Vágólapra másolva!
A Pakson zajló V. Marx György emlékverseny ötödik fordulójában eldőlt a nagymesterverseny mind a három játszmája. Az éllovas Viktor Korcsnoj világossal nyert Berkes Ferenc ellen. A torna doyenje félpontos előnnyel vezet a viadal első félideje után. Meglepetésre Ács Péter sötéttel legyőzte Balogh Csabát, a junior világbajnok másodikként zárta az első kört. Megszerezte első győzelmét a címvédő indiai Pentala Harikrishna. A szabadnap után szombattól a második félidőben a nagymesterek ellenkező színelosztással ismét megmérkőznek egymással.

Szenzációs teljesítménnyel félpontos előnnyel vezet a 14-es kategóriájú torna első félideje után Viktor Korcsnoj. Csodálhatjuk az örökifjú 76 éves nagymester bámulatos technikáját, elméleti felkészültségét, és hihetetlen győzni akarását. Pakson a verseny ötödik játéknapján megszerezte harmadik győzelmét. Az angol megnyitásban jól ismerte az utolsó divatot is, előnyösebben került ki a megnyitásból Berkes Ferenccel szemben, és nem hibázta el a befejezést sem.

Mindig tudtuk, hogy taktikailag igen erős Ács Péter, s ezt Balogh Csaba saját bőrén is megtapasztalhatta. A paksiak junior világbajnoka két gyalogért tisztet áldozott, és a bonyolult csatában felvonult a világos király elleni támadáshoz. Időzavarban újabb gyalogot áldozott, a két nyílt vonalon egyre veszélyesebb lett akciója, s Balogh Csaba nem talált védelmet.

Megszerezte első győzelmét a tavalyi viadal győztese, az indiai Pentala Harikrishna. A 13 éves kínai Hou Yifan elég gyámoltalanul játszott, s ezt a címvédő jól kihasználta.

Az 5. forduló eredményei:
Viktor Korcsnoj (svájci, 2610) - Berkes Ferenc (magyar, 2597) 1 - 0 (Angol megnyitás, 59)
Hou Yifan (kínai, 2523) - Pentala Harikrishna (indiai, 2664) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 50)
Balogh Csaba (magyar, 2568) - Ács Péter (magyar, 2530) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 54)

A verseny állása:
1. Viktor Korcsnoj 3,5 pont
2. Ács Péter 3
3-4. Balogh Csaba és Pentala Harikrishna 2,5
5. Berkes Ferenc 2
6. Hou Yifan 1,5

A szombati 6. forduló párosítása:
Korcsnoj - Hou Yifan
Berkes - Balogh
Harikrishna - Ács