Vágólapra másolva!
Fontos profiboksz-eseményre kerül sor magyar idő szerint vasárnap hajnalban a New York-i Madison Square Gardenben, ahol két nehézsúlyú világbajnok, Vlagyimir Klicsko (IBF, IBO) és Szultan Ibragimov (WBO) csap össze egymással. Királykategóriában ez lesz az első címegyesítés az 1999-es Lewis-Holyfield csata óta.

A kilenc évvel ezelőtt a britek és az amerikaiak bajnoka mérte össze erejét, azóta kissé megváltozott a mezőny összetétele, az egykor kizárlólag színesbőrűek által uralt súlycsoport élmzőnyében kis túlzással lassan nagyítóval kell keresni azokat a bunyósokat, akik nem valamelyik szovjet utódállamból származnak.

Mindez persze nem csökkenti a 31 éves ukrán Klicsko és a nála egy esztendővel idősebb Ibragimov mérkőzésének jelentőségét, jól jelzi ezt az összecsapást övező hatalmas érdeklődés is, több száz mint ország élőben közvetíti majd a gálát, amelyen a szokásoknak megfelelően számos híresség is tiszteletét majd Bruce Willistől Eric Claptonig.

A párosítás nemcsak a nagy tét miatt érdekes, hanem azért is, mert két teljesen eltérő stílusú öklöző kerül szembe egymással. A fiatalabbik Klicsko-testvér a szervezetktől független ranglisták szerint napjaink legjobb nehézsúlyújának számít. Képességeit soha senki nem is vittatta, az utóbbi időben pedig korábbi mentális gyengeségeit is sikerült levetkőznie, utolsó négy mérkőzését imponáló magabiztossággal hozta, természetesen valamennyit idő előtt befejezve. Remek felépítéséhez átlag feletti gyorsaság társul, jobbkezében iszonyatos erő rejlik, ugyanakkor balegyeneseivel is komoly problémákat képes okozni, legutóbbi ellenfelét, Lamon Brewstert is gyakorlatilag ezekkel az "előkészítő" ütésekkel intézte el hat menet alatt.

Forrás: EPA

Klicsko előnye ezúttal is jelentősnek tűnik, hiszen nemcsak 11 centivel magasabb Ibragimovnál, de fiatalabb kora ellenére jóval tapasztaltabb is - 52 profi mérkőzéséből 49-et nyert meg, 44-et kiütéssel. Ellenfele ezzel szemben csupán 2002-ben állt profinak, azóta 23 mérkőzést vívott, viszont egyelőre veretlennek mondhatja magát. Igaz, volt egy döntetlenje Ray Austin ellen - akivel Klicsko tavaly márciusban két menet alatt végzett -, s "mindössze" 17-szer nyert KO-val, ami a nehézsúlyúak között azért nem tanúskodik kiemelkedő ütőerőről.

http://www.youtube.com/v/liSB6muu9dg&rel=1

Klicsko vs Austin

Hogy ami szólhat mégis Ibragimov mellett? Elsősorban rendkívüli gyorsaságával és remek technikai képzettségével adhatja fel a leckét Klicskónak. A legutóbb Holyfieldet kipontozó, balkezes orosz rendszerint pontosan felépített stratégiával lép a szorítóba, és miközben meglehetősen nehéz őt eltalálni, folyamatosan rajta tartja a szemét a másik gyenge pontjain, remekül használva ki ellenfele esetleges hibáit.

http://www.youtube.com/v/ANy-vuD2HZ0&rel=1

Ibragimov vs Austin

Klicsko amerikai edzője, Emanuel Steward természetesen csak saját tanítványa győzelmét tudja elképzelni, de azért nehéz csatára számít. "A személyes véleményem az, hogy az útjába került eddigi összes profi bokszoló közül Ibragimov a legjobb, de Vlagyimir vele is el fog bánni" - mondta a tréner a hétvégi riválisról.

Habár a profiboksz világában semmit nem lehet biztosara venni, a hétvégi összecsapást sokan az első lépésnek tekintik az úgynevezett vitathatatlan bajnok megtalálása felé vezető úton. A klasszikus súlycsoportnak kilenc éve nincs egyesített bajnoka, az utolsó ilyen titulust a Lennox Lewis érdemelte ki 1999 novemberében, amikor legyőzte Evander Holyfieldet. Akkortájt három volt, jelenleg egyesek négy, mások öt nagy bokszszervezetet tekintenek mérvadónak - a WBA-nál az üzbég Ruszlan Csagajev, a WBC-nél az orosz Oleg Maszkajev a vb-öv birtoklója.

"Kettőnk meccsét a sportág érdekében vívjuk, mert arra van szükség, hogy egyetlen bajnok legyen" - jelentette ki Klicsko a meccs előtti utolsó sajtótájékoztatón.

A hazánkban is fogható adók közül a német RTL vasárnap hajnali 3.30-as kezdéssel közvetíti a gálát, de a főmérkőzést vasárnap 22 órától az RTL Klubon is meg lehet nézni.