Vágólapra másolva!
Lékó Péter nagyszerű győzelemmel rajtolt a mexikói Moreliában megkezdődött szuperversenyen. Nagymesterünk világossal az azeri Tejmur Radzsabovot kedvenc varijában, a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában játszotta túl, és nyert 37 lépésben. Remekelt az indiai világbajnok Viswanathan Anand is, sötéttel minőségáldozattal zúzta szét a spanyol Alekszej Shirov királyállását. Visszavágott Wijk aan Zee-i vereségéért a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov az örmény Levon Aronjannak. Sokat ígérő pozíciót remire rontott a 17 éves norvég Magnus Carlsen a torna doyenje, az ukrán Vaszilij Ivancsuk ellen. A második játéknapon Lékó sötét lesz Ivancsukkal szemben.

Parádésan kezdte tizedik linaresi szereplését Lékó Péter. A jubileumi 25. torna első félidejét a mexikói Moreliában játsszák, és három eldőlt játszmával, remek partikkal indult a szupersztárok viadala.

Első számú sakkozónk sikerrel használta ki, hogy jó kuncsaftjával, az azeri Tejmur Radzsabovval játszotta első partiját. Két éve a második fordulóban mért rá vereséget, és Tejmur nem tanult a vesztésből, ismét ingoványos talajra tévedt, a Szvesnyikov-változatot játszotta meg. Péter és Tejmur a változat két nagy tudósa, a szegedi nagymester is sötéttel számos értékes győzelmet aratott a variban. Az utóbbi időben megrendült a bizalma a változatban, és világossal eredményes. A 17. lépésig lehúzták a 2006-os partijukat, és Tejmur választott más folytatást. Látszólag lélektani előnybe került, mert nagyon gyorsan játszott, míg Péter minden lépést leellenőrzött.

A sötét gyalogszerkezeti gyengeségek a világos tisztek össztűzébe kerültek, de Radzsabov nem érzett veszélyt, többször is gyalogot áldozhatott volna a szabadabb játékért. 28.Fe6! után már nagyon bizakodtunk, Péter pontosan értékelt, a világos haderő aktivitása döntőnek bizonyult, a 37. lépés után fogadhatta ellenfele gratulációját. Wijk aan Zee-ben az utolsó fordulóban Tejmur honfitársát, Sahriyar Mamedgyarovot győzte le, most a másik azeri sakkozó volt kénytelen fejet hajtani.

Tetszetős győzelemmel rajtolt a címvédő Viswanathan Anand. Az indiai világbajnok a tőle megszokott szerénységgel értékelte a tornát megelőző sajtótájékoztatón esélyeit. A spanyol Alekszej Shirov ellen azonban máris bizonyította, hogy jó varikkal készült. Régen nem játszott már szicíliai védelmet, ezúttal a Najdorf-változatban már a 13. lépésben minőséget áldozott a világos királyállás szétzúzása érdekében. Középen rekedt királyát kevesebb veszély fenyegette, mint a világos uralkodót. A bonyodalmakban Shirov a 22. lépésben hibázott, rossz sakkot adott be, és a sötét túlerővel szemben többé nem volt védelme.

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov meglepően könnyű győzelemmel indított. Visszavágott az örmény Levon Aronjannak a Corus-versenyen elszenvedett vereségéért. Megnyitási újításával meglepte az olimpiai bajnokot, aki elvétette a helyes folytatást, majd a világos futópárral, az aktív bástyákkal szemben tehetetlen volt.

A generációk küzdelme, a 17 éves Magnus Carlsen és a 38 esztendős Vaszilij Ivancsuk összecsapása remivel végződött. A norvég titán tavaly kétszer is nyert a háromszoros linaresi győztessel szemben. A szicíliai védelem Najdorf-változatában tetszetős állást ért el, de egy erőtlen futólépéssel eltékozolta előnyét.

Az első forduló eredményei:
Shirov (spanyol, 2755) - Anand (indiai, 2799) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 30)
Calsen (norvég, 2733) - Ivancsuk (ukrán, 2751) döntetlen (Szicíliai védelem, 39)
Lékó Péter (magyar, 2753) - Radzsabov (azeri, 2735) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 37)
Topalov (bolgár, 2780) - Aronjan (örmény, 2739) 1 - 0 (Nmzoindiai védelem, 37)

A verseny táblázata

A második forduló párosítása:
Anand - Aronjan
Radzsabov - Topalov
Ivancsuk - Lékó
Shirov - Carlsen