Vágólapra másolva!
Már csak száz nap van hátra az esztendő egyetlen hazai rendezésű felnőtt világbajnokságáig, s a budapesti MVM öttusa vb hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján az esemény az informatikai hátterével mindenképpen a csúcskategóriába tartozik majd. A május 29. és június 3. között sorra kerülő vb-t a Puskás Ferenc-stadion területén található szoborparkban, a Syma Sport- és Rendezvényközpontban és a Nemzeti Sportcsarnok melletti uszodában bonyolítják le; s az interneten böngészők a szerkesztett változat mellett hat kamera közül választhatnak, hogy melyiken figyelik a versenyeket.

A sajtótájékoztatón Pécsi Gábor, a Magyar Öttusa Szövetség főtitkára, egyben a vb szervezőbizottságának elnöke elmondta, hogy az elmúlt napokban Budapesten járt Klaus Schormann, a nemzetközi szövetség (UIPM) elnöke, valamint Mauro Tirinnanzi, az UIPM sportigazgatója, s utóbbival a tervezett kétórás beszélgetés helyett hat órán át tárgyalták meg a világbajnokság előkészületeit. Az informatikai hátteret illetően bőven akadhatott is téma, hiszen a budapesti vb ebből a szempontból a csúcskategóriába tartozik majd. Ám ez így volt a maga idejében a korábbi hazai rendezésű világbajnokságon is.

"Az 1989-es vb-re megszereztük az ország egyetlen színes óriáskivetítőjét, kivittük a Kincsem Parkba, és amikor Fábián László belovagolt Mesemondó nyergében, a nézőtéren mindenki láthatta, hogy 1034 pontra van szüksége ahhoz, hogy aranyérmes legyen. Az 1999-es budapesti vb-n már valamennyi versenyszínhelyen alkalmaztuk a nagy kivetítőket, és a televíziós közvetítésünk azóta etalon, az athéni olimpián is ezt másolták. A tévé és a rádió természetesen ma is a legfontosabb formája az információáramlásnak, de a mai világunkban, az internet korszakában a webes megjelenéssel is élni kell" - fogalmazott Pécsi Gábor.

Forrás: [origo]

Az 1952-es olimpiai bajnok Szondy István "visszaszámol" a vb rajtjáig

S mint elhangzott, a vb-nek nemcsak a honlapja lesz profi, hanem az Albacomp Zrt. révén a teljes informatikai háttére is. A cég összeköti a versenyhelyszíneket, a hivatalos szállodát és a sajtóközpontot, beilleszti rendszerébe a Cardsys Kft. által kidolgozott, már jól bevált, nemzetközileg elismert eredményközlő programot, és a sportágban eddig egyedülálló webes közvetítést valósít meg. Az eseményeket hat kamera veszi majd, de lesz egy szerkesztett anyag is, így az interneten az érdeklődők tulajdonképpen hét csatorna közül választhatnak!

A május 29. és június 3. között sorra kerülő vb-t a Puskás Ferenc-stadion területén található szoborparkban, a Syma Sport- és Rendezvényközpontban, illetve a Nemzeti Sportcsarnok melletti uszodában bonyolítják le. Császári Attila, a magyar szövetség elnöke és Szántó András, a vívásnak és lövészetnek otthont adó Syma-központ ügyvezető igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón írta alá az együttműködési megállapodást.

Az eseményen jelen volt a sportág két olimpiai bajnoka is: Szondy István 1952-ben, Helsinkiben csapatban, Martinek János 1988-ban, Szöulban egyéniben is csapatban is aranyérmes lett az ötkarikás játékokon. A két bajnok aláírta a vb plakátját, a visszaszámlálást mutató naptárban pedig áthúzta a 102-es és a 101-es számot, jelezve, hogy pontosan 100 nap múlva kezdődik a világbajnokság.

Pécsi Gábor már nem a vb-hez kapcsolódóan arról is tájékoztatott, hogy kedden a kairói Világkupára Balogh Gábor, Marosi Ádám, Németh Róbert, Máthé Vivien, Tóth Adrienn, Cseh Krisztina és Kovács Sarolta utazik el. A jövő héten pedig Budapesten csütörtöktől vasárnapig rendezik meg az Unicredit nemzetközi fedett pályás versenyt és a váltó országos bajnokságot. Jövő csütörtökön a váltó ob-re, pénteken a férfi selejtezőre, szombaton a női döntőre (itt nem lesz selejtező), vasárnap a férfi döntőre kerül sor.