Vágólapra másolva!
Hanti-Manszijszkban s spanyol Alekszej Shirov és az amerikai Gata Kamsky vívja a négyjátszmás döntőt. A rapid rájátszás során Shirov az első partiban sötéttel remizett az ukrán Szergej Karjakinnal, nyerőesélyt szalasztott el. Világossal a spanyol megnyitás Marshall-támadásában érdekes végjátékot nyert meg az ukrán tinédzser ellen. Shirov és Kamsky pályafutásuk során először 1986-ban mérkőzött meg egymással, 22 partit vívtak eddig, a spanyol nagymester 8-6-ra vezet 8 döntetlen mellett. A párharc csütörtökön kezdődik, a győztes a bolgár exvilágbajnokkal, Veszelin Topalovval küzdhet meg.

A Világkupán a 17 éves Magnus Carlsen után az ukrán Szergej Karjakin is vereséget szenvedett az elődöntőben. A két tapasztalt, rutinos nagymester, a 35 éves Alekszej Shirov és a 33 éves Gata Kamsky játssza a döntőt a kihívó jogáért. A győztes jövőre a bolgár exvilágbajnokkal, Veszelin Topalovval játszhat nyolcjátszmás meccset, és a győztes 2009-ben az Anand-Kramnyik döntő nyertesével mérkőzhet meg.

A spanyol-ukrán párharc első két partija remivel végződött, a rájátszás Alekszej Shirov győzelmével végződött. Shirov sötéttel kezdte a 25-25 perces gondolkodási idejű rapid "pótvizsgát", és a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában a bonyodalmakban túljátszotta a januárban 18. életévét betöltő Szergej Karjakint. Minőséget nyert, de anyagi előnyét a kapkodásban nem tudta érvényesíteni, az ukrán tinédzser huszárpárja sikerrel védekezett.

Az izgalmas, 103 lépésig tartó ütközet után meglepő volt, hogy Karjakin a spanyol megnyitás Marshall-támadása mellett döntött. 18 lépésig megismételték a negyeddöntőben látott Shirov-Jakovenko partit, Szergej vezércserében keresett menekülést, de a végjátékban a különböző színű futók ellenére gondjai voltak. Shirov ezúttal nem hibázott, győzelmével a döntőbe jutott.

Kamskyhoz hasonlóan Shirov is remek teljesítmény nyújtott az eddig lejátszott meccsei során. Az első fordulóban a zimbabwei Gwaze ellen nyert 2-0-ra. A legjobb 64 között az amerikai Shulman ellen győzött 1,5-0,5-re. A harmadik menetet az amerikai Oniscsukkal vívta, 1,5-0,5-tel lépett tovább. Az örmény Vlagyimir Akopjan sem állhatta útját, ismét 1,5-0,5-tel vette a következő akadályt. Az orosz Dmitrij Jakovenko ellen 2-0-ra nyert, csak az elődöntőben kellett rájátszáson kiharcolnia továbbjutását.

Shirov 1990-ben ifjúsági világbajnokságot nyert, pályafutása során káprázatos eredmények egész sorát érte el, de a bonyodalmakat kereső és bátran vállaló stílusa miatt érthetően botlott is. 1998-ban a világbajnoki kihívó címért meccselt Vlagyimir Kramnyikkal, de hiába nyert 5,5-3,5-re, végül a legyőzött Kramnyik játszott Garri Kaszparovval a döntőben. Kaszparov arra hivatkozott, hogy Shirovval a meccse "eladhatatlan". Döbbenetes, hogy mekkora mínuszban van Kaszparovval szemben, a 31 játszmából 17-szer kapott ki 14 remi mellett, de Viswanathan Ananddal szemben is katasztrofális a mérlege. Ananddal 2000-ben FIDE világbajnoki döntőt játszhatott, de 3,5-0,5-re kikapott. Az elisztai világbajnok-jelölti párosmérkőzés során az angol Michael Adams ellen rájátszásban nyert, majd az örmény Levon Aronjantól balszerencsés vereséget szenvedett.

A spanyol és az amerikai nagymester 1986-ban, Szocsiban egy ifjúsági tornán mérkőzött meg először egymással, 1996-ig még 18 partit vívtak, Shirov 6-5-re vezetett nyolc remi mellett. Tizenegy év után a moszkvai Tal-emlékversenyen küzdöttek újra meg, Shirov könnyen nyert, majd a snell-világbajnokságon 1-1-re végeztek.

Az elődöntő eredményei:
Alekszej Shirov (spanyol, 2739) - Szergej Karjakin (ukrán, 2694) 2,5 - 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0)
Magnus Carlsen (norvég, 2714) - Gata Kamsky (amerikai, 2714) 0,5 -1,5 (döntetlen, 0 - 1)

A döntő:
Alekszej Shirov (spanyol, 2739) - Gata Kamsky (amerikai, 2714)