Vágólapra másolva!
Szentmisével egybekötött nyilvános gyászszertartással búcsúztatták el pénteken a budapesti Szent István-bazilikában a szeptember 29-én elhunyt olimpiai bajnok kalapácsvetőt, Zsivótzky Gyulát, a nemzet sportolóját.

A szentmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök celebrálta.

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter - aki februárban, még sportot felügyelő tárcavezetőként születésnapján köszöntötte Zsivótzkyt - búcsúbeszédében többek között azt emelte ki, hogy "az ő csodálatos életútja igazol minden mai és jövőbeli sportolót, az olyanok, mint ő, a hallhatatlanok, soha nem szakadnak el tőlünk, mindig velünk maradnak".

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, "tizenöt millió magyar ember szeme fénye, büszkesége búcsúzik tőlünk", majd kiemelte Zsivótzky nehéz életútját, akaraterejét és küzdenitudását, mellyel eredményeit elérte.

A bazilikában még Schulek Ágoston, a Magyar Atlétikai Szövetség alelnöke, Ficsór József, Kiskunfélegyháza polgármestere és Eckschmiedt Sándor kalapácsvető - aki ötödik lett az 1968-as mexikóvárosi olimpián, melyen Zsivótzky aranyérmet nyert - búcsúzott a kiváló sportembertől.

A ravatalnál 11 órától róhatták le kegyeletüket a Magyar Örökség-díjjal kitüntetett, az évszázad magyar atlétájának megválasztott Zsivótzky barátai, tisztelői. Jelen volt a búcsúztatáson többek között Bajnai Gordon sportot is felügyelő önkormányzati és területfejlesztési miniszter és Elbert Gábor, az ÖTM sportszakállamtitkára, valamint Grosics Gyula, Kárpáti György, Kamuti Jenő és Szepesi György.

Forrás: MTI

Zsivótzky Gyulát délután több százan kísérték utolsó útjára az Óbudai Temetőben, ahol a katolikus egyház szertartása szerint helyezték örök nyugalomra. A sírnál - amely a temető főbejáratánál, a kápolna mellett fekszik - a család és a barátok nevében beszédet mondott Benczur László, aki hangsúlyozta: "A halál félelmetes azoknak, akiknek a földi élettel mindennek vége, de nem azoknak, akiknek a neve halhatatlan." A kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Szakképző Iskola és Kollégium képviseletében Tóth Gyuláné búcsúzott az elhunyttól.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=fO1jIeXaDfiDQpOI


Zsivótzky Gyula februárban látszólag jó egészségben ünnepelhette hetvenedik születésnapját. Alig egy hónap múlva azonban váratlanul kórházba került, rákbetegséget állapítottak meg nála. Heteken, hónapokon át küzdött a gyilkos kórral, de már nem lehetett rajta segíteni.

ZSIVÓTZKY GYULA
születési idő, hely:
1937. február 25., Budapest
sportág: atlétika
szakág: kalapácsvetés
felesége: Komka Magdolna
gyermekei: Gyula (1966), Attila (1977)
klubjai: Kiskunfélegyházi Vasas, TF Haladás, TFSE, Újpesti Dózsa
legjobb eredményei: olimpiai bajnok (1968, Mexikóváros), kétszeres olimpiai ezüstérmes (1960, Róma; 1964, Tokió), Európa-bajnok (1962, Belgrád), Eb-ezüstérmes (1966, Budapest), Eb-bronzérmes (1958, Stockholm), négyszeres Európa-, kétszeres világcsúcstartó, Universiade-győztes (1959, 1961, 1965)
közéleti szerepei: az UTE elnökhelyettese (1991-93), a Magyar Atlétikai Szövetség alelnöke (1999-), a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja (2005), a Mező Ferenc Közalapítvány kuratóriumának elnöke (2004)
elismerései: az év sportolója (1965, 1968), Magyar Örökség-díj (2000), MASZ: az évszázad atlétája (2000), a nemzet sportolója (2004), Kiskunfélegyháza és Balatonfenyves díszpolgára.