Vágólapra másolva!
Bár még javában tart a nyár, egy junior GP-val már augusztus végén meg megkezdődik a műkorcsolyázók szezonja, szeptember 20-22-én pedig az egykori olimpiai bajnok Ondrej Nepela nevét viselő emlékversenyen Pozsonyban jégre lép Sebestyén Júlia is. Európa-bajnoknőnk a rövid programjában ugyanúgy Schubert Szerenádjára korcsolyázik, mint tavaly, a kűrje zenéje azonban új, egy Edvin Marton-válogatás.

- Szeptember 1-jén fellép a Syma csarnokban, a Kings on Ice show-ban. Mivel rukkol ki? - kérdeztük Sebestyén Júliát.
- Mivel a produkció alapját Edvin Marton koncertje képezi, mindenképpen az ő zenéjére korcsolyázom. Ami azért is adja magát, mert az új szezonban a kűrömet éppen egy Edvin Marton-válogatásra állítottuk össze. Az eleje a Virtuóz, utána jön Jég szimfónia, a vége pedig a Gitár latino, ami kicsit pörgősebb. Mivel tavaly lassabb, lírai zeném volt, idén tempósabbat, változatosabbat képzeltem el, és Edvin Marton zenéi kifejezetten jók a jégre. A nagy válogatás közben a végén már ott tartottam, hogy nem is tudtam, melyiket tegyem be a kűrömbe... Amelynek egy részét be is mutatom majd a Syma csarnokban.

- Itt azért jóval kisebb lesz a jégfelület, mint egy versenyen!
- Biztos, hogy szokatlan lesz számomra, mert ahhoz vagyok hozzászokva, hogy nagy jégen, nagy lendülettel korcsolyázom. Egy duplát persze szinte helyből is illik megugranom. A forgásokkal nem lesz gond, ezek a kisebb jégen is szépen kivitelezhetők. A lehetőségekhez képest igyekszem kihozni a maximumot.

- Holt tart a felkészülésben?
- A nyáron Szlovákiában voltam alapozó edzőtáborban, ami nagyon hasznos volt, jól sikerült. Most főleg azon dolgozunk, hogy a háromfordulatos ugrásokat, amelyek külön-külön már jól mennek, beleépítsük a programomba. Egyelőre még csak részletekben gyakorolom a kűrömet, de egyre nagyobb részletekben, és remélem, hogy hamarosan összeáll. Meglehetősen nehéz program, a tavalyi hat tripla után most hetet tervezek. Ám ahhoz, hogy a világversenyeken is megálljam a helyemet, szükség van a magas nehézségi fokra. Megemlíteném még, hogy az elmúlt évektől eltérően a kűrömet most Jerena Ipakjan koreografálta.

- A hét háromfordulatos ugrás hogy áll össze?
- Hét triplát csak akkor lehet ugrani, ha a kűrben van egy sorozat is, s nekem most lesz egy dupla Axel, tripla toe-loop sorozatom. A sorozat annyiban tér el a kombinációtól, hogy a két ugrás között semmiféle koszorú vagy szökdelés nem megengedett, az első ugrás vége a második eleje, leszúrás nélkül. Hármas kombinációban tripla Lutz, dupla toe-loop, dupla Rittbergert tervezek rögtön az elejére - tavaly még a tripla Salchow-ra tettem rá a másik kettőt -, a programomban lenne két tripla flip, az egyik dupla toe-looppal kombinációban, valamint tripla Lutz, Rittberger és Salchow is. Lényeges, hogy a négy különböző forgásom elméletileg a legmagasabb szintű, persze azt majd a pontozók ítélik meg, hogy eleget tesznek-e a követelményeknek.

Forrás: [origo]

Nyáron Tihanyban lazított kicsit a remélhetőleg visszhangos sikerei előtt

- Melyik lesz az első versenye?
- A szeptember 20-ai hét végén a pozsonyi Ondrej Nepela-emlékverseny. Igaz, hogy addig már csak egy hónap van, de a felkészülésnek ebben az időszakában ez soknak számít. Hétről hétre érzem, hogy egyre jobb kondiban vagyok, és a rövid programomat már most is gond nélkül lefutom. Ennek a zenéje egyébként nem változik, maradok Schubert Szerenádjánál, Szentpéteri Csilla előadásában.

- Itt miért nem változtatott?
- Nem kell feltétlenül minden szezonra új zenét keresni, megesik, hogy a versenyzők a kűrjük zenéjét sem cserélik le azonnal. Ám az, hogy maradt a zeném, természetesen nem jelenti azt, hogy a rövid programom tartalmilag teljesen ugyanaz, mint tavaly. Bár igaz, hogy itt, ahol nyolc kötelező elem van, nagyon nagy változtatásokra nincs mód.