Vágólapra másolva!
Szombaton hat olimpiai számban szereztek versenyzőink kvótát a duisburgi kajak-kenu vb-n, közte háromban az éremszerzés is sikerült (arany C-1 1000 méteren, ezüst női K- 4 500 méteren, bronz K-2 1000 méteren). Az összesített mérleg kilenc döntő (az ezer méteres számok és a női K-4 500 m fináléja) után két arany-, egy ezüst- és három bronzérem.

A K-4 500 méteres döntőben Paksy Tímea, Kovács Katalin, Laknerné Fazekas Krisztina és Benedek Dalma a kelleténél talán lassabban rajtolt, így nagy küzdelmet folytatott a dobogóért. A németek elhúztak, az ő befogásukra ekkor már kevés esély mutatkozott, a jó hajrá azonban legalább ezüstérmet ért.

Kovács Katalin huszonnégy perccel később ismét rajthoz állt, és hihetetlenül imponáló teljesítményt nyújtott K-1 1000 méteren. A német Frederike Leue és a svéd Sofia Paldanius tartotta a tempóját, ám az utolsó 250 méteren már csupán messziről szemlélték - a magyar hölgy a hátát.

"Nagyon-nagyon boldog vagyok, hisz utoljára 2003-ban versenyeztem és nyertem egyesben a világbajnokságon" - mondta Kovács Katalin. "Az idei Európa-bajnokság kellő figyelmeztetés volt a tekintetben, hogy újra fel kell építenünk a futamainkat. Gyors rajtot akartam, de nem teljes erőbedobással, amire nem is olyan könnyű figyelni, ha az embert elkapja a hév. Az, hogy a négyesre ilyen rövid idővel az egyes előtt került sor, nem is jött rosszul, hiszen izgulni sem volt időm, csak tettem a dolgomat a begyakoroltak szerint. Összességében elégedett vagyok a mai nap arany- és ezüstérmével, minthogy az új kvartettünk teljesítménye is mind jobb."

A nap másik nagy produkciója Vajda Attila nevéhez fűződik. A szegedi kenus ezúttal nem a végére tartogatta az erejét. Az elejétől teljes erővel hajtott, és már a táv felénél olyan előnyre tett szert, hogy szinte elvette a többiek kedvét a kenuzástól. Az ezüst és a bronzéremért folyt a harc a mezőnyben, miközben a magyar szurkolók üdvrivalgása kísérhette célba Vajdát, aki az utolsó méterekre sem engedett ki.

"Úgy elfáradtam, hogy az egész futamból szinte csak arra emlékszem, hogy beértem elsőnek" - mondta a még percek múltán is ziháló Vajda Attila. "No jó, féltávnál érzékeltem, hogy vezetek, de a háromszáz után nagyon fáradni kezdtem, az utolsó ötven pedig horror volt. Ráadásul nem ebédeltem, úgyhogy most az ájulás kerülget... Tudom, hogy ezzel a győzelemmel szépen feladtam magamnak a leckét Peking előtt, de sebaj, van egy évem arra, hogy komolyan felkészüljek. Mindkét egyes szám érdekel, az ötszázas futamra is hangsúlyt fektetek majd, de előbb még ünneplek egy kicsit."

Forrás: MTI

Két bronzot lapátoltunk be az ezres kajak párosok versenyében, és ennél valamivel jobbra számítottunk. A Kozák Danusia, Szabó Gabriella K-2-es utcahosszal vezetett, de az utolsó száz méterre elfáradtak, elmerevedtek és a németek meg a lengyelek is megelőzték őket. A Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó - akár csak a középfutamban - újfent lassan rajtolt, fokozatosan jöttek fel, a végén nagyot meccseltek, de az ezért kapott bronzérem számukra, mint címvédők számára aligha a vágyak netovábbja.

Persze mit szóljon a Kolonics György, Kozmann György duó: ők címvédő létükre hatodikként zártak. Féltávnál még vezettek, de a végét alighanem elrontották, így be kellett érniük az olimpiai kvótaszerzéssel. Ugyanezt tette Benkő Zoltán, aki egy megrázkódtatóan erős mezőnyben zárt K-1 1000 méteren a hatodik helyen.

A férfi kajak négyes, fedélzetén Gyökös Lajossal, Kökény Rolanddal, Vereckei Ákossal és Horváth Gáborral szintúgy nem járult hozzá ahhoz, hogy Angyal Zoltán szövetségi kapitány félig-meddig véglegesíthesse csapatának összetételét a pekingi olimpiára. Hétszázötvennél még úgy tetszett, az érem legalább összejön, ám végül be kellett érniük a negyedik hellyel, és tudomásul venniük, hogy a fehéroroszok kivételével valamennyi nagy riválisuk, a németek, a lengyelek és a szlovákok is megelőzték őket.

A Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás és Balázs Gábor alkotta kenu négyes azonban folyamatosan ledolgozva kezdeti hátrányát, szép finissel kapaszkodott fel a dobogóra. A fiatal négyes teljesítménye nagy reményekre jogosít, igaz, ezen a vb-n az olimpiai számok kerülnek fókuszba.

A nap mérlege: hat olimpiai számban szereztek versenyzőink kvótát, közte háromban az éremszerzés is sikerült (arany C-1 1000 méteren, ezüst női K- 4 500 méteren, bronz K-2 1000 méteren). Az összesített mérleg kilenc döntő után két arany-, egy ezüst- és három bronzérem. Vasárnap délelőtt a 200 méteres, délután az 500 méteres finálékat rendezik.