Vágólapra másolva!
A mexikó Moreliában zajló szuperverseny ötödik fordulójában Lékó Péter világossal vereséget szenvedett az indiai világbajnok Viswanathan Anandtól. A szicíliai védelem Najdorf-változatában egy békésebb folytatást láttunk, de az egyenlő végjáték váratlanul izgalmas lett. Nagymesterünk fonalas nyerést hagyott ki, bástyacserével megoldhatatlan feladatok elé állította volna Anandot, ehelyett még el is vesztette a partit. A világbajnok a szerencsés ponttal félpontos előnnyel vezet. Remekelt a 17 éves Magnus Carlsen, sötéttel a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovot győzte le. Örökös sakkal lett remi az azeri Tejmur Radzsabov és az ukrán Vaszilij Ivancsuk játszmája, bonyolult állásban az örmény Levon Aronjan és a spanyol Alekszej Shirov találkozója. A szabadnapot követően Lékó sötét lesz Aronjannal szemben.

A 21-es kategóriájú szuperverseny ötödik játéknapján óriási esélyt szalasztott el Lékó Péter, nyerőesélyt hagyott ki az indiai világbajnok Viswanathan Anand ellen. Holtversenyben az élre kerülhetett volna, ehelyett az utolsó helyet osztja.

Nagymesterünk pályafutása során hatvannyolcadszor mérkőzött meg Vishyvel, ötször tudta legyőzni, 19 vereség mellett 43-szor megosztoztak a ponton. Tavaly Moreliában is kimaradt a nagy esély, a kritikus pillanatban most is "megremegett" a keze.

A szicíliai védelem Najdorf-változatában egy békésebb folytatás került terítékre, a sorozatos cserék gyors békekötést ígértek, ehelyett egy nagyon izgalmas végjátékot láttunk. A játszmát az interneten "élőben" álmosan figyelők is felkapták a fejüket, amikor Péter leütötte Vishy vezérszárnyi gyalogját, és nagy versenyfutás kezdődött.

Vishy hibázott 31...Kf4-gyel, Péter remekül megtalálta a 32.Bc6-ot és eldőlni látszott a játszma. A 34.Bc8 lehetőséget nem túlzás, de százezrek látták, csak Péter számolt rosszul. Fonalasan nyert volna a bástyacsere, hiszen a futó a végjátékban felülmúlta volna sötét huszárját, a b szabadgyalog eltérítette volna a sötét királyt a királyszárnyi gyalogoktól, a világos király betörhetett volna.

Ehelyett Anand szabadgyalogja lett az erősebb, és pontos lépésekkel kihasználta esélyét. Nehéz feladat vár Péterre, hogy feldolgozza a vereséget, és feledve a kudarcot tiszta fejjel sakkozzon Moreliában az örmény Levon Aronjan és a bolgár Veszelin Topalov ellen.

Alaposan meglepte Magnus Carlsen a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovot. A 17 éves norvég zseni Aljechin védelmet játszott, és rutinos rókákat megszégyenítő technikával nyert. Topalov tőle szokatlan módon nem bocsátkozott bonyodalmakba, elmulasztotta a minőségáldozatot.

Magnus gyalogot nyert, bástyái uralták a táblát, királya előretört a centrumba, "leiskolázta" ellenfelét. Egy hónapon belül második nagy skalpját gyűjtötte be, sötéttel két exvilágbajnokot győzött le, Vlagyimir Kramnyik után Veszelin Topalov is megadásra kényszerült.

A nyolcfős mezőnyben már csak az azeri Tejmur Radzsabov a nyeretlen, világossal az ukrán Vaszilij Ivancsukkal remizett. Örökös sakk lett küzdelmük vége. Bonyolult pozícióban kínált remit az örmény Levon Aronjan a spanyol Alekszej Shirovnak.

Az 5. forduló eredményei:
Lékó (magyar, 2753) - Anand (indiai, 2799) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 45)
Topalov (bolgár, 2780) - Carlsen (norvég, 2733) 0 - 1 (Aljechin védelem, 43)
Aronjan (örmény, 2739) - Shirov (spanyol, 2755) döntetlen (Angol megnyitás, 18)
Radzsabov (azeri, 2735) - Ivancsuk (ukrán, 2751) döntetlen (Szicíliai védelem, 38)

A verseny állása:
1.Viswanathan Anand 3,5 pont
2. Levon Aronjan 3
3-5. Alekszej Shirov, Veszelin Topalov és Magnus Carlsen 2,5
6-8. Tejmur Radzsabov, Lékó Péter és Vaszilij Ivancsuk 2

A verseny táblázata:

Forrás: [origo]

A pénteki 6. forduló párosítása:
Topalov - Anand
Aronjan - Lékó
Radzsabov - Carlsen
Ivancsuk - Shirov