Vágólapra másolva!
Marco Antonio Barrera, a profi ökölvívás elmúlt évtizedének egyik legnagyobb alakja szombaton lép utoljára szorítóba. Búcsúját a nagypehelysúlyú mexikói sztár maga jelentette be csütörtökön. Addig azonban még hátravan a négy évvel ezelőtti Manny Pacquiao elleni mérkőzés Las Vegas-i visszavágója, melynek egyértelműen fülöp-szigeteki bunyós az esélyese.

A pályafutása során három súlycsoportban - harmatsúly, pehelysúly, nagypehelysúly - is világbajnoki címet szerzett Barrera (63 győzelem, 5 vereség, 42 KO) elmondta, a visszavonulásról meghozott döntése végleges és egyáltalán nem függ a Pacquiao (44 győzelem, 3 vereség, 2 döntetlen, 35 KO) elleni összecsapás eredményétől. "Nagyon régen csinálom már, elég volt" - nyilatkozta a 33 éves öklöző.

Igaz, ami igaz, Barrera az utóbbi egy-két évben már nem hozza azt a teljesítményt, amit korábban tőle megszokhattunk, ám minden bizonnyal óriási motiváció dolgozik benne, hogy visszavágjon Pacquiaónak a 2003-as TKO-vereségéért. Akkor kispehelysúlyból érkező, esélytelennek hitt filippínó olyan verést mért a mexikói élő legendára, hogy senki nem gondolta volna, hogy Barrera később ennyire forszírozni fogja a visszavágót.


Mostanra a szerepek felcserélődtek, Pacquiao a négy évvel ezelőtti diadal óta folyamatosan csúcson van, bár 2005-ben pontozásos vereséget szenvedett Erik Moralestől, később azonban kétszer is KO-győzelemmel vett revánsot Barrera egykori nagy vetálytársán.


Pacquiao azóta sem talált legyőzőre, ellentétben Barrerával, aki legutóbbi fellépésen pontozással kikapott Juan Manuel Marqueztől. Egyesek szerint azonban az ő malmára hajthatja a vizet, hogy "Pacman" immár az igazi szupersztárok életét éli, belekóstolt többek között a politikai és a zenei pályába is, hazájában pedig már-már félistenként tisztelik. Márpedig egy búcsúzó Barrera ellen nem szabad kihagynia a koncentrációnak, hiszen a mexikói számtalanszor bebizonyította már, hogy mekkora harcos, így ha győzelemre kevesebb is az esélye, abban biztosak lehetünk, hogy szombaton igazi bokszháborúval zárja majd le pályafutását.