Vágólapra másolva!
Pozitív lett Martina Hingis doppingtesztje: a volt világelső svájci teniszcsillag szervezetében kokain nyomait mutatta ki a vizsgálat. Ezt maga Hingis jelentette be a svájci Glattbruggban rendezett sajtókonferenciáján, hozzátéve: ugyan ártatlannak vallja magát, de ezzel befejezettnek tekinti a pályafutását.

"Pozitív lett a tesztem, de soha nem használtam semmiféle kábítószert, száz százalékig ártatlannak érzem magam" - jelentette ki.

"Amiért mindezt elmondtam, annak oka az, hogy nem szeretnék háborúzni az illetékesekkel. A korom és az egészségügyi problémáim miatt egyébként is úgy döntöttem: nem folytatom a karrieremet."

Az ötszörös Grand Slam-győztes, 27 éves játékos az idei wimbledoni bajnokságon bukott meg az ellenőrzésen.

A sajtótájékoztató után kiadott közleményében Hingis úgy fogalmaz, hogy "a vádakat szörnyűnek és borzalmasnak tartom, ezért fordultam a médiához. Soha nem használnék drogokat, sokkolt, amikor megtudtam az eredményt". Hozzátette: saját kontójára elvégeztetett egy újabb vizsgálatot, amely negatív lett, s ezután ügyvédhez fordult.

Forrás: MTI

"Jogi képviselőm és az általa felkért szakértők több szabálytalanságot is felfedeztek, szerintük a doppingellenőrök rosszul végezték a munkájukat, és nem is tudnák bebizonyítani, hogy az ominózus vizeletminta tőlem származik. Egyúttal felhívták a figyelmemet arra, hogy ha tisztázni akarom a nevemet, évekig tartó procedúrára számíthatok, ehhez azonban semmi kedvem, de nagyon csalódott és mérges vagyok."

A női tornákat szervező WTA főigazgatója, Larry Scott azt mondta: még semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak az esetleges pozitív doppingesetről, ezért kommentálni sem tudja a svájci játékos bejelentését, s emiatt Hingist jelenleg vétlennek tekintik.

Hingis fénykorában, a kilencvenes években uralta a női teniszt, majd állandósult lábsérülése miatt 2002 őszén letette az ütőt. Három év szünetet követően aztán a tavalyi év elején visszatért a pályára, és bár egészen a világranglista hatodik helyéig küzdötte fel magát (jelenleg a 19.), nagy tornát nem sikerült nyernie.

Idén hát- és csípőproblémákkal bajlódott, így több versenyt is kihagyott. Wimbledonban a harmadik forduló jelentette számára a végállomást. Az év elején bejutott a negyeddöntőbe a melbourne-i Australian Openen, majd február elején - pályafutása 43., s egyben utolsó tornagyőzelmét begyűjtve - diadalmaskodott Tokióban. Ezt követően azonban már nem ment neki igazán a játék, két meccsnél többet egyszer sem tudott nyerni sorozatban. Utolsó mérkőzését szeptember 19-én, a Szávay Ágnes által megnyert pekingi viadalon játszotta, ahol a második fordulóban kapott ki a hazai kedvenc Peng Suajtól.

Hingis 1994-ben, mindössze 14 évesen csatlakozott a profik táborához, öt GS-sikere közül az utolsót 1999-ben, Ausztráliában aratta. 1997-ben mindössze egyetlen győzelem választotta el attól, hogy megcsinálja a Grand Slamet (azaz egy naptári éven belül mind a négy nagy tornát megnyerje), de a francia nyílt bajnokság fináléjában meglepetésre kikapott a horvát Iva Majolitól.

Martina Hingis
született: 1980. szeptember 30., Kassa
lakhely: Hürden (Svájc)
testmagasság/testsúly: 170 cm/59 kg
ütőfogás: jobbkezes
helyezése a világranglistán: 19.
legjobb helyezése a világranglistán egyesben: 1. (1997. március 31.), párosban: 1. (1998. június 8.)
profi játékos: 1994 óta
tornagyőzelmei egyesben: 43 (ebből 5 Grand Slam, Wimbledon: 1997, Australian Open: 1997, 1998, 1999, US Open: 1997)