Vágólapra másolva!
Nem jutott magyar férfi kardozó a legjobb nyolc közé a szentpétervári vívó-világbajnokságon, a legtovább Nemcsik Zsolt bírta, ő a német Nicolas Limbachtól a 16 között kapott ki. Decsi Tamás és Szilágyi Áron már az az első fordulóban elbúcsúzott a további küzdelmektől, míg Lontay Balázs a 32 között vérzett el.

Az olimpiai, világbajnoki és Eb-ezüstérmes Nemcsik a kanadai Michel Boulosszal kezdett, és mint kiderült, bemelegítésnek éppen jó volt az asszó. A magyar kardozó szép találatokat ért el, és magabiztosan győzött (15-4). Sokkal nehezebb dolga volt Lontay Balázsnak a román Constantin Sanduval. Végig kiélezett küzdelem zajlott a páston, két tusnyinál nagyobb különbség sokáig nem alakult ki.

Lontay kétszer is hasznosan kérte a videóelemzést, mindkét alkalommal megkapta a pontot annak ellenére, hogy eredetileg nem neki ítélték. Ezzel tartotta a lépést, így az egyperces szünetre 7-8-as állásnál mentek a vívók. Aztán a magyar kardozó fordított, 14-10-re elhúzott. Sandu felzárkózott, 14-13-nál szinte leszorította a pástról Lontayt, aki viszont egy látványos közbevágással elérte ellenfele csuklóját, és ezzel nyert (15-13).

Decsi Tamásnak Deigo Occhiuzzin kellett volna túljutnia, de a látottak alapján erre nem sok esélye volt. Nem igazán találta a távolságot a rendkívül mozgékony olasz ellen, támadásai végén kevés alkalommal érte el riválisát, miközben az határozottan akciózott. Az asszó közbeni 4-12 jól jelzi, hogy - még ha egy-egy tust esetleg lehetett is vitatni - Decsinek ezúttal nem ment jól a vívás. A végére ugyan feljött, de így is biztos olasz győzelemmel zárult az összecsapás (10-15).

A még csak 17 éves Szilágyi Áronnak nehéz ellenfél jutott, a papírforma alapján nem volt sok esélye a 2003-ban egyéni világbajnok ukrán Vlagyimir Lukasenko ellen. Ezzel együtt jól küzdött, s bár Lukesenko végül hét találattal bizonyult jobbnak, azért a magyar kardozónak is akadtak tapsot kiváltó akciói.

A 32 között Nemcsik asszója Adam Skrodzki ellen idegtépő volt a magyar tábor számára: a lengyel 4-0-ra, majd 11-6-ra is vezetett az összecsapás során. Nemcsik 0-2-nél, aztán 6-10-nél kérte a video-visszajátszást, mindkétszer ellenfele kapta a pontot. A szabályok szerint egy asszóban kétszer lehet ehhez a kontrollhoz folyamodni, de ha kiderül, hogy a kezdeményezőnek van igaza, megmarad a lehetőség.

Nemcsik esetében viszont ez 6-10-nél elúszott, 6-11 lett az állás, és már nagyon távolinak tűnt a következő forduló. Ráadásul a továbbiakban a vitatott találatokat nem is lehetett visszanézetni. Az olimpiai, világbajnoki és Eb-ezüstérmes magyar kardozó azonban ezzel együtt fordítani tudott, 15-13-ra nyert. Varga József, a női kard szakágvezetője szerint "hat tust elvettek tőlünk".

Lontay ugyancsak rosszul kezdett az amerikai Keeth Smart ellen, 2-7-nél és 4-9-nél kevés esélye volt a továbbjutásra. A folytatásban mégis valahogy ráérzett arra, mit is kell csinálnia, és 11-11-nél utolérte ellenfelét. Ekkor megint az amerikai volt pontosabb (11-14), de Lontay ismét csak felzárkózott (14-14). Az utolsó akciónál a színes bőrű Smart jelzője gyulladt ki, a magyar kardozó viszont úgy vélte, ő hamarabb eltalálta ellenfelét.

Ennek meglehetősen vehemensen - a magyar tábor támogatásával - hangot is adott, de nem változott az eredmény (14-15). Gerevich György edző az MTI érdeklődésére azt mondta: a magyar vívó plexit vágott. Lontay a sisaknak azt a részét érte el kardja hegyével, melynek érintésénél nem jelez a gép. Gulácsy Ferenc szakágvezető szerint ugyanakkor az akció közben az amerikai vezetéke szétcsúszott és ezért nem jelezte a gép Lontay találatát, de a nagy kavarodásban az egyik technikus gyorsan visszacsipeszelte a helyére, s az ellenőrzésnél ezért nem mutatott hibát a rendszer.

