Vágólapra másolva!
Alekszandr Vinokurovval szakított csapata, az Astana, miután bebizonyosodott, hogy a kerékpáros doppingolt a Tour de France körversenyen. Az istálló másik sztárversenyzője, Andreas Klöden ugyanakkor rövid gondolkodás után úgy döntött, folytatja pályafutását.

Vinokurov múlt kedden bukott le, amikor nyilvánosságra hozták, hogy az azt megelőző szombaton, az egyéni időfutam után levett vérmintájának elemzése során tiltott homológ transzfúziós eljárást állapítottak meg a szakemberek. A B próba eredménye szombatra született meg, s az megerősítette az első vizsgálat megállapítását. Vinokurov megnyerte a július 21-i szakaszt - az után vettek tőle mintát -, majd egy nappal később visszafogott teljesítményt nyújtott, 23-án, múlt hétfőn pedig ismét győzött.

A doppingügy kirobbanása után az Astana valamennyi versenyzőjét visszaléptette a viadaltól. A 32 éves Klöden, aki 2004-ben második, míg tavaly a harmadik helyen végzett a világ legjelentősebb körversenyén, néhány napja a Bild című német lapnak még arról beszélt, hogy valószínűleg befejezi pályafutását, mert a sportág jelenlegi feszült helyzetében attól kell tartania, börtönbe kerül. A német csillag az ötödik helyről kényszerült visszalépni a Tourtól. "Az első csalódottságon már túltettem magam. A családommal, illetve a barátaimmal is sokat beszélgettem azóta és úgy döntöttem, nem hagyom abba. Szeretnék felkészülni a szeptemberi világbajnokságra" - mondta Klöden, hozzátéve, hogy egyelőre nem tudja, mi lesz jelenlegi csapatának a sorsa.