Vágólapra másolva!
A kalapácsvető Pars Krisztián 80,93 méterrel az ötödik helyen végzett a 11. szabadtéri atlétikai világbajnokságon, Oszakában. Férfi 10 ezer méteren az etióp Kenenisa Bekele sorozatban harmadik vb-aranyérmét gyűjtötte be, női 100 méteren a jamaicai Veronica Campbell győzött, miután milliméterekkel legyőzte a címvédő amerikai Lauryn Williamst. 

Az athéni olimpián is ötödik Pars éremesélyesnek számított, de kiderült, hogy a dobogóra még hatan pályáznak. Heten értek el 80 fölötti eredményt, négyen kerültek 82 m fölé. A győzelmet a sokáig gyengélkedő fehérorosz Ivan Tyihon szerezte meg, aki utolsóra 83,63 méterig hajította a kalapácsot. Pars kisebb combsérülésre panaszkodott, de elégedett volt teljesítményével.

"Örülök, hogy résztvevője lehettem ennek a fantasztikus döntőnek, de sajnálom, hogy nem sikerült előbb 80 m fölött dobni" - mondta a 25 éves Pars, aki 81,40-nel negyedik volt az idei világranglistán, így éremesélyesnek számított.

"A bal combomban éreztem egy kis fájdalmat, ezért nem tudtam rendesen megcsinálni a forgást, csak a legutolsóra. Ez talán egy métert is kivett a dobásokból. Ha mondjuk harmadikra tudtam volna 80 fölé kerülni, s azon fél métert javítani, akkor lett volna esélyem az éremre. De talán még nem is volt ilyen erős döntő, heten kerültek 80, négyen 81 fölé. Meg kell becsülni egy világversenyen az 5-6. helyet is, végre tudtam a fináléban 80 fölött dobni. Huszonöt éves vagyok, egy kalapácsvető innentől érik be, jövőre javítanom kell az olimpián, aztán a következő vb-n megcsinálni az érmet."

Petráhn Barbara hetedikként ért célba futamában a női 400 m elődöntőjében, 52.12 mp-cel összesítésben a 22. lett. Vári Edit 100 m gáton 13.28 mp-cel kiesett az előfutamban, összesítésben a 29. helyen végzett.

Férfi 10 ezer méteren az etióp Kenenisa Bekele sorozatban harmadik vb-aranyérmét gyűjtötte be. A papírformának megfelelően az etiópok egymás között döntötték el az első hely sorsát. Fokozatosan rázták le a többieket, 8000 méter után már csak a kenyai Martin Irungu Mathati és az eritreai Zersenay Tadese tudott lépést tartani Bekelével és az idei világranglistát vezető Sileshi Sihinével. Egy km-rel a cél előtt Tadese is lemaradt, majd az utolsó körben az etiópok ott hagyták a kenyait. Sihine megpróbálta megtréfálni az olimpiai bajnokot, aki egy darabig ezt tűrte, majd a célegyenesben jó húsz métert rávert honfitársára, s 27:05.89 perccel biztosan győzött.

Az olimpiák és világbajnokságok történetében Oszakában fordult elő első alkalommal, hogy a 100 méteres síkfutás döntőjében csak egy századmásodperc választotta el a győztest a harmadik helyezettől. A női fináléban a három vágtázó szinte egyszerre esett célba: a célfotó segítségével hosszú percek után derült csak ki, hogy az egyaránt 11.01 mp-cel beérő 200-as olimpiai bajnok jamaicai Veronica Campbell és a címvédő amerikai Lauryn Williams közül előbbi győzött, míg a harmadik a szintén amerikai Carmelita Jeter lett 11.02-vel.

Forrás: MTI

A nyolcason Jeter, a hetesen Campbell, a négyesen Williams

"Amikor a célfotó elemzésére vártunk, már akkor is éreztem, hogy én nyertem"- mondta Campbell. "Remekül rajtoltam, jól sikerült a hajrám, ezért biztos voltam a sikeremben. Ez az arany nagyon sokat jelent nekem, vb-t még nem sikerült nyernem."

