Vágólapra másolva!
Duisburgban az otthoninál 15 fokkal alacsonyabb hőmérséklet és az eső sem zavarhatta meg a magyar kajakosokat és kenusokat: 1000 méteren valamennyi számban a döntőbe jutottak egységeink az olimpiai kvalifikációs vb első napján.

A délelőtti előfutamokból mindhárom női egységünk (K-1: Kovács Katalin, K-2: Kozák Danuta, Szabó Gabirella és a K-4) futamgyőztesként egyenes ágon a szombati fináléba jutott. Az ezres kenu négyes harmadik helye is döntőt ért, így már csak öt számban voltunk érdekeltek a délutáni középfutamokban.

Kajak egyesben Benkő Zoltánért szoríthattunk először, ám a Graboplast Győri VSE kajakosának teljesítménye sok okot nem adott az izgalomra: magabiztosan, az angol Tim Brabants mögött, de tisztes előnnyel a harmadik helyezett előtt biztosította be döntős helyét.

Vajda Attila a kenusoknál még parádésabban versenyzett, a táv háromnegyedéig - szokása szerint - a második-harmadik helyen haladt, majd a végén imponálóan előzte le ellenfeleit.

Az első egység, amelyiknél felszisszenhettek a Németországba is ellátogató magyar szurkolók, a vb-címvédő Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor K-2-es volt. A fiúk - ezt utóbb maguk is megerősítették - kissé beragadtak a rajtnál, így végig kapaszkodniuk kellett a jól startoló német, spanyol és orosz egység után. Kettőt megelőztek, a német Ihle, Wagner párost azonban már nem érték utol, sebaj, hisz ezúttal is az első két hely ért döntőt. Reméljük, a délelőtti mérsékeltebb teljesítmény és a délutáni technikai hiba után a fináléra tartogatják a tőlük már-már megszokott "tökéletes pályát".

Szintúgy a hazaiak, a Gille,Wylenczek duó mögé szorult kenu párosunk. A futam során azonban az volt a külső szemlélő benyomása, hogy a végtelenül rutinos Kozmann György és Kolonics György éppen annyit ad ki magából, amennyi szükséges (ráadásul ebben a futamban még a harmadik helyért is döntős pozíció járt).

A nyitónapot Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos és Horváth Gábor K-4 1000 méteres középfutama zárta. A világbajnokok egy beülőnyi előnyt szerezve tudatosították riválisaikban: komolyan gondolják a címvédést.

"Minden úgy alakult, ahogyan szerettük volna. Nagyon jó a mezőny, kemény meccsek voltak. A mai célt magabiztosan teljesítettük, vagyis minden egységünk döntős, ezért elégedett vagyok" - értékelt Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

Pénteken reggel nyolctól délig kerül sor az elő-, 13 óra 30 perctől 16 óra 15 percig a középfutamokra az 500 méteres távon. Az 1000 méteres finálékat (és a női K-4 500 m döntőjét) szombaton 14 órától rendezik.