Vágólapra másolva!
Mexikóban a világranglista-vezető Viswanathan Anand győzelmével fejeződött be a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnokság. A sakkozás új királya a 14. fordulóban Lékó Péter elleni gyors döntetlennel bebiztosította elsőségét. A 37 éves indiai nagymester megőrizte veretlenségét, megcsillogtatta remek felkészülését, kiegyensúlyozott, magabiztos játékkal hódította el Vlagyimir Kramnyiktól a világbajnoki címet. A szabályzat értelmében jövőre párosmérkőzést vív Anand és Kramnyik. Győzelemmel fejezte be szereplését az orosz exvilágbajnok, s végül holtversenyben második helyen végzett a világbajnokság meglepetésemberével, az izraeli Borisz Gelfanddal. Lékó Péter ötvenszázalékos eredménnyel negyedikként zárta szereplését. Az utolsó játéknapon az orosz derbi Peter Szvidler javára dőlt el. A viadalon lejátszott 56 játszmából 20 végződött döntéssel, a nagymesterek világossal 18-szor voltak eredményesek.

Megkoronázta pályafutását Viswanathan Anand. A 37 éves indiai nagymester remek formában harcolta végig a 14 fordulós világbajnokságot. Felkészülése optimálisan jól sikerült, sötéttel is harcos szisztémákat játszott meg, megőrizte veretlenségét. Két partiban kellett nagyon vigyáznia, a harmadik fordulóban világossal a címvédő Vlagyimir Kramnyikkal szemben, majd a 13. játéknapon az orosz Alekszander Griscsuk ellen volt szüksége hidegvérre, pontos védekezésre. Az élbolyban végzettek ellen 1-1-re hozta meccseit, az ötven százalékot nem teljesítőkkel szemben valamennyi mini-párosmérkőzéseit megnyerte. Anand teljesítményével 10 Élő-pontot is kasszírozott, s első helyéért 390 ezer dolláros díjat vehet át.

Egypontos hátrányban végzett holtversenyben a második helyen Vlagyimir Kramnyik és Borisz Gelfand. A címvédő egyszer ingott meg, honfitársától, Alekszander Morozevicstől kapott ki. Hatásos újításai rendre beváltak, nagy érdeklődéssel várjuk majd jövőre Anand elleni visszavágó meccsét. A befejező játéknapon kiütéses győzelmet aratott az örmény Levon Aronjannal szemben, aki a tábla mellett nem tudott megbirkózni az oly sokat játszott variban bevetett új tervvel. Messze a várakozás felett szerepelt a viadal doyenje, Gelfand. Egyetlen vereségét nagy bakival szenvedte el. Az izraeli nagymester is remekül felkészült a vb-re, erővel is bírta a menetelést.

Lékó Péter ötvenszázalékos teljesítményt ért el, két vereségét két nyeréssel ellensúlyozta. Az ő játékából hiányzott az átütő erő, többször is időzavarba került, előnyös pozíciókat nem tudott győzelemig fokozni. Kevesebb meglepetéssel szolgált a megnyitási változatokban, riválisai "olvastak" a gondolataiban. Lékó negyedik helyezésével 130 ezer dollárt kap, s döntenie kell, hogy játszik-e a Világ Kupán, Hanti-Manszijszkban. Anand elsőségével nagyobb lett a tétje a kieséses rendszerű versenynek, a győztes a bolgár exvilágbajnokkal, Veszelin Topalovval játszik párosmérkőzést a kihívó jogáért.

Győzelemmel zárta a tornát, de feledhető játékot nyújtott az orosz Peter Szvidler. Sokáig őrizte a Topalovval két éve játszott partijának javítását, sikerrel játszotta meg Alekszander Griscsuknak, aki számos jó állást rontott el. A legfiatalabb résztvevő érdekes, színes sakkjába sok hiba csúszott. A nagy küzdő, a legeredetibb sakkot játszó Alekszander Morozevics az egyik nap villogott, másnap szinte hozzávágta a pontot ellenfeléhez. A titkos favorit, az örmény Levon Aronjan nem tudott megbirkózni betegségével, messze a várakozás alatt szerepelt.

Az utolsó forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2792) - Lékó Péter (magyar, 2751) döntetlen (Spanyol megnyitás, 20)
Vlagyimir Kramyik (orosz, 2769) - Levon Aronjan (örmény, 2750) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 35)
Alekszander Morozevics (orosz, 2758) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Orosz huszárjáték, 45)
Peter Szvidler (orosz, 2735) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 42)

A világbajnokság végeredménye:
Világbajnok: Viswanathan Anand 9 pont
2-3. Vlagyimir Kramnyik és Borisz Gelfand 8
4. Lékó Péter 7
5. Peter Szvidler 6,5
6-7. Alekszander Morozevics és Levon Aronjan 6
8. Alekszander Griscsuk 5,5

A világbajnokság táblázata

Forrás: [origo]

A nagymesterek Élő-pontszámainak változása:
Anand + 10, Kramnyik + 5,8, Gelfand + 14,2, Lékó 0, Szvidler - 0,8, Morozevics - 11,4, Aronjan - 10, Griscsuk - 9,4,

A nagymesterek teljesítménye a performance-pontszám tükrében:
Anand 2848, Kramnyik 2799, Gelfand 2804, Lékó 2751, Szvidler 2730, Morozevics 2701, Aronjan 2703, Griscsuk 2680.