Vágólapra másolva!
Az amerikai férfi teniszválogatott hódította el a Davis-kupát, miután a Bob Bryan-Mike Bryan testvérpár győzött az orosz Nyikolaj Davigyenko-Igor Andrejev duó ellen a portlandi döntő harmadik mérkőzésén, és ezzel a házigazdák behozhatatlan előnyre tettek szert a címvédő orosz válogatottal szemben.

Az ötmérkőzéses - négy egyesből és egy páros meccsből álló - finálé első napján az amerikai Andy Roddick és James Blake egyaránt legyőzte orosz ellenfelét, így a szombati páros mérkőzésen aratott amerikai győzelemmel az Egyesült Államok 3-0 arányú vezetésre tett szert.

Az orosz csapat még a vasárnapi két egyes esetleges megnyerésével sem tudja ledolgozni a hátrányt.

"Fantasztikus érzés a győzelem, egy szinten említem azzal a boldogsággal, mint amikor 2003-ban megnyertem a US Opent" - mondta Roddick, aki szerint a DK-sorozat nem kapja meg az őt megillető figyelmet és elismerést.

"Hosszú utat tettünk meg a sikerig" - fogalmazott Patrick McEnroe, aki 2001 óta irányítja kapitányként a tengerentúli válogatottat. "Voltak hullámvölgyeink, de ezek a fiúk végig hittek abban, hogy egyszer elnyerik a trófeát, s most, hogy ez végre sikerült nekik, kimondhatatlanul boldog vagyok."

Forrás: EPA

Samil Tarpiscsev, a vendégek kapitánya azt mondta: az amerikai csapat sokkal jobb volt és megérdemelte a győzelmet.

Az Egyesült Államok 32. alkalommal végzett az élen a Dwight Filley Davis amerikai teniszezőről elnevezett sorozaton. Az amerikai teniszválogatott utoljára 12 éve, 1995-ben nyerte el a kupát.

Döntő, állás a második nap után:
Egyesült Államok - Oroszország 3-0
Andy Roddick - Dmitrij Turszunov 6:4, 6:4, 6:2
James Blake - Mihajil Juzsnyij 6:3, 7:6 (7-4), 6:7 (3-7), 7:6 (7-4)
Bob Bryan, Mike Bryan - Igor Andrejev, Nyikolaj Davigyenko 7:6 (7-4), 6:4, 6:2