Vágólapra másolva!
Szombaton és vasárnap a budapesti Syma-csarnokban rendezik meg a fedett pályás atlétikai országos bajnokságot, amelyen idén pénzdíjazás is lesz: a legjobbak között akár kétmillió forintot is kioszthatnak. A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) nemrég megválasztott új elnöksége külön forrásból biztosítja az összeget a premizálásra.

A kiírás értelmében az ob-n a legeredményesebb szakosztály 500 ezer forint jutalomban részesül. Az egyes versenyszámokban az 1-6. helyezettek, 9, 7, 5, 3, 2 és 1 pontot kapnak, s ezek összesítése után dől el, hogy melyik egyesület véget az élen.

Díjazzák a három legjobb eredményt elérő férfi és női versenyzőt, valamint az edzőiket is. Az eredményeket a Spiriev-ponttáblázat alapján vetik össze, és így a legjobb teljesítményért 150 ezer forint jár a versenyzőnek, 70 ezer pedig a felkészítő edzőjének. A második legjobb eredmény 120 ezer forintot ér, az edző 60 ezret kap. A harmadik legjobb teljesítmény a versenyzőnek 100 ezer, az edzőjének 50 ezer forintot ér.

A MASZ vezetése célprémiumokat is meghatározott: az új olimpiai, valamint a fedett pályás világbajnokságra előírt szintek teljesítéséért ugyancsak jutalmat ad; előbbiért 150 ezer, utóbbiért 100 ezer forintot. Ezek a jutalmak azonban csak új, illetve a korábban elért szintjüket megjavító versenyzőknek járnak, vagyis a már meglévő kvalifikációs eredmények beállítása nem számít annak.

Az ob-re 410 nevezés érkezett, és a Syma-csarnokban hat olyan versenyző indul, aki olimpiai B szinttel rendelkezik: a férfiaknál súlylökésben Kürthy Lajos, nőknél magasugrásban Győrffy Dóra, rúdugrásban Molnár Krisztina, 400 méteren pedig Petráhn Barbara (ő 200-on is megméreti magát), 60 m gáton pedig Vári Edit, utóbbinak értelemszerűen 100 gáton van B szintje. Divós Katalin kalapácsvetésben teljesítette a B szintet, s most fedett pályán súlylökésben indul.

Mellettük Németh Roland (60 m), Takács Dávid (800 m), Margl Tamás (távolugrás), Bíber Zsolt (súlylökés), Papp Krisztina (1500 m, 3000 m) és Vaszi Tünde (távolugrás) rukkolhat ki jó eredménnyel. Vaszinak 655 centit kellene ugrania, hogy meglegyen az olimpiai B szintje. Versenyzőink a fedett pályás szezonban eddig nem tettek ki magukért, a legjobb eredmény, női magasugrásban Győrffy Dóra nevéhez fűződik, de fedett pályás Eb-ezüstérmesünk is csak 24. a világranglistán 191 cm-rel.