Vágólapra másolva!
Szávay Ágnes három játszmában nyert a negyedik helyen kiemelt orosz Jelena Gyementyjeva ellen, és ezzel bejutott a döntőbe a 600 ezer dollár összdíjazású párizsi női tenisztornán.

A két játékos korábban még soha nem játszott egymással. A világranglista huszadik helyén álló Szávay pénteken a szlovák Daniela Hantuchova, míg a rangsorban tizenharmadik Gyementyjeva az ukrán Bondarenko ellen harcolta ki a négy közé jutást - mindketten két szettben didalmaskodtak.

Szenzációsan kezdett a magyar játékos, kétszer hozta saját és kétszer elvette ellenfele adogatását (4:0). Ezt követően azonban megremegett a keze, kettős hibát ütött, így Gyementyjeva szépített, majd hozta a szervajátékát (4:2). Fontos gém következett, s klasszisunk megint jól adogatott (5:2), de így tett ellenfele is (5:3). A játszmát azonban már nem tudta megfordítani az orosz, Szávay 39 perc alatt megnyerte az első szettet.

A második játszmában hullámvölgybe került a Soltvadkertről indult kiválóság, szinte végig Gyementyjeva akarata érvényesült, Szávay mindössze egy játékot fogott.

A döntő szett sem indult jól, a magyar játékos rögtön elvesztette az adogatását, sőt 2:0-s vezetésnél Gyementyjeva ismét bréklabdához jutott. Ezt azonban Szávay hárította, és visszajött a mérkőzésbe, majd fogadóként a hátrányát is sikerült ledolgoznia, és kiegyenlített.

Ám ebben játszmában mintha nem számított volna előnynek a szerválás lehetősége, Gyementyjeva és Szávay is ismételten brékelt, majd a következő két játékban harmadszor is elvették egymás adogatását!

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy ugyanez folytatódjon a továbbiakban is, ám Szávayt ekkor már nem lehetett kizökkenteni, nagy nehezen - több bréklabdát hárítva - hozta saját adogatását, és most már ő volt jobb helyzetben: a lélektani előnyt ki is használta, és nullára nyerve ellenfele adogatójátékát, 2 óra 12 perc alatt diadalmaskodott.

"Az első játszmában nagyon jól ment a játék, az adogatás, és sikerült elhúznom, majd előnyhöz jutottam" - mondta az MTI-nek Szávay Ágnes. "A folytatásban riválisom beleerősített, hallatlanul agresszívan teniszezett, és ezzel kiegyenlített, sőt a döntő szettben 2:0-s vezetéshez is jutott. Ezt követően nagyon kemény, izgalmas csata alakult ki, amelyet végül megnyertem. Örülök a győzelemnek és várom a finálét. Anna Csakvetadzével eddig egyszer, a tavalyi Roland Garroson játszottam és szoros meccsen kaptam ki tőle. Marion Bartolival még sohasem mérkőztem, ennek ellenére ha lehetne, az oroszt választanám, mert egy francia riválissal szemben az egész közönség ellenem szurkolna."

"Ágnes nagyszerűen és okosan teniszezett. Remekül váltogatta a különböző ütéseket. Azt hiszem, jó esélye van arra, hogy megnyerje ezt a tornát, mert kitűnő formában van" - nyilatkozta a találkozó után Gyementyjeva.

Később kiderült, hogy teljesült Szávay óhaja: a második elődöntőben ugyanis Csakvetadze három játszmában, 1 óra 57 perc alatt győzött Bartoli ellen. Az első szettet simán nyerte a hazai kedvenc, ám a folytatásban az orosz már ellenállhatatlan volt.

A 21 esztendős Csakvetadze eddigi pályafutása során hat WTA-tornát nyert egyesben - Szávay kettőt -, és jelenleg a hetedik a világranglistán, de szeptemberben ötödik is volt. Tavaly az Australian Openen és a Roland Garroson a negyeddöntőig, a US Openen pedig az elődöntőig jutott. Az idén Melbourne-ben a harmadik fordulóban búcsúzott.

A vasárnap 15 órakor kezdődő döntő két résztvevője eddig egy alkalommal mérkőzött egymással: tavaly május 31-én, a Roland Garros második fordulójában az orosz 6:4, 6:7 (1-7), 6:4-re nyert.

Eredmények, elődöntő:
Szávay (7.) - Gyementyjeva (orosz, 4.) 6:3, 1:6, 7:5
Csakvetadze (orosz, 1.) - Bartoli (francia, 3.) 2:6, 6:2, 6:0

* * *

Az első helyen kiemelt lengyel Agnieszka Radwanska és a hetedikként rangsorolt amerikai Jill Craybas játssza a döntőt a 170 ezer dollár összdíjazású pattayai női tornán.

Eredmények, elődöntő:
Radwanska (lengyel, 1.) - Bicskova (orosz) 6:1, 6:1
Craybas (amerikai, 7.) - Amanmuradova (üzbég) 6:4, 6:0