Forrás: MTI

Lontay Balázs (jobbra) a román Sandut még legyőzte, de az amerikai Smart ellen vitatott körülmények között kiesett

A legjobb 16 között a német Nicolas Limbach következett Nemcsik számára, aki ezúttal nem engedte el az elején az ellenfelét, sőt 3-3 után 7-4-re ellépett. Ebben a szakaszban jól vívott, kezdeményezőként lépett fel. A folytatás viszont nagyon rosszul sikerült számára, nyolc találatot kapott, mire egyet ő adott, azután megint a német volt eredményes. Nemcsik nem tudott újítani, kívülről úgy tűnt, egymás után zajlanak a hasonló összecsapások, melyekből mindig Limbach jött ki jól (8-15).

"Csalódott vagyok, mert érmet szerettem volna nyerni. Ez össze is jöhetett volna, jó ágam volt - kezdte értékelését Nemcsik. "Ezt a német fiút megvertem már néhányszor, s ha kikaptam tőle, akkor sem ennyivel. Most nagyon jól vívott, taktikailag remekül építette fel az asszót. Az elején bennragadtam középen, ebből kaptam néhány találatot, aztán, bejöttek az akcióim. A szünetben az edzője megmondta neki, hogy mit csináljon, és ő maradéktalanul végre is hajtotta azt. Igyekeztem többféle akcióval válaszolni a lépéseire, de mindig volt jó válasza. Pontjainak felét szerintem együttesekből szerezte. Mindenesetre nagyon jól elkapta a fonalat, remekül vívott."

"Hét-négyről nyolc találatot kapott Zsolt, ami azt jelzi, hogy nem igazán tudott váltani, amikor kellett volna, az ellenfele viszont igen. Tisztában voltunk vele, hogy Limbachnak vannak jó eredményei, de ami ennél is fontosabb, idén többször megverte Zsoltot. Lontay Balázs harcosan vívott, de azután, hogy legyőzte Sandut, amerikai ellenfelét is meg kellett volna vernie. Tény, hogy peches találattal kapott ki, de nem kellett volna 14-14-ig eljutni. Decsi Tamás jócskán elmaradt attól a teljesítménytől, amit a selejtezőben nyújtott" - mondta Nébald György szövetségi kapitány. Nemcsik ezzel a kilencedik, Lontay a 19., Decsi a 38., míg Szilágyi Áron a 42. helyen végzett.

A győzelmet az orosz Sztanyiszlav Pozdnyakov szerezte meg, a hazaiak kiválósága a döntőben a 2004-es olimpiai bajnok olasz Aldo Montano ellen nyert 15-11-re, ezzel megvédte címét. Pozdnyakov, aki 1996-ban volt ötkarikás bajnok, ötödik egyéni világbajnoki elsőségét gyűjtötte be.

Azért szolgálhatunk jó hírrel is, ugyanis mind a négy magyar induló pástra léphet a legjobb 64 küzdelmeiben a férfi párbajtőrözők versenyében. Világranglistás helyezésük alapján kiemeltként tizenhatan nem vívtak a selejtezőben, köztük volt a ranglistaelső Boczkó Gábor, illetve Imre Géza is.

Kovács Iván és Kulcsár Krisztián viszont pástra lépett a legnépesebb, 168 vívót felsorakoztató mezőny előcsatározásaiban. Kovács öt győzelemmel és egy vereséggel, Kulcsár 4/1-gyel zárta a csoportkört. Előbbi - a találatarányt is figyelembe véve - a 12. legjobb eredményt érte el, így - mivel az első tizenhat csatlakozik a tizenhat kiemelthez - rögtön felkerült a táblára.

Kulcsárnak viszont - akit a 29. helyen rangsoroltak - a lengyel Krzysztof Mikolajczakkkal kellett még egy ki-ki asszót vívnia. Mivel 5-4-re nyert, ő is bekerült a legjobb 64 közé. A férfi párbajtőrözők éremcsatározásait szerdán rendezik.

Eredmények, férfi kard
a 64 között:
Nemcsik Zsolt - Michel Boulos (kanadai) 15-4
Lontay Balázs - Constantin Sandu (román) 15-13
Diego Occhiuzzi (olasz) - Decsi Tamás 15-10
Vlagyimir Lukasenko (ukrán) - Szilágyi Áron 15-8

a 32 között:
Nemcsik - Adam Skrodzki 15-13
Keeth Smart (amerikai) - Lontay 15-14

a 16 között:
Nicolas Limbach - Nemcsik 15-8

negyeddöntő:
Sztanyiszlav Pozdnyakov (orosz) - Boris Sanson (francia) 15-14
Oh Eun Szeok (dél-koreai) - Mihai Covaliu (román) 15-9
Limbach - Jaime Marti (spanyol) 15-5
Aldo Montano (olasz) - Lukasenko 15-10

elődöntő:
Pozdnyakov - Oh 15-12
Montano - Limbach 15-11

döntő:
Pozdnyakov - Montano 15-11

férfi kard, világbajnok: Sztanyiszlav Pozdnyakov
2. Aldo Montano
3. Oh Eun Szeok és Nicolas Limbach
...9. Nemcsik Zsolt
...19. Lontay Balázs
...38. Decsi Tamás
...42. Szilágyi Áron