Vágólapra másolva!
Legjobb magyar versenyzőként Nagy Orsolya a 12. helyen végzett a budapesti női kard Világkupán. Az UTE vívónője továbbra is olimpiai kvótát érő helyen áll a kvalifikációs rangsorban.

A huszonkét ország százhúsz versenyzőjét felvonultató viadalon tizenkilenc magyar indult, a világranglista 16. helyén álló Nagy Orsolya kiemeltként megúszta a selejtezőt, a többieknek azonban már szombaton is vívniuk kellett a Láng Sportcsarnokban. Boronkai Krisztina, Damu Dóra, Garam Nóra, Kaposi Dorottya, Kerecsényi Georgina, Kovács Laura, Luczáti Zsófia, Mátyás Szabina, Mikulik Júlia, Minda Szilvia, Nagy Petra, Péntek Brigitta, Sznopek Gabriella és Varga Eszter kiesett, Benkó Réka, Pető Réka, Varga Dóra és Várhelyi Kata viszont feljutott a főtáblára, így vasárnap reggel a 64 között öt magyar lépett pástra.

Az első körben tovább fogyatkozott a hazai kontingens. Várhelyei a 2006-os egyéni világbajnok amerikai Wardtól kapott ki 15-12-re, Benkót és Petőt pedig kínai vívónő győzte le: előbbit Zsao Hua-jüan 15-11-re, utóbbit Zsu Min 15-11-re. Nagy Orsolya 15-10-re nyert a francia Demonsant, Varga 15-9-re az ukrán Hromova ellen, ám ekkor már biztos volt, hogy a legjobb tizenhat között csak egy versenyzőnk lesz, tudniillik a második körben Nagynak és Vargának egymás ellen kell vívnia.

A New Yorkban tanuló, ott egyetemista Varga kezdett jobban, s 12-9-es vezetéséig ő irányította az asszót, de ekkor megtorpant, és Nagy Orsolya egymás után hat tust adva 15-12-re nyert. "Mindenki azt kérdezi tőlem, hogy mit csináltam másképpen 9-12 után, de csak azt tudom mondani, hogy semmi extrát. Az elején azonban tényleg bután vívtam, álldogáltam a pást közepén, és így persze, hogy megvágtak" - jegyezte meg Nagy Orsolya, aki a nyolc közé jutásért nagyon erős ellenfelet kapott, az athéni olimpiai bronzérmes amerikai Sada Jacobsont.

"Talán ha mondanám neki, hogy meghívom egy kólára..." - latolgatta az esélyeit az UTE versenyzője, aki már asszó elején jelentős hátrányba került. Jacobson 8-3-ra, majd 11-5 elhúzott, s végül 15-8-ra győzött. "Ez a lány ugyanúgy a mumusom, mint Nemcsik Zsoltnak a német Limbach; eddig egyszer tudtam legyőzni, négy éve 15-14-re. Sajnos nem tudok mit kezdeni vele, tavaly a világbajnokságon is ő vert ki. Bosszant, hogy a nyolc közé jutásért éppen vele kerültem össze, bárki más ellen szívesebben vívtam volna..." - nyilatkozta Nagy Orsolya, aki a végelszámolásnál a 12. helyen kötött ki; de ami a legfontosabb, az olimpiai kvalifikációs rangsorban továbbra is biztosan tartja a kvótát érő pozícióját.

A végeredmény:
1. Socha, 2. Wozniak, 3. Jacobson és Nyecsajeva, 5. Ward, 6. Velikaja, 7. Jozwiak, 8. Cso,... 12. Nagy O., ... 19. Varga D., ... 36. Pető, ... 55. Benkó, ... 64. Várhelyi, 65. Sznopek Gabiella, ...74. Kerecsényi Georgina, ...80. Kovács Laura, ...86. Minda Szilvia, 87. Nagy Petra, ...93. Péntek Brigitta, ... 99. Luczáti Zsófia, ... 102. Varga Eszter, 103. Boronkai Krisztina, ... 108. Garam Nóra, 109. Mikulik Júlia, ...112. Kaposi Dorottya, ...114. Damu Dóra, ... 119. Mátyás Szabina