Vágólapra másolva!
Káli Sándor, Miskolc polgármestere szerdán bejelentette, hogy 2008. május 27. és június 1. között megrendezésre kerülő rapid párosmérkőzésen a 17 éves norvég Magnus Carlsen lesz első számú nagymesterünk, Lékó Péter ellenfele. Az esztendő legrangosabb hazai viadalának ezúttal is a Miskolci Nemzeti Színház lesz a színhelye.

A "Lékó & ..." sorozat első állomásaként 2005-ben nagymesterünk és az angol Michael Adams mérkőzött meg egymással. Az izgalmas párharc végül 4-4-gyel végződött.

Két éve Lékó a sakkozás 12. világbajnokával, az orosz Anatolij Karpovval csatázott. A világelső pályafutása során 166 tornagyőzelmet ért el, s ez olyan rekord, amelyet senki nem veszélyeztethet. A sakktörténelem kimagasló képességű játékosát joggal nevezhetjük a 64 kockás világ diplomatájának, hiszen valamennyi kontinensen működnek Karpov-iskolák, számtalan nemzetközi szervezetben visel funkciót.

A sakkozás új szentélyében, a páratlan szépségű Nemzeti Színházban csatázott a két világnagyság. A nézőteret szinte zsúfolásig megtöltő sakkrajongók és a partikat az interneten élőben figyelők joggal élvezhették az összecsapásokat. A mérkőzés honlapja, a www.lekokarpov.hu oldal közel hárommillió kattintást regisztrált. Lékó a harmadik játszma megnyerésével szerzett vezetést, és előnyét megőrizve 4,5-3,5 arányban nyert.

Forrás: [origo]

Lékó Wijk aan Zeeben legyőzte Carlsent

A sorozat folytatásaként tavaly az abszolút világbajnok Vlagyimir Kramnyik volt a város vendége, nagymesterünk ellenfele. Az orosz világelső Garri Kaszparovot 2000-ben Londonban fosztotta meg 15 évig büszkén őrzött világbajnoki címétől, és 2004-ben elsőségét éppen Lékó Péterrel szemben védte meg 7-7-es döntetlennel.

Kramnyik 2006 őszén a bolgár Veszelin Topalov ellen rájátszásban megnyerte a címegyesítő mérkőzést. A miskolci nyolcjátszmás mérkőzésüket akár a brissagói párharc visszavágójának is tekinthettük, a 2001-es budapesti mérkőzésükhöz hasonlóan rapid partikban csatáztak.

Remek párharcot láttunk, a viadal honlapja, a www.lekokramnyik.hu három és fél millió kattintással büszkélkedhetett. Kramnyik megnyerte a harmadik és az ötödik játszmát, Lékó a hatodik játszmában szépített, az orosz világbajnok 4,5-3,5-re nyert. A nagymesterek elégedettek voltak partijaik színvonalával, a világbajnok örömmel nyugtázta, hogy megnyerte a meccset, amelyet egyenlő erők küzdelmének nevezett. A remek párharc jól bizonyította, hogy a rapid tempó a nagymesterektől gyors döntésképességet igényel, jóval kevesebb idejük van az állás alaposabb értékelésére, fokozott szerepet kap az intuíció, a kreativitás.

A nagy bajnokok után Lékó Péter a trónkövetelővel, Magnus Carlsennel csatázik. A sakkozás Mozartja, a 17 éves norvég csodagyerek Lékóhoz hasonlóan - 10 év eltéréssel - a világ legfiatalabb nagymestere. 15 évesen már világbajnokjelölt, tavaly a Világkupán a harmadik helyen végzett.

Az esztendő első szuperversenyén, Wijk aan Zeeben szenzációs holtversenyes első helyével kápráztatta el a sakkvilágot. Lékó és Carlsen a 2006-os moszkvai Tal-emlékversenyen mérkőzött meg először egymással, remivel kezdtek. Azóta még 10 partiban mérték össze erejüket, nyolc döntetlen mellett Lékó a tavalyi Morelia/Linares és a januári Corus-tornán nyert Magnus ellen. Rapid tempóban 1-1-re állnak, a moszkvai villám-világbajnokságon kétszer remiztek.

Lékó a január 1-től érvényes ranglistán 2753 Élő-ponttal a nyolcadik, Carlsen 2733-mal a 13. volt. A miskolci párharcig még Monacóban is összecsapnak.