Vágólapra másolva!
Ismét sikerült a rekordbeállítás: a 2003-as Japánban elért hét arany után 2005-ben, majd most, 2007-ben újra hét első helyezést szerzett az ifjúsági világbajnokságon a magyar kajak-kenu válogatott. Hegyi Zomilla három aranyérme közül kettőt egyesben szerzett, és Weisz Róbert kapitány szerint a londoni olimpián akár már érte is szoríthatunk.

"Álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen jól fogok szerepelni az utolsó ifjúsági világbajnokságomon" - mondta Hegyi Zomilla. "Mostantól az a célom, hogy az U23-as csapatban is jól teljesítsek, és hogy jövőre sikeresen érettségizzek a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Felnőtt válogatottság?! Az csupán távolabbi cél lehet, bár nagy motivációt jelent, hogy Kozák Danusia és Szabó Gabriella már az idén beverekedte magát a felnőtt vb-csapatba."

A Hegyi családban komoly tradíciói vannak a kajakozásnak, ám Hegyi, Hegyi páros már aligha nyer nekünk 2012-ben vagy 2016-ban olimpiát, mivel a két évvel ezelőtt Szegeden két vb-aranyat begyűjtő Réka tavaly felhagyott az élsporttal.

"Én próbáltam győzködni a nővéremet, de azt mondta, már nem érez elég kitartást ahhoz a négy-öt évnyi munkához, ami ahhoz kell, hogy a felnőttek között meghatározó versenyző legyen" - mondta Zomilla. "Én másként gondolkodom: kilenc éve kajakozom, úgyhogy a javát már letudtam, nem fogom épp most abbahagyni. Persze igaz, hogy nehéz a felnőtt mezőnyben helyet találni, mert Fábiánné Rozsnyói Katalin csapatában rengeteg a kiváló kajakos, én pedig jelenleg Mórocz István versenyzője vagyok. Sebaj, még van időm, és hátha egy négyes hajóban előbb-utóbb engem is kipróbálnak majd."

"Hegyi Zomilla és Csipes Tamara három aranyának értékét növeli, hogy Zomilla két egyest nyert, majd 31 perccel az ötszáz egyes után győzött Tamarával párosban, aki meg a K-2 után 31 perccel gyűjtötte be a négyessel is az aranyérmet" - mondta Weisz Róbert, az ifik szövetségi edzője.

A szövetségi edző külön-külön értékelte a három szakág teljesítményét:

Női kajak: "Miként a felnőtteknél, az ifjúsági korosztályban is a női kajakosok viszik a prímet, hisz minden számban győztek. Zomilláéknak ez volt az utolsó ifi vb-jük. Jövőre olimpiai év, ezért nekik az U23-as szereplésre kell majd hangsúlyt fektetni, és az olimpia utáni esztendőben vehetik fel a harcot nagyobb sikerrel a felnőtt keretbe való kerülésért. A női szakágban kiapadhatatlan a tehetségek forrása, számos további reménységünk akad: az immár ifi világbajnok Aros Lilián például 1991-es születésű, ő még bőven ifjúsági korosztályhoz tartozik."

Kenu: "Az ezres páros első helyezése és az ötszáz négyes éremszerzése parádés. A legjobb egyes versenyzőnk ezúttal párosban indult, és utóbb ez jó döntésnek bizonyult. Az ezres kenu négyesünket sajnos pályaelhagyás miatt kizárták, ők kissé rutintalanok, de mentségükre szóljon, hogy a versenyhelyszínen térdeltek össze először, mivel Vasbányai Henrik megsérült, és nem utazhatott ki a vb-re."

Férfi kajak: "Horrorisztikusan erős mezőny jött össze kajak egyesben öt előfutammal, rengeteg versenyzővel, felnőttek számára is becsületre méltó időeredményekkel, de így is sajnálatos, hogy a szakág érem nélkül maradt. Ebben az évfolyamban lépéshátrányban vagyunk, de remélhetően hamarosan beérnek a versenyzők, ráadásul jelenleg az idősebb és a fiatalabb felnőtt generáció is nagyon erős."

A jövőről: "A hét végén az Eb-indulásért válogatóznak az ifjúságiak, de aki a vb-n indult, már nem állhat rajthoz a kontinensbajnoki szereplésért. Ezzel a döntéssel minél több utánpótlás korú versenyzőnek kívánunk lehetőséget adni a nemzetközi megméretésre. A szeptemberi, győri maratoni vb-n induló ifi válogatott azonban a síkvízi csapatra épül, vagyis Hegyi Zomilláékat ekkor láthatják majd a szurkolók hazai vizeken is versenyezni. A jövőbeli sikerek úgymond borítékolhatók, miután a kajak-kenu sport kiemelkedően jó feltételrendszerrel bír. A csapatom körül kiváló edzői, technikai és orvosi stáb dolgozik, a szövetség példamutatóan menedzseli a sportág utánpótlását, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) Heraklész-programja pedig kiszámítható anyagi feltételeket garantál."