmény:
Ausztria - Románia 3-1

elődöntő:
Kína - Hongkong 3-0
Szingapúr - Japán 3-0

férfiak, a 13-20. helyért:
Fehéroroszország - Magyarország 3-0
Vlagyimir Szamszonov - Zwickl Dániel 3-2 (4, -7, -8, 7, 6)
Vitalij Nyekviadovics - Jakab János 3-2 (-7, 8, -5, 11, 8)
Jevgenyij Csetinyin - Pázsy Ferenc 3-0 (4, 3, 10)

negyeddöntő:
Hongkong - Románia 3-1
Japán - Tajvan 3-0
Kína - Csehország 3-0
Koreai Köztársaság - Németország 3-1

A szombati elődöntőben (magyar idő szerint):
Kína - Hongkong 6 ó
Japán - Koreai Köztársaság 9.30