Vágólapra másolva!
Ünnepélyes keretek között bejelentették a jövő évi Tour de France országúti kerékpáros körverseny útvonalát, amely 1966 óta először nem egyéni időfutammal veszi majd kezdetét. A 3554 km hosszú, háromhetes franciaországi viadal július 5-én Brestből rajtol, a befutó pedig 27-én, szokás szerint a párizsi sugárúton, a Champs-Élysées-n lesz.

A világ legnagyobb és legismertebb kerékpárversenyének 2008-as programjában két egyéni időfutam szerepel, és a korábbiaknál kevesebb lesz benne a hegyi szakasz.

"Ugyan a szokottnál valóban eggyel kevesebb hegyi etap lesz, azonban eggyel nőtt a hegyi befutók száma, így valószínűleg még izgalmasabbá válik a küzdelem" - mondta Christian Prudhomme versenyigazgató.

A sportvezető szavait az is alátámasztja, hogy az utolsó héten kerül sor az egyik legkeményebbnek ígérkező szakaszra, amikor is a legendás Alpe d'Huez-i befutó előtt olyan csúcsokra kell felkapaszkodniuk a versenyzőknek, mint például a Galibier.

Ráadásul az utolsó előtti erőpróba egy 59 km-es egyéni időfutam lesz, így az utolsó hét előtt senki nem veheti biztosra a sikerét. Az útvonal két nap erejéig Olaszországot is érinti majd.

A szervezők az útvonal kihirdetésekor azt is kinyilvánították, hogy egyetlen csapat részvétele sem biztos. Prudhomme szavai szerint a Pro Tour-licenc nem garancia arra, hogy az adott istálló elindulhat a Touron. Az elmúlt két évben a nemzetközi szövetség szabályai értelmében a Pro Tour-csapatoknak kötelező volt részt venni a három nagy körversenyen, azaz a Giro d'Italián, a Vuelta a Espanán és a Tour de France-on.

"Valószínűleg 20 csapat lesz. Eggyel több vagy kevesebb persze lehet" - mondta Prudhomme.

A Skodánál mindeközben bejelentették, az autógyár további négy évig, 2011-ig az egyik főszponzora marad a Tour de France-nak. A cseh vállalat 2004 óta támogatja a világ legnagyobb és legismertebb bringás viadalát, amelynek fénye az elmúlt időszakban a doppingbotrányok miatt megkopott. Több cég a sorozatos negatív reklámok miatt visszalépett a Tour szponzorálásától.