Vágólapra másolva!
Szombaton Nemcsik Zsolt nyerte meg a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti kard Grand Prix-versenyt, s győzelmének értéket növeli, hogy menetelése során legyőzte az előző két olimpia egyéni bajnokát, a román Covaliut és az olasz Montanót is. Utóbbival szemben, az athéni döntő óta úgyis van törlesztenivalója.

A Syma Sport- és Rendezvényközpontban a 64-es főtáblán versenyzőink közül szombaton reggel éppen Nemcsik Zsolt lépett elsőként pástra, és magabiztosan, 15-10-re verte a kínai Zsong Mant. A tavalyi szentpétervári vb-n aranyérmes csapatunkból Decsi Tamás is továbblépett, de ő nagyon megszenvedett az orosz Mokrecovval; 5-10-es, majd 11-14-es hátrányból fordított 15-14-re. Másik két világbajnokunk, Lontay Balázs és Szilágyi Áron sajnos már az első körben kiesett; előbbit a 2000-es egyéni olimpiai bajnok román Covaliu győzte le 15-13-ra, s ez tulajdonképpen papírforma volt, Szilágyi 15-5-ös veresége azonban hideg zuhanyként hatott.

"Egy közepes képességű francia volt az ellenfelem, nem lett volna szabad kikapnom tőle. Igazából már a következő asszó járt a fejemben, a harminckettő között az orosz Jakimenkóval vívtam volna" - nyilatkozta Szilágyi, Lontay pedig a következőket mondta el: "Covaliu nagyon rutinos versenyző, próbálta befolyásolni a zsűrit, amely, úgy érzem, 10-8-as vezetésemnél és 11-13-nál a káromra tévedett. Az utolsó tus pedig borzasztóan szerencsétlen volt, ha egy milliméterrel jobban kihúzom a pengét, akkor az én találatomat adják meg. Az asszó elején és a végén én voltam a jobb, s bosszant, hogy nem sikerült nyernem, de egy olimpiai bajnoktól végül is nem szégyen kikapni."

Nemcsik és Decsi mellett még egy hazai vívó jutott be a legjobb 32 közé, s itt egy helyünk már a nap elején biztos volt: a magyar-magyar párharcban Lengyel Balázs 15-6-ra verte Kósa Miklóst. Nagy Pál 15-7-re kikapott a német Klebestől, Gáll Csaba pedig 15-4-re az 1998-as egyéni világbajnok olasz Tarantinótól.

A 32 között Lengyel és Decsi is búcsúzott. Lengyelt a német Limbach győzte le 15-3-ra, Decsit pedig az athéni egyéni olimpiai bajnok olasz Montano 15-10-re. "Montano kétségkívül a mezőny egyik legjobbja, de érdekes, hogy mégis többször verte meg, mint ahányszor kikaptam tőle. Bíztam benne, hogy most is sikerül megvernem, a hazai közönség előtt sokat jelentett volna, ám amit az asszó előtt elképzeltem sajnos nem jött be. El kell ismernem, hogy az ellenfelem meglepett. Így az első félidőben 8-3-ra elment, s mire alkalmazkodtam, másodikat hiába nyertem meg 8-7-re, ez kevés volt" - értékelt Decsi Tamás.

Nemcsik Zsolt azonban a következő két akadályt is vette: előbb a koreai Kim Jung Hvan ellen győzött 15-12-re (akitől eddigi két összecsapásukon kikapott), majd a román Sireteanut a lehető legszűkebb különbséggel, 15-14-re győzte le. Nemcsik 10-7-es vezetése után 11-13 lett az állás, és a román 14-13-ra is vezetett, de a végét a Vasas versenyzője bírta jobban idegekkel.

A nyolc között összejött az athéni olimpia és a 2005-ös zalaegerszegi Eb döntőjének visszavágója, azaz Nemcsik Zsolt és Montano állt fel a pástra. Annak idején Nemcsik mindkét finálét elbukta, így komoly komplexusai lehetnek az olasszal szemben. Most is gyorsan 3-0-s hátrányba került, de 4-3-ra elhúzott, majd 8-6 után zsinórban három tust adott, és végül 15-10-re győzött. A döntőbe jutásért a sydneyi olimpiai bajnok, a korábban Lontayt búcsúztató Covaliu várt rá. Nemcsik most jól kezdett, 4-1-re vezetett, ám innen 6-6 lett, s a folytatásban egy-két tussal a román vívó vezetett. Versenyzőnk 12-12-nél érte utol, s jól hajrázott, 15-13-ra ezt az asszóját is megnyerte!

A döntőben a világranglistán 14. helyezett egyesült államokbeli Smart Montanónál és Covaliunál is jóval könnyebb ellenfélnek ígérkezett. Így is lett, a finálé csak 5-5-ig volt szoros, Nemcsik 8-5-ös és 12-8-as vezetése után 15-9-re győzött, s megnyerte a Renault-kupát.

"A hazai közönség előtt mindenképpen szerettem volna jól szerepelni, de azt nem tervezheti el előre az ember, hogy majd biztosan megnyeri a versenyt. Azt hiszem, mondhatom, hogy ma jól ment a vívás, és ennek sokan látták a kárát. A kulcsmomentum természetesen az előző két olimpia aranyérmesének a legyőzése volt. Montanóval nagy presztizsmeccset vívtunk, de az athéni döntő óta ez mindig így van. Covaliu legyőzése is nagy fegyvertény, ezt követőne a mai döntő már afféle jutalomjáték volt" - nyilatkozta Nemcsik Zsolt.

A Syma Sport- és Rendezvényközpontban vasárnap csapat Világkupa-versenyre kerül sor, együttesünk a nyolc közé jutásért 9.50-kor lép pástra a Japán-Törökország mérkőzés győztese ellen.