Vágólapra másolva!
Visszahívta a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen biztosan vezető dán Michael Rasmussent csapata, a Rabobank a versenyből, mert a klasszis júniusban nem jelent meg több doppingvizsgálaton - jelentette szerda éjjel a L'Équipe című francia sportújság. A kerekes, akit - mint azt a Rabobank közölte - ki is zártak a csapatból, már nem állhat rajthoz a csütörtöki 17. etapon.

2005-ben és 2006-ban nem akadt jobb hegyi menő Michael Rasmussennél a francia kerékpáros körversenyen. A Rabobank dán kerekese nem véletlenül kezdte pályafutását mountainbike-versenyzőként, amíg másoknak csak a pulzusszáma nőtt az emelkedőkön, neki a lábmunkája vált sokkal erősebbé.

Kiegyensúlyozott, kiváló versenyzőként tartották számon, büszke volt arra, hogy a Tour de France-on meghatározott minimum kerékpársúlyt, a 6,8 kg-ot mindössze tíz grammal haladta meg, extrakönnyű járművének köszönhetően komoly előnyöket élvezett. Aztán eljött az idei Tour, s akarva-akaratlanul is ő került a középpontba.

Először sportteljesítményével. A dán kerekes (aki a Bamses Billedbog című gyermekműsornak köszönhetően a Kyllingen, azaz a Csirke becenévre hallgat) az idei viadal második hegyi szakaszán robbantott, a Le Grand-Bornand és Tignes közötti 165 km-es etap öt emelkedőjére könnyedén tekert fel, majdnem három percet vert Iban Mayóra, átvéve ezzel a vezetést összetettben is.

Négy nappal a "nagy esemény" után azonban a Dán Kerékpáros Szövetség (DCU) vezetősége bejelentette: a versenyző megsértette a doppingszabályokat, így nem nevezi az idei világbajnokságra és a jövő évi olimpiára.

A szövetség álláspontja szerint a klasszis többször is figyelmeztetést kapott a nemzetközi szövetségtől (UCI) és a dán doppingellenes ügynökségtől (ADD), hogy a véletlenszerű ellenőrzéseket nem segíti elő, ugyanis nem közli előre három hónappal, hol fog tartózkodni. Rasmussen azzal próbált védekezni, hogy bár hivatalosan jeleznie kellene, hogy a soron következő 3 hónapban hol versenyez, ő ezt képtelen megoldani.

Nem elég ugyanis, hogy mexikói nőt vett feleségül, így a felkészülés során sokat tréningezik a közép-amerikai országban, de nincsen számítógépe, így hiába küldenek neki e-mailt, ha ő ezt nem látja.

"A 21. században a postai rendszer hibájában ne keressünk menedéket. A számítógép-nélküliség nem lehet kibúvó a doppingvizsgálatok alól" - jegyezte meg Jesper Worre, a DCU elnöke.

Forrás: EPA

Hogy a történet még kerekebb legyen, egy nappal a botrány kirobbanása után Whitney Richards amerikai mountainbike-versenyző azzal vádolta meg Rasmussent, hogy 2001-ben Coloradóból intravénás vérkészítményeket próbált cipősdobozban átcsempésztetni vele. A Rabobank csapat szóvivője, Jacob Bergsma akkor azt jelezte, az istállót nem érdeklik ezek az ügyek. "Ami 2003 előtt történt, az nem számít. Michael akkor csatlakozott csak hozzánk."

Ezt követően mégiscsak meglepő, hogy a Rabobank szerda este bejelentette, visszalépteti a versenyzőt, mert "megszegte a csapat szabályait".

"A Rabo Cyclingteams menedzsmentje szerda este úgy döntött, hogy a sárga trikót viselő Michael Rasmussent azonnali hatállyal elbocsátja. A versenyző nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy hol tartózkodott a Tourt megelőzően, illetve nem ott volt, ahol a kitöltött papírok szerint lennie kellett volna. Márpedig ezzel vétett a nemzetközi szövetség szabályai ellen, s ez elfogadhatatlan" - áll az istálló közleményében.

A hírek szerint a végső lökést az egykori profi kerekes, Davide Cassani nyilatkozata adta. Az olasz RAI TV kommentátora ugyanis a dán rádióban elmondta, látta Rasmussent június közepén Olaszországban, miközben a hivatalos verzió szerint a versenyzőnek Mexikóban kellett volna lennie...

Ami biztos, a Rabobank csapat folytatja szereplését. "Rasmussen kivételével valamennyi versenyzőnk ott lesz a mai rajtnál" - jelentette ki Erik Breukink, a holland istálló sportigazgatója.

A Tour szervezői bejelentették, hogy a csütörtöki 17. szakaszon, a Pau és Castelsarrasin közötti 188,5 km-en senki sem viselheti az éllovasnak járó sárga trikót. Így a szerdán összetettben második, csütörtökre éllovassá előlépett spanyol Alberto Contador is csak csapata, a Discovery Channel kék-fekete mezében teker majd.