"Ha tudtam volna, hogy ennyire szoros a befutó, nem veszek vissza a tempóból" - bosszankodott az ezüstérmes Williams. "Két-három gyors lépést még bírtam volna, csak úgy éreztem, már nincs rá szükség. Bár kikaptam, büszke vagyok arra, hogy részese lehettem ennek a történelmi jelentőségű döntőnek."

A harmadik helyen záró Jeter örömében sírva fakadt. "Nagyon boldog vagyok, életem legnagyobb élménye volt a mai finálé. Ezt a napot soha nem fogom elfelejteni."

Férfi hármasugrásban - az olimpiai bajnok svéd Christian Olsson távollétében - meglepetésre a portugál Nelson Évora (17,74 m) győzött. A nőknél 3000 m akadályon az oroszok külön versenyét a Helsinkiben második Jekatyerina Volkova (9:06.57 p) nyerte.

Kizárták Mehdi Baalát az 1500 méteres futóversenyéből. A kétszeres Európa-bajnok eredetileg negyedikként ért célba előfutamában, ezzel bekerült a döntőbe, a spanyolok, a marokkóiak és az új-zélandiak azonban óvtak, mert szerintük a francia futó lökdösődött a célegyenesben

Maga az érintett már az illetékes testület döntése előtt aggodalmának adott hangot. "Félek, ki fognak zárni. Amikor 250-nel a cél előtt megpróbáltam elindulni, a spanyol futó (Higuero) lezárta a folyosót, és egy fallal találtam szemben magam. Megpróbáltam átvágni magam az előttem állókon" - elevenítette fel a történteket. "Számítottam rá, hogy taktikai verseny lesz, de arra nem, hogy ennyire lassan haladunk majd. Egyszerűen nem tudtam futni" - tette hozzá.

A hétfői eredmények:
férfi 10 000 m, világbajnok:
KENENISA BEKELE (ETIÓPIA) 27:05.90 p
2. Sileshi Sihine (Etiópia) 27:09.03
3. Martin Irungu Mathati (Kenya) 27:12.17

férfi hármas, világbajnok:
NELSON EVORA (PORTUGÁLIA) 17,74 M
2. Jadel Gregório (Brazília) 17,59
3. Walter Davis (Egyesült Államok) 17,33

női 100 m, világbajnok:
VERONICA CAMPBELL (JAMAICA) 11.01 MP
2. Lauryn Williams (Egyesült Államok) 11.01
3. Carmelita Jetter (Egyesült Államok) 11.02

férfi kalapácsvetés, világbajnok:
IVAN TYIHON (FEHÉROROSZORSZÁG) 83,63 M
2. Primoz Kozmus (Szlovénia) 82,29 m
3. Libor Charfreitag (Szlovákia) 81,60
...5. PARS KRISZTIÁN 80,93

női 3000 m akadály, világbajnok:
Jekatyerina Volkova (Oroszország) 9:06.57 P
2. Tatyjana Petrova (Oroszország) 9:09.19
3. Eunice Jepkorir (Kenya) 9:20.09

Kedden kerül sor a férfi diszkoszvetés döntőjére az oszakai atlétikai világbajnokságon Kővágó Zoltánnal és Máté Gáborral.

Mindkét magyar biztosan jutott tovább a selejtezőből, Máté elsőre dobta túl a szintet 65,13 méterrel, Kővágó másodikra 65,71-gyel. Ha ezen az eredményükön legalább két métert tudnak javítani, jó eséllyel pályáznak az első öt-hat hely valamelyikére.

Rajtuk kívül még kalapácsvetésben Dívós Katalin lesz érdekelt a magyar csapatból, aki 10 órakor (közép-európai idő szerint hajnali 3 ó) lép dobókörbe a selejtezőben.

A negyedik napon a diszkoszon kívül öt döntőt rendeznek: férfi 800 méteren és 400 m gáton, valamint női rúdugrásban, távolugrásban és 100 m gáton hirdetnek győztest.