Vágólapra másolva!
A Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége jövő szerdán véglegesíti az augusztus végi oszakai világbajnokságra utazók névsorát, azaz elméletileg addig még lehetőség nyílik a vb-szintek teljesítésére. Ám a csapat gyakorlatilag az elmúlt hét végi országos bajnokság után már összeállt.

- Milyen tapasztalatokat szűrt le az ob után? - kérdeztük Mérei László szakmai igazgatót?
- Elöljáróban megjegyezném, hogy Székesfehérvár először rendezett magyar bajnokságot, és kiváló házigazdának bizonyult. Az is örvendetes, hogy magas fokú versenyzési kedvet tapasztalhattunk, több számban várakozáson felüli létszámú mezőny jött össze. Többnyire közepes eredmények születtek, viszont a férfi kalapácsvetés és a diszkoszvetés világszínvonalú volt, köszönhetően Pars Krisztiánnak, illetve Máté Gábornak és Kővágó Zoltánnak. Krisztián csak kevéssel maradt el a nyolcvan métertől, de több szektoron kívülre csúszott dobása is nyolcvan feletti volt. A két diszkoszvetőnk idén hatalmas harcban van egymással, és ebből mindketten sokat profitálhatnak.

- A három dobó mellett kinek a teljesítményét emelné még ki?
- Petráhn Barbara 400 méteren idei legjobbját futotta, és ezzel közel került a világbajnokságra kiírt B szinthez. Dicséret illeti a Ferencváros 4x100-as férfi váltóját, és több tehetséges fiatalt is. Két 18 éves versenyző is felnőtt magyar bajnok lett: 110 gáton Baji Balázs, távolugrásban Ecseki Dániel. S kiemelném még az U23-as korosztályú Kürthy Lajost, aki nagy csatában nyerte meg a súlylökést. Az ötödik sorozatban Bíber Zsolt egy centivel túldobta, de visszavette a vezetést. Mindez jelzi, hogy a magyar atlétikában generációváltás zajlik, egyre jobban előretörnek a fiatalok, és ennek mindenképpen örülhetünk.

- Egyre közelebb kerülünk az év fő versenyéhez, az augusztus 25-én kezdődő oszakai világbajnoksághoz. Mikor véglegesítik a vb-csapatot?
- A név szerinti nevezést augusztus 13-án kell elküldenünk, de a Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége már augusztus 8-án dönt az utazókról. Vagyis ezen a héten még lehetőség nyílik a vb-szintek teljesítésére.

- Kik azok, akik biztosan utaznak Oszakába, és kik izgulhatnak, hogy bizalmat kapnak-e?
- A csapat tulajdonképpen már összeállt, ám nem szeretnék elébe menni az elnökségi ülésnek. Annyit azért mondhatok, hogy várhatóan 12-14 versenyzőnk utazik a vb-re.

- Akkor úgy teszem fel a kérdést, hogy ki azok, akik A szinttel rendelkeznek?
- Idén Pars Krisztián, Máté Gábor és Kővágó Zoltán ért el A szintet. Maratonfutásban csak A szint van, ezt Teveli Petra teljesítette, de ő az Universiadére utazik. Tavalyról van A szintje tízpróbában Zsivoczky Attilának, valamint rúdugrásban Molnár Krisztinának.

- Az athéni doppingvétsége utáni eltiltását letöltve Annus Adrián csak a B szintet teljesítette kalapácsvetésben. Még május végén 77,18 méter dobott, de azóta ettől elmarad, az ob-n csak negyedik lett 71,34-gyel. Ott lesz a vb-n?
- Adrián térdsérüléssel bajlódik, és maradjunk annyiban, hogy erősen kétséges a vb-részvétele. Tárgyalásban vagyunk vele és az edzőjével is, de végleges döntés, mint ahogy mindenki más esetében is, csak jövő szerdán lesz.

[origo]