Vágólapra másolva!
Fidel Castro kubai vezető egy újságcikkében azt ígérte, hogy nem vár börtön arra a két ökölvívóra, akik a júliusi, riói Pánamerikai Játékokon otthagyták hazájuk csapatát, majd pénteken a brazil rendőrség letartóztatta őket.

A kétszeres olimpiai bajnok Guillermo Rigondeaux, illetve a világbajnok Erislandy Lara július 22-én távozott ismeretlen helyre a csapat szálláshelyéről, még mielőtt a mérkőzéseiket lejátszották volna. Eltűnésük a nemzetközi sajtóban is nagy teret kapott, miután a kubaikat maga Fidel Castro tájékoztatta a történtekről a Granma című napilap másnapi számában.

A kubai államfő hazaárulónak nevezte a két sportolót, akiket szerinte a németországi maffia dollármilliókkal vett rá a disszidálásra. A Hamburgban működő Arena Box Promotion tulajdonosa, Ahmet Oner egy brazil lapnak adott interjúban elismerte, hogy ő áll a két ökölvívó szökése mögött, állítása szerint ötéves szerződést kötött velük, továbbá a brazíliai rejtekhelyet is ő biztosította a számukra. Onernek nem ez az első ilyen akciója, három másik kubai bokszoló - Yan Barthelemyt, Yuriolki Gamboat és Odlaneir Solis -, akik a válogatott tavalyi venezuelai edzőtáborából nem tértek vissza, végül szintén az ő istállójában kötött ki.

Rigondeaux-t és Larát pénteken vették őrizetbe egy Rio de Janiero közelében lévő üdülőhelyen, a hivatalos indoklás szerint azért, mert lejárt a tartózkodási engedélyük. Mivel nem kértek menedékjogot, esetüket rendőrségi ügyként kezelték. A két bokszoló állítólag azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy folyvást prostituáltakkal mulatoztak. A rendőrségen azt mondták, hogy becsapták őket, megbánták a tettüket, s vissza szeretnének térni Kubába, továbbá nem fogadták el annak a két ügyvédnek a segítségét, akik a rendőrségen a Arena Box Promotions megbízásából a képviselőjükként jelentkeztek.

Az Efe spanyol hírügynökség kommentárjai szerint a sportolók bűnbánata annak köszönhető, hogy a kubai hatóságok felkeresték otthoni hozzátartozóikat, azt ígérve nekik, hogy visszatérésük esetén megússzák a komolyabb felelősségre vonást.

Ezt a hétvégén aztán Castro is megerősítette: "Nem fogják ezeket a polgárokat letartóztatni, és nem lesznek kitéve olyan amerikai stílusú eljárásoknak sem, melyek Guantanamón, illetve Abu Grabiban szokásosak. Hazaérkezésük után egy külön szállásra kerülnek, ott találkozhatnak majd a hozzátartozóikkal és a sajtó képviselőivel. Később valamilyen testhezálló feladattal is ellátjuk majd őket, hogy a sport érdekében kamatoztathassák a tapasztalataikat. Természetesen az ökölvívásról le kell mondaniuk" - idézte a kommunista vezetőt a Juventud Rebelde.