Vágólapra másolva!
A bieli szuperverseny negyedik fordulójában Polgár Judit sötéttel remizett Tejmur Radzsabovval. A Nimzoindiai védelmű partiban a 44. lépés után kötöttek békét, az azeri nagymester futópárja nem tudott érvényesülni Judit pontos védekezése miatt. Fatális tisztelnézéssel szenvedett vereséget az orosz Alekszander Motylev. A norvég Magnus Carlsen a szerencsés győzelemmel megőrizte holtversenyes első helyét. Az amerikai Alekszander Oniscsuk könnyedén nyert a holland Leok van Wely ellen. Három remi után győzött Borisz Avrukh, az ötödik játéknapon Judit világossal az izraeli nagymesterrel mérkőzik meg. A két éllovas, Carlsen és Onicsuk egymással küzd meg.

A szabadnap után folytatódott a pontvadászat a svájci üdülővárosban zajló 18-as kategóriájú szuperversenyen. Polgár Judit ismét sötéttel játszott, a mezőny legmagasabb értékszámú sakkozójával, a 20 éves Tejmur Radzsabovval mérkőzött meg. A Nimzoindiai védelmű játszmában az azeri nagymester minimális előnyt adó változatot választott, a sorozatos cseréket követően már a 21. lépés után végjáték jött létre, ahol világosnak minimális előnye volt futópárjának köszönhetően. Judit jól védekezett, Tejmur nem tudott előrejutni, és a 44. lépésben maga kínálta a döntetlent.

Három forduló után az orosz Alekszander Motylev hármas holtversenyben az élen állt, és egyik holtversenyes társával, Magnus Carlsennel ült sakkasztalhoz. Az orosz nagymester a spanyol megnyitás Breyer-változatában veszélyes támadáshoz jutott, a 16 éves norvég fiú nagy bajban volt. Az időzavarban azonban rámosolygott a szerencse, mert Motylev fatális elnézést követett el, tisztjét ütésbe tette, majd azonnal fel is adta a partit.

Az amerikai Alekszander Oniscsuk jó formában sakkozik, elméletileg remekül felkészült a Loek van Wely kedvenc Botvinnik-változatára. A hollandok legjobbja Bielben elsősorban elnézéseivel "jeleskedik", a komplikált állásokban sorban hibázott. A negyedik játéknapon is nagyot bakizott, két rosszat húzott, állása kártyavárként omlott össze. Könnyedén szerezte meg három remi után első győzelmét Borisz Avrukh, a kínai Bu Xiangzhi gyenge napot fogott ki. Gyalogot áldozott, majd minőséget vesztett, ellenállás nélkül vesztett. Először győzött a mexikói világbajnoki döntőre készülő Alekszander Griscsuk. Az orosz nagymester a svájci Yannick Pelletier szicíliai védelme ellen kiskombinációval gyalogot nyert, anyagi előnyét némi bizonytalankodás után érvényesítette.

Forrás: [origo]

Pillanatkép a Radzsabov-Polgár partiról

A 4. forduló eredményei:
Tejmur Radzsabov (azeri, 2746) - Polgár Judit (magyar, 2707) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 44)
Borisz Avrukh (izraeli, 2645) - Bu Xiangzhi (kínai, 2685) 1 - 0 (Szláv védelem, 34)
Alekszander Motylev (orosz, 2650) - Magnus Carlsen (norvég, 2710) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 35)
Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2650) - Loek van Wely (holland, 2679) 1 - 0 (Szláv védelem, 29)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) - Yannick Pelletier (svájci, 2591) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 54)

A verseny állása:
1-2. Magnus Carlsen és Alekszander Oniscsuk 3 pont
3. Borisz Avrukh 2,5
4-7. Polgár Judit, Alekszander Motylev, Alekszander Griscsuk és Tejmur Radzsabov 2
8-9.Yannick Pelletier és Bu Xiangzhi 1,5
10. Loek van Wely 0,5

Az ötödik forduló párosítása:
Pelletier - Radzsabov
Van Wely - Griscsuk
Carlsen - Oniscsuk
Bu Xiangzhi - Motylev
Polgár Judit - Avrukh