Vágólapra másolva!
Magyar rekorddal indult szerdán a 109. országos úszóbajnokság a Komjádi uszodában: a férfi 4x200 méteres gyorsváltó - soraiban Kis Gergővel, Kerékjártó Tamással, Gercsák Balázzsal és Cseh Lászlóval - állított fel csúcsot 7:19.75 perccel, csaknem öt másodperccel javítva meg az előző eddigi legjobb eredményt.

A korábbi - 7:24.10-es - csúcsot 2006. augusztus 5-én a Kerékjártó, Gercsák, Kiss Boldizsár, Makány Balázs összetételű válogatott úszta a budapesti Európa-bajnokságon.

A szerdai teljesítményből a legnagyobb részt Kis és Cseh vállalta: az elsőnek rajtoló ajkai versenyző megközelítette az 1:49 perces "álomhatárt", míg a Kőbánya SC klasszisa befejező emberként szárnyalt, 1:48.89-es saját rekordjánál is gyorsabban, más kérdés, hogy a "repülőváltással" elért "leg" eleve nem hitelesíthető.

Forrás: MTI

Kovács Ágnes az 50 méteres mellúszás selejtezőjében mutatta meg magát

A válogatott kvartett együttes ideje azonban biztató, ráadásul ellenfél nélkül érte el, s van esély, hogy tovább javulva a staféta a pekingi olimpiai részvételhez is elegendő teljesítménnyel rukkol majd elő. Ugyanez az elvárás a női 4x200 méteres gyorsváltóval szemben is, amely az ob nyitónapján szintén csúccsal jelentkezett be.

A Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka alkotta csapat 8:04.89 perc alatt tudta le a nyolcszáz métert, s Csehékhez hasonlatosan hatalmasat javított az előző rekordon, amelyet 8:09.67-tel tavaly augusztus 3-án produkált a Hosszú, Lipcsei Krisztina, Nagy Réka, Verrasztó összeállítású négyes.

A nap harmadik országos csúcsa Verrasztó Evelyn érdeme: a Jövő SC-II. kerület kiválósága 100 m gyorson ért célba 56.15 másodperc alatt, a múltnak adva át saját, 56.27-es, múlt év december 16. óta élt magyar rekordját.

A nyitónapon tíz egyéni szám előfutamait bonyolították le, s különösen kiemelkedőt nyújtott még a rövidpályán Európa-bajnok, a normál, ötvenes medencében Eb-4. Boulsevicz Beatrix, aki a 200 m pillangón 2:08.51 perccel - Risztov Éva 2003-as, 2:07.68-as csúcsát "riogatva" - a legjobb idővel jutott be a szám csütörtöki, matinés döntőjébe.

A 100 m-es férfi mellúszásban - az újdonsült ifjúsági Európa-bajnok Gyurta Dániel távollétében - a pécsi Bodor Richárd volt a selejtező legsikeresebbje 1:01.98 perces, figyelemre méltó idővel. Az idei ob-n a selejtezőket délután-este, minden nap 17 órától, az elődöntőket és finálékat pedig a reggeli programban, 9 órától rendezik, már a pekingi olimpiai menetrendhez igazodva. Csütörtökön 8 számban hirdetnek bajnokot.